Hlavní obsah
Sport

Franz Straka chtěl pomoct s hledáním pokladu na ligovém jezeře. Neblíží se jeho poslední výstřel?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 / David Sedlecký

K nedělnímu zápasu na pražské Julisce hleděli hráči, trenéři i fanoušci Dynama České Budějovice s velkou nadějí. Dle papírových předpokladů se mělo jednat o vyrovnaný střet dvou sousedů v tabulce.

Článek

Vzhledem k dosavadnímu průběhu sezony mělo jít zároveň i o pověstný zápas o šest bodů. Souboj dvou českých trenérských matadorů však vyhrál s přehledem Petr Rada a Dynamo pod vedením Františka Straky zůstává i po šesti odehraných kolech bez bodu, přičemž jeho tým dokázal vstřelit pouze jediný gól v zápase v Pardubicích.

Dynamo chtělo situaci rychle řešit

Po čtyřgólovém debaklu na hřišti Slavie se konala v jihočeské metropoli nezvykle brzká změna na pozici trenéra. František Straka se po šestnácti letech vrátil na lavičku Českých Budějovic a po pěti letech dostal možnost ukázat své umění v české nejvyšší soutěži. Vedení klubu z jihočeské metropole se dívalo na jeho angažování s velkou nadějí patrně především díky dvěma nedávným úspěšným záchranářským misím na Slovensku. Konkrétně potěšil fanoušky v Trenčíně a Zemplínu Michalovce. Nicméně zatím poznávají příznivci Dynama pouze to, že ani František Straka není všemohoucí.

Strakovo druhé angažmá na Střeleckém ostrově začalo příšerným prvním poločasem v zápase v Pardubicích a ani Trummerův gól z druhého poločasu jeho náladu patrně příliš nezlepšil. Následovaly dva debakly v zápasech, kde Dynamo mohlo pouze překvapit. Nicméně Mladá Boleslav ani Viktoria Plzeň něco takového nepřipustily a na zápas v komorním prostředí na Julisce se všichni představitelé českobudějovického týmu dívali jako na spasení. V jistých okamžicích působil Strakův tým i celkem nadějně, ale stačila jedna akce z 58. minuty a plány Strakova týmu se sesypaly jako stavba z karet.

Dokáže tým nečekaně překvapit?

Zápas nakonec skončil pro České Budějovice porážkou 0:3 a na první body v této sezoně tak tým Františka Straky stále čeká. Je třeba si připomenout velmi nepříjemná fakta. Máme za sebou více než třetinu podzimní části a nejčastěji skloňovaným slovem na českobudějovickém stadionu je porážka. Samotnému Strakovi se tak musí vracet vzpomínky na jeho nevydařené angažmá z polského týmu Arka Gdyňa, kde působil v roce 2011 a okusil tam hořkost sestupu do druhé ligy.

Pokud by se tento scénář nyní opakoval, mělo by to pro Františka Straku velmi hořkou příchuť. Ve fotbalové obci si vybudoval pověst krizového manažera, který dokáže poměry v klubu velmi rychle změnit a připraví na zlatém podnose pro svého nástupce dokonale vyměněný tým. Vlastně jedinou výjimkou bylo v tomto ohledu již zmíněné polské angažmá. Nyní mu něco podobného reálně hrozí v jeho rodném městě. Vzhledem k jeho věku a současné pozici Dynama by se mohlo jednat o smutný konec jednoho trenérského příběhu. Nyní se patrně i samotný Straka spoléhá především na to, že fotbal nemá logiku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz