Hlavní obsah
Sport

František Straka se vrací na českou ligovou scénu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 / David Sedlecký

Ještě se neodehrála ani celé dvě kola nového ligového ročníku a koná se první trenérská výměna. Dynamo České Budějovice v úvodních dvou zápasech nezískalo ani bod a tým nedokázal ani jednou skórovat.

Článek

Po domácí porážce 0:2 se Sigmou Olomouc utrpěl tým pod vedením Jiřího Lercha debakl 0:4 na hřišti Slavie. Nové vedení klubu neotálelo a celý realizační tým byl odvolán. Jako krizový manažer byl povolán rodák z jihočeské metropole František Straka, jenž se vrací po šestnácti letech na trenérskou pozici týmu, kde jako chlapec s fotbalem začínal.

Po pěti letech v české nejvyšší soutěži

Někdejší československý reprezentant působil v české nejvyšší soutěži naposledy na lavičce Karviné a na jaře 2019 dokázal tým zachránit v nejvyšší soutěží. Během podzimu následující sezony byl však z pozice hlavního trenéra odvolán. Za necelý rok se do svérázného regionu na pomezí Moravy a Slezska vrátil a podobnou misi absolvoval již v rámci druhé ligy na lavičce Třince. Zdálo se, že jeho trenérská hvězda pomalu zhasíná. Pomohla mu však dvě angažmá na Slovensku.

Během dvou minulých sezon mu přišly dvě záchranářské výzvy od východních sousedů a v Trenčíně i Michalovcích měly tyto příběhy šťastný konec. Především druhý jmenovaný měl velmi zajímavé a napínavé rozuzlení, ale jak se říká – konec dobrý, všechno dobré. Fanoušci si ho na Slovensku zamilovali a přáli si jeho setrvání. Nicméně tento trenérský cestovatel se na východě Slovenska na pokračování nedohodl. Vzhledem k tomu, že se v souvislosti s jeho jménem o žádném angažmá na české scéně v poslední době nemluvilo, spekulovalo se logicky o tom, zda se nad ním již nezavřela voda. Nicméně teď má před sebou velmi zajímavou výzvu.

Povolanější osoba patrně neexistovala

Na Střeleckém ostrově bylo nezvykle divoké léto, během něhož na pozici majitele skončil mezi fanoušky neoblíbený Vladimír Koubek a předsedou představenstva se stal Dalibor Jirka. Nicméně sportovní situaci nelze změnit mávnutím kouzelného proutku. O tom, že si v rámci klubu lidé vzájemně hází klacky pod nohy se mluvilo již několik let a otevřeně o tom mluvil například někdejší českobudějovický brankář Václav Drobný. Existuje zde skutečně i prostor pro výraznější řez na sportovním poli.

Když František Straka v minulé sezoně přebíral Zemplín Michalovce, činil tak v půlce ligového ročníku a tým neměl na kontě jediné vítězství. Klub zachránila v nejvyšší soutěži až úspěšná baráž s Artmedií Petržalka. I poslední slovenská mise byla jasným důkazem toho, že František Straka je přesvědčen o správnosti svého uvažování a v jeho věku už ho patrně nic nezmění. V Českých Budějovicích nebude potřebovat mnoho času na rozkoukání. V příštím kole čeká Dynamo konfrontace s Pardubicemi, které také stále čekají na bod. „Franz“ bude mít ideální příležitost naznačit, že ještě neřekl poslední slovo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz