Hlavní obsah
Sport

Frýdek patří do Liberce, Hlavatý opět hrdinou a smolař Ghali

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jaroslav Appeltauer / FC Slovan Liberec

Liberec měl za sebou sérii nepovedených výsledků a Pardubice měly být jednoznačně soupeřem, na kterém si spraví chuť, posbírá tři body a nabere taky trošku toho herního sebevědomí. Liberecký plán vyšel do puntíku.

Článek

Především v úvodu zápasu to ale vypadalo, že se v Liberci fanoušci kvalitní fotbalové podívané asi nedočkají. Vydatný déšť stěžoval fotbalistům obou táborů nejen práci s míčem, ale také samotný pohyb. Jejich boj s podmáčeným trávníkem působil velmi komicky a pokračovat to takto delší dobu, zápas by se pravděpodobně ani nedohrál. Naštěstí déšť brzy ztratil na své intenzitě a aktivita hráčů na hřišti mohla už více připomínat sportovní klání.

Žádný Jablonec, Frýdek patří do Liberce

V posledních dnech se vyrojily spekulace, že by Christiana Frýdka rád přetáhnul do Jablonce Luboš Kozel. Frýdek byl po příchodu Hlavatého odsunut mimo základní sestavu a do zápasů se dostával spíše až na poslední minuty. Radoslav Kováč zkrátka nechtěl pracovat s dvěma kreativními záložníky v sestavě. Pro zápas s Pardubicemi však udělal výjimku a Frýdek se poprvé v sezoně dostal do základní sestavy. Kováč však nezařadil dva špílmachry vedle sebe do středu zálohy. Frýdek nastoupil možná překvapivě na levém křídle vedle dua Tupta-Višinský. A brzy ukázal, že si své místo v sestavě zaslouží.

Ve 14. minutě vybojoval balón po centru od Mariose Pourzitidise, potáhl si míč více na střed a ranou z dvaceti metrů rozvlnil síť. Skvělý gól od skvělého hráče. Něco takové Kikin potřeboval. Nenachází se v úplně lehké situaci. V předchozích sezónách patřil mezi klíčové hráče Slovanu, po příchodu pardubické osy bylo ale vše zapomenuto a Frýdek spíše paběrkoval. Nešlo nicméně jen o vstřelený gól. Zápas se mu povedl po všech stránkách a pro Liberec je samotný fakt, že Frýdek s Hlavatým mohou hrát oba zároveň, tím nejpozitivnějším zjištěním.

Více než gól se mně ale líbila Kikinova oslava. Christian se po zapadnutí balónu do sítě rozeběhl k divákům a zuřivě ukazoval na liberecké logo na dresu. Jak kdyby říkal: Nikam neodejdu. Patřím do Liberce a všem to ukážu. Tak teď už jen podepsat tu smlouvu…

Pardubáci proti svým. Hlavatý opět ukázal, co v něm Slovan získal

K Nise se před sezonou z Pardubic stěhoval Radoslav Kováč, ale také hned trojice fotbalistů – Michal Hlavatý, Marek Icha a Denis Halinský. A všichni z nich nastoupili i do prvního vzájemného zápasu. Komu zápas nejvíce sedl je jasné. Ale i Icha s Halinským odehráli také povedené utkání. Icha získává stále více sebevědomí a je zápas od zápasu lepší. Halinský odehrál teprve druhé utkání, ale jasně ukázal, že to je hráč pro základní jedenáctku, ze které by už neměl vypadnout.

A pak je tady Michal Hlavatý. Blonďatého špílmachra zastihl úvod sezony ve skvělé formě, nicméně až do neděle se mu nepovedlo rozvlnit síť. Prosadil se až proti svým Pardubicím, a to hned dvakrát. Hlavatý využil tristního postavení pardubické obrany a v obou situacích dorážel míč do branky jako takřka nebráněný. I když měl z prvních tref v novém dresu obrovskou radost, z respektu ke svému bývalému chlebodárci neslavil. Sympatické gesto.

Červená pro Ghaliho? Ale prosím vás…

Pravděpodobně svůj nejlepší zápas v sezoně odehrál proti Pardubicím Ahmad Ghali. Nigerijský wingback způsoboval svou aktivitou zadákům soupeře spoustu problémů. Pak ale přišla 73. minuta a jedno nešťastné podklouznutí, které znamenalo vyloučení Ghaliho a zlomenou nohu Jana Kalabišky. Trávník nebyl kvůli vydatným dešťům v dobré kondici a proto se není čemu divit, že Ghali podklouzl. Nešťastnou shodou náhod přitom smetl zkušeného hráče Pardubic. Hlavní rozhodčí zápasu Karel Rouček v zápisu o utkání tento souboj popsal takto: „Surová hra, podražení soupeře bokem těla ze strany v souboji o míč v nepřerušené hře za použití nepřiměřené síly, protihráč utkání nedohrál, byl ihned vystřídán“.

A já se ptám pane rozhodčí, kde přesně jste v Ghaliho podklouznutí viděl surovou hru? Jak si máme představit použití nepřiměřené síly v nekontrolovaném pádu na podmáčeném trávníku? Abych byl fér, je třeba podotknout, že Rouček své rozhodnutí učinil až po intervenci VARu, nešlo to tedy čistě z jeho hlavy. Pro mé překvapení ale červenou kartu posvětila i komise rozhodčích. Zjevně jsme se stali svědky trestání hráče na základě důsledků, nikoliv ze samotné podstaty zákroku. Zranění Kalabišky je bezesporu velmi smutné a doufám, že bude nejlepší hráč Pardubic co nejdříve zpátky na hřišti. Dle mého skromného názoru je ale Ghaliho červená do nebe volající nesmysl.

Bačkovský ukázal, že boj o místo jedničky nevzdává

V těžké situaci byl po klání s Teplicemi Hugo Jan Bačkovský. Po jeho minele z konce zápasu ztratil Liberec bod a po příchodu slovenského brankáře Ivana Krajčírika se hlasitě hovořilo o tom, že místo jedničky ztratil. Bačkovský však ukázal mentální sílu a zareagoval jak nejlépe mohl. Jistota v rozehrávce a především chycená penalta může být vydatným povzbuzením, které teď Hugo potřebuje více než kdy jindy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz