Hlavní obsah
Sport

Hašek nezažil norskou premiéru plnou krásy. Konal se však jeden povedený návrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

ilustrační fotografie

Česká fotbalová reprezentace má za sebou vítěznou premiéru pod vedením trenéra Ivana Haška, který připravuje tým na vystoupení na evropském šampionátu v Německu.

Článek

První zkouška v tomto roce národní tým potkala v Norsku. Stejně jako Haškův předchůdce, i Jaroslav Šilhavý zahájil angažmá u reprezentace Ománu vítězně. Někdejší trenér českého výběru v domácím prostředí porazil 2:0 Malajsii a zahájil tak boj o účast na světovém šampionátu v roce 2026. V české reprezentaci dělalo zápas nejvíce zajímavým jméno střelce vítězného gólu.

Remíza v prvním poločase

Stadion v Oslu nebyl zaplněný do posledního místa a tento fakt se jevil jako jistá předzvěst toho, že mnoho fotbalové krásy se v tomto přípravném zápase skutečně nenajde. Individuální výkony jsme mohli vidět na začátku zápasu lepší na norské straně, z níž přišla po dvaceti minutách nepříjemná rána. Oscar Bobb jistým způsobem potvrdil nepovedený výkon obránce Jaroslava Zeleného. Mohla přijít rychlá odpověď útočníka Patrika Schicka. Ten však svou šanci v gól nepřetavil a českého útočníka musel později zastoupit stoper.

Ve 37. minutě přišel rychlý český protiútok po norském rohovém kopu. Kapitán Tomáš Souček centroval z pravé strany a svůj první gól v reprezentačním A-týmu vstřelil slávistický obránce David Zima, jenž nastoupil na stoperu se svým spoluhráčem Tomášem Holešem. Zbytek prvního poločasu se nesl ve znamení rozvážné kombinace a do šaten se tak šlo za stavu 1:1. Češi měli v prvním poločase střeleckou převahu, na kterou se však příliš dlouho a vášnivě nevzpomínalo.

Jeden povedený návrat

Když dával dohromady Ivan Hašek svou první reprezentační nominaci, řešilo se dlouho, zda se do nejcennějšího dresu vrátí některý z hříšníků z olomouckého Belmonda. Trochu v tom zanikl jeden zajímavý reprezentační comeback. Ten se konal v 61. minutě. Tehdy totiž opustil hřiště Ladislav Krejčí a takřka po roce se poprvé od remízy 0:0 na hřišti Moldavska vrátil na hřiště v reprezentačním dresu Antonín Barák, v souvislosti s nímž se řešily především problémy s předchozím managementem. Změna na postu reprezentačního trenéra měla znamenat možnost jeho návratu do dresu se lvíčkem na prsou.

Návrat zažil ve své podstatě pohádkový. Nejenže se opět podíval na hřiště v reprezentačním dresu, ale v 85. minutě potrestal faul na Ondřeje Lingra. Haškovi se za nominaci odvděčil krásným gólem z trestného kopu, který znamenal vítězství českého týmu. Navázal tak například na povedená vystoupení v Evropské konferenční lize, která mohou být předzvěstí lepších zítřků ve Fiorentině. Naskytne se mu více důvodů k úsměvu také v zápasech české reprezentace?

Jan Klásek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz