Hlavní obsah
Sport

Národ hledá trenéra #2: Odměna pro gentlemana Lavičku? Nebo už je na ni příliš pozdě?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl

Na nejvyšší trenérský post v našich končinách se objevilo také jméno, které registrujeme v souvislosti s touto pozicí opakovaně, jedná se o trenéra s poměrně vysokým kreditem. Dočká se trenérského vrcholu Vítězslav Lavička?

Článek

Možnost opětovného setkání se svými lvíčaty

Úspěchy plzeňského rodáka asi není třeba příliš dlouze připomínat. První mistrovský titul v pozici hlavního trenéra získal v roce 2006, kdy z liberecké Popelky udělal českou fotbalovou krasavici. Můžeme o něm také mluvit jako o posledním českém trenérovi, jež získal mistrovský titul s pražskou Spartou. Stalo se tak v roce 2014, kdy s týmem slavil také trumf v domácím poháru. Se Spartou slavil také sedm mistrovských titulů jako hráč. Angažmá u reprezentačního „áčka“ se tak jeví jako logický vrchol.

Působení na reprezentační úrovni si vyzkoušel již dvakrát jako kouč „jedenadvacítky“. Stalo se tak v letech 2007-2008 a 2015-2018. Především ze druhého působení by mohl těžit i při svém případném angažmá u A-týmu. Na evropském šampionátu 2017 v Polsku si pod ním zahráli například útočníci Tomáš Chorý či Patrik Schick a zkušenosti zde sbíral také současný reprezentační kapitán Tomáš Souček. Lavička nyní působí jako šéf akademie Sparty a podle zákulisních informací je v jeho smlouvě jediná klauzule právě v podobě angažmá u reprezentačního A-týmu. Nenastal právě ideální čas pro její uplatnění?

Není na tuto výzvu pozdě?

Když Vítězslav Lavička ukončil své druhé působení u „lvíčat“, nabrala bohužel jeho trenérská kariéra sestupnou tendenci. Nejprve působil dva roky v polském Slasku Wroclav, kde však s týmem žádný úspěch neslavil a na jaře 2021 byl pro neuspokojivé výsledky odvolán. Následovalo jeho nejkratší trenérské angažmá. V roce 2022 strávil čtyři měsíce u reprezentace Kuvajtu, kde však nesplnil cíl v podobě postupu na Asia cup. Po návratu z exotického působení se vrátil na Letnou, kde zažil nejvíce hráčských i trenérských úspěchů. Momentálně zde dohlíží na výchovu nových nadějí.

Tato funkce mu podle všeho vyhovuje, ale ve fotbalovém podcastu Kopačky na hřebíku přiznal, že jeden jeho trenérský sen zůstává nesplněn. Všichni tak nějak vytušili, že tím myslí právě angažmá u reprezentace. Kdyby dostal šedesátiletý trenér tuto nabídku o několik let dříve patrně by neváhal, ale nejsem si jist, zda má ještě nyní zapotřebí stres dostavující se u šéfa reprezentační lavičky, zvláště když pomyslíme na to, v jakém stavu a s jakým kreditem by tým přebíral.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Vítězslav Lavička

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz