Hlavní obsah
Sport

Haaland a Kvaracchelija ve Slavii? Nebylo to nemožné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

V posledních týdnech se ve slávistickém dresu ukazuje jako zjevení z jiného světa norský Řek Christos Zafeiris a nejeden fanoušek si klade otázku, proč takový fotbalista šel zrovna do Slavie.

Článek

I to bylo důvodem k tomu, proč jsme si pro vás připravili článek o hráčích, kteří také mohli skončit v Edenu, ale jejich kroky nakonec zamířily jinam.

Má Slavia co nabídnout?

Na úvod je třeba si říci, že zájem klubu je jedna věc a přestup samotný věc druhá. Česká republika je v očích velké části Evropanů vnímána neustále jako východ Evropy, takže možnosti nalákat zahraničního fotbalistu jsou velmi omezené. Finanční zázemí klubu pak taky není takové, aby mohl západoevropské týmy přeplatit. Jediné silné mince, jež může Slavia vytáhnout, jsou úspěchy klubu v pohárech a množství hráčů, kteří nedávno odešli za kvalitním angažmá. Přestupy Součka, Coufala nebo Baha v tomto směru vyšlapaly pomyslnou cestičku směrem k příchodu zajímavých zahraničních jmen směrem do Edenu. Netýká se to však pouze cizinců, protože i mladí domácí fotbalistů jistě při přestupu v rámci Česka sledují, jaká je případná možnost kariérního posunu směrem do atraktivnějších lig.

Erling Haaland

Není tajemstvím, že v roce 2018 se skauti Slavie zaměřili na mladého norského ostrostřelce, jehož otci zlikvidoval kariéru Roy Keane. Ten už ve svých osmnácti letech patřil mezi nejlepší střelce nejvyšší norské soutěže a nebylo tak divu, že Slavia měla v souboji o vysokého Nora řadu movitých konkurentů. V té době byl tým z Edenu ještě poměrně mohutně dotován svými majiteli a údajně byl ve hře Haalandův přestup do Číny, odkud by dále hostoval ve Slavii. Otázkou zde je, jaký smysl by právě tento přestup dával pro samotného hráče. Realita je však taková, že on sám si na rozhodnutí přestoupit za 4 miliony eur do Salcburku asi stěžovat nemůže. Všichni víme, že v současné době je Haaland možná nejlepším fotbalistou světa, na čemž měl právě rakouský tým nemalou zásluhu.

Chviča Kvaracchelija

Haaland však není jedinou hvězdou světového fotbalu, která sešívaný štáb zaujala. Nechybělo mnoho a v červenobílém dresu mohl zářit i gruzínský „Kvaradona“. Je však možné, že sešívaní fandové by tuto kometu světové kopané spíše překřtili na „Kvarcana“. Jen se zkuste na chvíli zasnít a představit si, že by Chviča Kvaracchelija řádil v jednom dresu s Haalandem.

Stanislav Lobotka

Léto roku 2017 přineslo příchod velezkušených hvězd typu Altintop, Danny nebo Stoch. Kromě posledního jmenovaného však tito hráči v Edenu výraznou stopu nezanechali, a tak ve Slavii mohli litovat, že nevyšel jiný vytoužený přestup tohoto léta. Nakročeno do Edenu měl totiž i další hráč současné Neapole Stanislav Lobotka. Slovenský talent o možnosti přestupu tehdy vtipkoval slovy: „Ano, Slavia se ozvala. Že jsem na šampionátu zazářil proti červenobílým? To by se mohlo ozvat i Atlétiko.“

Jeho přestup byl však nakonec nad finanční možností sešívaných a drobný středopolař se stěhoval za pět milionů euro do španělské Celty Vigo, odkud pak za dva a půl roku odešel na Apeninský poloostrov. V dresu Neapole se sice Lobotka nejprve trápil, ale v současné době patří mezi klíčové muže Spallettiho výběru. Otázkou je, do jaké míry by měl užitek jeho případný přestup do Edenu. Přecejen pozici štítového záložníka si brzy na to svými špičkovými výkony uzurpoval Tomáš Souček.

Krzysztof Piątek

Před pěti lety spočinuly zraky slávistického managmentu na polském ostrostřelci Krzysztofu Piątekovi. Neuplynul dlouhý čas a tento polský kanonýr už řádil v dresu italského Janova. Z přístavního města jej pak brzy vykoupil za 35 milionů euro věhlasný AC Milán. V tu chvíli to vypadalo, že San Siru roste polské reprezentaci nový Lewandowski, ale od té doby zažívá jeho kariéra strmý pád a momentálně bojuje se Salernitanou o setrvání v nejvyšší italské soutěži.

Viktor Claesson

V roce 2016 lanařila Slavia do svých barev Viktora Claessona, nakonec však svou pozornost zaměřila na „ostrostřelce“ Gina van Kessela. Nizozemský forward sice ukázal, že branky dávat umí. Nicméně se svým přístupem by měl problém i v přeboru. Naopak švédský středopolař rozvíjel svůj obrovský talent v ruském Krasnodaru, odkud se vypracoval až ve stabilního člena základní sestavy švédského národního týmu. Před rokem pak velký oblíbenec Davida Ocetníka zamířil do dánské Kodaně, kterou i díky jedenácti brankám táhne k obhajobě titulu.

Sheriff Sinyan

Dalším fotbalistou, v němž se současný realizační tým sešívaných zhlédl, je gambijský stoper Sheriff Sinyan. Nutno podotknout, že zde se štěstěna přiklonila na stranu Slavie. Ne snad proto, že by byl tento černošský fotbalista z Molde špatným hráčem. V poslední době jej však zranění pronásledují do takové míry, že by měl velkého parťáka především v Davidu Hovorkovi. Mistrovské utkání odehrál naposledy před rokem a půl, takže by byl jen zátěží pro pokladnu červenobílých.

Čeští hráči

V hledáčku Slavie se ovšem v posledních letech neobjevili pouze zajímaví zahraniční hráči, ale také někteří čeští fotbalisté. Zajímavých jménem byl určitě Vladimír Darida, ale ten opakované volání sešívaných nevyslyšel a nakonec se rozhodl setrvat v zahraničí. Tajemstvím nebyl ani interes o Tomáše Čvančaru, jenž ve Slavii už krátce působil v dorostu. Souboj o něj však nakonec vyhrál rival z Letné a Čvančara ukazuje, že možná právě on je tím typem útočníka, který v Edenu momentálně schází. Zdobí jej rychlost, důraz i skvělá hra hlavou a pravděpodobně je jen otázkou času, kdy mu i sparťanský dres bude malý.

Tohle je jen malý soupis hráčů, o něž sešívaní usilovali, ale jejich angažmá se z rozličných důvodů nepovedlo. Fanoušci Slavie však doufají, že z Ogbua či Zafeirise vyrostou podobné hvězdy světového formátu, jimiž jsou Kvaracchelija a Haaland. Potenciál k tomu nejen oni dva rozhodně mají.

Zdroje: Žongl

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz