Hlavní obsah
Sport

Ghali dostal za neúmyslný zákrok trest dva měsíce. Neměla se situace řešit nestandardním způsobem?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Žongl / Stenzelová

Kauza okolo „faulu“ libereckého fotbalisty Ghaliho dostala závěrečnou tečku, jakou asi většina fotbalové komunity nečekala. Disciplinární komise se opět činila a vytasila pro nigerijského hráče dvouměsíční trest.

Článek

Nechtěné zranění hráče a červená karta

Jen velice krátce se vrátíme k samotnému zákroku. Ghali si předkopl míč, poté uklouzl a svalil se na pardubického Kalabišku. Ten skončil se zlomenou nohou v nemocnici. Diagnóza – utržené vazy v kotníku, naštípnutá holenní kost, zlomenina lýtkové kosti. Strašné.

Značná část fotbalové veřejnosti se ovšem shodla na tom, že zákrok byl jednoznačně nezaviněný a červená karta spíše přísná. Bohužel se dost pohlíželo i na důsledek celého střetu, který skončil pro hráče Pardubic hodně špatně. Komise rozhodčích nakonec červenou kartu posvětila a čekalo se tak, že hráč navíc dostane dva, maximálně tři zápasy stopku.

Stopka na dva měsíce

V rámci komuniké z jednání Disciplinární komise ze dne 22.8. 2024 se ovšem fotbaloví fanoušci i odborníci dozvěděli, že Ghali dostává za „surovou hru“ stopku na dva měsíce. Jedná se sice o nejmenší možný trest z daného rozsahu, přesto strašně přísný za naprosto nechtěný zákrok.

Ano, zákrok sice vedl ke zranění hráče, ale jen těžko ho můžeme označit jako surovou hru. Jednalo se prostě o nešťastnou náhodu, kdy Ghali uklouzl a Kalabiška mu šel zrovna naproti. Potrestat libereckého fotbalistu takto dlouhým odstavením mi přijde naprosto šílené.

Nemělo se to řešit jinak?

Předseda KR se opět snaží za rozhodnutí omlouvat, stejně jako u toho předchozího týkajícího se pyra. Prý nebyla jiná možnost. Opravdu ale nešlo nějakým způsobem udělat výjimku? Vyhodnotit celou situaci realisticky, ne se schovávat za řády? Za mě je to strašně alibistické a prostě „líné“ řešení tzv. na jistotu. Vyšší trest přitom dostala v historii české soutěže už jen čtveřice hráčů. Působí to tak, jako kdyby to byl naprosto úmyslný faul.

Chtěl bych se Janovi omluvit za zranění. V žádném případě jsem to neměl v úmyslu a je mi to opravdu líto. Byl to nešťastný moment způsobený špatným počasím. Doufám, že Jan bude brzy fit a dočká se svého 300. zápasu v české lize. Ještě jednou se mu omlouvám, což jsem po telefonu udělal hned po zápase
Ghali pro klubový web Slovanu Liberec

Ostatně i další fotbalisté se nechávají slyšel, že podobné věci se prostě stávají. Mluvil o tom třeba Vladimír Šmicer v talk show TIKI-TAKA na O2 TV Sport. Každou sezonu se stává několik zranění, která jsou způsobena nešťastnými zákroky či dokonce fauly. Podobné tresty ovšem nedostávají. Právem tak mohou být šéfové Slovanu Liberec naštvaní. Hodně ostře se k rozhodnutí vyjádřil fotbalový expert a bývalý profesionální hráč Zdeněk Folprecht. Později svá slova trochu mírnil, ale přesto vidí v celém procesu zásadní chybu.

Sám Kalabiška přitom pro web isport uznal, že se jednalo o nezaviněný zákrok a určitě by za něj nedával přísný trest. Nad jeho výší tak prostě zůstává rozum stát. Náhradou za zraněného hráče by měl do Pardubic přijít na hostování Eldar Šehič z Baníku Ostrava. Slovanu Liberec ovšem trhlina v kádru zůstává.

Zdroj:

https://www.lfafotbal.cz/dokumenty

https://www.fcslovanliberec.cz/clanek.asp?id=Ahmad-Ghali-o-zraneni-Kalabisky-Urcite-jsem-ho-nechtel-zranit-preji-mu-brzke-uzdraveni-15688

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz