Hlavní obsah
Sport

Fotbalový rok 2023 je u konce. Co zůstane v paměti z podzimu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

ilustrační fotografie

Rozhodčí Dominik Starý v neděli krátce po dvacáté hodině naposledy foukl do píšťalky a udělal tak tečku za dalším fotbalovým rokem.

Článek

Poté, co Slavia zvítězila v Ostravě, dokázala Sparta i v oslabení otočit domácí zápas s Teplicemi a Vánoce stráví s náskokem pěti bodů, přičemž vršovický rival má jeden zápas k dobru. Na co se bude v Čechách, na Moravě a ve Slezsku nejvíce vzpomínat v souvislosti s fotbalovým podzimem 2023, u něhož se například v souvislosti s reprezentací opakuje: konec dobrý, všechno dobré?

Reprezentaci čeká opět evropská konfrontace

Reprezentační tým se pod vedením Jaroslava Šilhavého může pochlubit osmou úspěšnou evropskou kvalifikací v řadě, ale o jejím konci můžeme mluvit jako o hořkém. Čekání na evropské kvalifikační rozuzlení totiž narušil flám trojice Jan Kuchta, Vladimír Coufal a Jakub Brabec. Všichni tři sledovali závěrečné utkání s Moldavskem v Olomouci už jen v roli diváků. Uvidíme ještě tyto hříšníky někdy v reprezentačním dresu? Jejich pokání bude muset vzít v potaz nový šéf reprezentační lavičky.

Ani povedené rozuzlení evropské kvalifikace nepřesvědčilo Jaroslava Šilhavého a jeho asistenty a pokračování na lavičce reprezentačního kouče. Po jeho konci volala velká část fanouškovské obce. Výše zmíněný flám může působit jako jistý symbol. Okruh jmen nástupců Jaroslava Šilhavého se začal postupně zužovat a zdálo se jako takřka jisté, že v prosinci představí valná hromada FAČR nový realizační tým. To se však nestalo a jméno nového kouče reprezentačního „áčka“ bychom měli znát v lednu.

Povedený pohárový podzim bez Ligy mistrů

Pro tuto sezonu se nalezlo pouze pro jeden český tým místo pro boj mezi evropskou fotbalovou smetánkou. Mistrovská Sparta však nedokázala vystoupit ze svého vlastního stínu. Tentokrát narazila v souboji s dánským FC Kodaň, v němž nezvládla v odvetě penaltový rozstřel a musela se tak opět spokojit pouze s Evropskou ligou. V ní se však již probojovala do základní skupiny a ta má pro ni úspěšný konec. Ještě šťastnější může být po bojích v základní skupině konkurenční Slavia. Ta dokázala svou skupinu vyhrát a po více než sedmadvaceti letech se před ní musel sklonit slavný AS Řím.

Na jarní pohárové boje se mohou těšit rovněž v Plzni. Tamní Viktoria si totiž skvěle poradila v základní skupině Evropské konferenční ligy. Základní skupinou nejnovější evropské soutěže prošla bez ztráty bodu a také se může těšit na jarní boje. Poprvé v historii samostatné české ligy se tak podívají hned tři týmy do jarních bojů. Při této myšlence se dost možná na Letné zapomene na neúspěšné předkolo s dánským mistrem.

Co jsme očekávali od VARu?

Letos je tomu pět let, co se do fotbalu dostala technologie VAR. Na českou ligovou scénu vstoupila na podzim 2020 a videorozhodčí byl vnímán jako pověstný Deus ex machina, který zajistí, že spravedlnosti bude i ve fotbalovém zápase učiněno za dost. Co však v souvislosti s touto novou technologií sledujeme? Během letošního ligového podzimu to bylo zasévání semena pochybnosti a tom, jak vlastně sudí tuto novou technologii pojali? Nejedná se ve výsledku skutečně o danajský dar?

Mezi fanoušky se najednou vedou polemiky, kterému týmu tato technologie nejvíce pomohla a jakou podobu by měla ligová tabulka bez zásahu VARu. Stále více nabývám pocitu, že sudí si nevysvětlují technologii VAR jako pomoc v nouzi, ale jako zdroj pro alibi, když se povede polemika nad nějakým jeho verdiktem. Většina fotbalové veřejnosti vítala VAR jako obrovskou pomoc. I s tou se však musí umět pracovat.

Jan Klásek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz