Hlavní obsah
Sport

Hapalovi to konečně začíná šlapat! Baník doma staví tvrz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Sobotní duel devátého kola mezi Baníkem a Zlínem nabídl k vidění šest branek. Ráz zápasu ale určovala řada událostí, které musí kouče Hapala i fanoušky hřát u srdíčka.

Článek

V prvé řadě je třeba si říci, že na nic jiného než tři body Baník ani myslet nemohl. Do Ostravy přijel poslední tým tabulky, který ještě vstřebával minulý domácí výprask 1:7 od Plzně. Ztrátu bodů si tak nikdo nepřipouštěl. Baník svého hosta z Moravy suverénně přejel a sklidil zasloužený potlesk nadšených fanoušků. Důvodů k radosti ale nabídl samotný zápas mnohem více. Třeba to, že domácí zápasy začíná zvládat s přehledem. Ze zápasů na domácím kolbišti vydolovali Chachaři skóre 11:1.

Sebevědomý = zábavný Baník

Vzpomínáte na památná slova Matěje Šína? „Dejte nám čas. Sehrajeme se, bude to lepší,“ řekl ostravský diamant do kamer po prohraném zápase v Plzni. Od té doby Baník v lize čtyřikrát vyhrál, jednou plichtil a jednou padl o gól v Edenu. Slova o tom, že se Ostrava zlepšuje s každým zápasem platí do písmene. Na mladém kádru Baníku je zdravé sebevědomí znát. Nepoložil ho pozdní vedoucí gól Bohemky v minulém kole a stejně tak vyrovnání Zlína na konci prvního poločasu.

To bylo důsledkem trochu hlušší desetiminutovky, kdy Baník přestal hrát. Jinak soupeře v podstatě nepustil za polovinu. Držení míče 65 % a více než pět set přihrávek s devadesáti procentní úspěšností mluví samo za sebe. Kromě zmíněné pasáže z konce prvního poločasu ale Baník držel koncentraci i intenzitu celý zápas a nepolevoval ani za rozhodnutého stavu. Velké plus.

Fanoušci tlačí Baník za úspěchem

Velký podíl na stále se zlepšujících výkonech mají samozřejmě fanoušci. V chladném a deštivém počasí jich přišlo skoro osm tisíc. Stačili se roztleskat ještě před zápasem, když majitel Václav Brabec a René Bolf předávali finanční dar od nadačního fondu Baníku a fanoušků jednomu z dlouholetých příznivců klubu, který se potýká se zdravotními neduhy. Zápasu pak dodali zvláštní „vibe,“, kterým Baník tlačili za výhrou. Ze skandování pokřiku „Baníčku, nic se nestalo,“ které se neslo stadionem ve Vítkovicích po inkasované brance, měl i nezaujatý fanoušek husí kůži. V Ostravě už se nepíská, nálada je mnohem pozitivnější.

Vyčnívající individuality

Při zlepšujících se výsledcích si nejde nevšimnout ani individuálních výkonů borců, kterým to na začátku ročníku tak úplně nešlo, respektive byli často kritizováni. Všechna čest před Jiřím Boulou, který ustál tlak a narážky na své působení v sestavě. V současnosti si lze základní jedenáctku Ostravy bez něj představit jen stěží. Dobrou formu ustálil i Rigo, Kpozo, dvěma góly se blýskl Kubala. V laufu se drží i další střelec Tanko. Jediným, kdo vyčnívá tak trochu v jiném světle je stále se trápící Almási. Naštěstí pro Slezany ho tým umí zastoupit. Jemu osobně by se však ligový gól hodil náramně.

Suma sumárum si vše začíná sedat. Tým se naladil na Hapalovu notu a na hřišti i mimo něj je to znát. Čtyřiapadesátiletému trenérovi se podařilo najít výborně fungující chemii, z jeho týmu je cítit soudržnost.

Sobotní večer plný pozitivních zpráv ještě podtrhl návrat Jiřího Klímy po relativně komplikovaném zranění.

Hapal – Vrba 1:1

Sobotním debaklem ostravský lodivod srovnal osobní bilanci proti Pavlu Vrbovi od chvíle, kdy se vystřídali u kormidla Ostravy. První souboj skončil nerozhodně a v důležitém souboji na konci loňské sezony brali tři záchranářské body Moravané. V letošní sezoně už ale Baník naplnil roli favorita beze zbytku a pořádně rozkýval Vrbovu trenérskou židli. Ten se po zápase netajil myšlenkami na možný konec.

„Možná, že už zítra půjdu „ke zdi.“ Rád bych trénoval i jiné hráče a jiné hráče dovedl, ale vycházím z toho, jaké možnosti ve Zlíně jsou a jaké hráče tu máme,“ postěžoval si na kvalitu kádru, jakou má momentálně k dispozici.

Baníku teď nezbývá než potvrdit skvělou domácí sérii potvrdit i venku. Desáté kolo odehrají ostravští u rivala z Olomouce. Podaří se Baníku prodat stoupající formu a naladí se na „vibe“ svého dvanáctého hráče i mimo domácí pevnost?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz