Hlavní obsah
Sport

Hodnocení: Posily Zbrojovky, které nepomohly zachránit první ligu v Brně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Sezóna pro Brno skončila velkým fiaskem, ačkoliv do ní vlétla jako uragán a po úvodních kolech držela pozice ve skupině o titul. Po velice povedené podzimní části přišel na jaře výsledkový kolaps, jenž měl za následek změnu na trenérském postu.

Článek

Obměna Dostálka Haškem ale tížený efekt nepřinesla. Zbrojovka byla v letní i zimní pauze posílena o několik zajímavých jmen. Prvoligovou příslušnost pro následující sezónu však udržet nedokázala. Většina posil se ukázala jako tah vedle. Ovšem byly také i výjimky.

Šimon Falta (30)

Příchod: hostování z Plzně
Statistiky: 27 zápasů, 0+2

Přicházel s velkými očekáváními jako bývalý reprezentant, jenž bude tvořit útočnou fázi a dávat finální i předfinální přihrávky. Ročník začínal hrát celkem pravidelně v základní sestavě, jenže na přelomu října a listopadu se z ní začal vytrácet. Párkrát nenastoupil dokonce vůbec. Na jaře však začal opět hrávat častěji, ale spíše vlivem četné marodky v týmu. Zmíněná očekávání ani zdaleka nenaplnil a často působil dojmem, že nemá co nabídnout. Tento transfer je asi největším zklamáním.

Hodnocení: 5

Róbert Matejov (34)

Příchod: Zlín (konec smlouvy)
Statistiky: 12 zápasů 1+0

Krajní obránce zažil debut jako ze snu, když jako střídající hráč při první minutě na hřišti vstřelil hned branku na 3:1 proti Mladé Boleslavi. Jenže to bylo tak všechno. Následně se ještě dostal párkrát do sestavy, ale to spíše vlivem špatné formy některých kolegů. Kupil časté chyby a na jaře nastoupil už pouze jednou v základu. Pak už jenom zřídkakdy zasáhl do dění jako hráč z lavičky.

Hodnocení: 5

Denis Granečný (24)

Příchod: Baník Ostrava
Statistiky: 28 zápasů 0+1

Další dravý krajní obránce do Brna přicházel se zkušenostmi z nizozemské a maďarské ligy. Začátek soutěže měl také velmi solidní. Sbíral pravidelnou minutáž a slušně brázdil svoji stranu lajny i směrem dopředu. Dokonce vstřelil i krásný gól ze střední vzdálenosti na Bohemians, který mu pak videorozhodčí sebrali z důvodu postavení Řezníčka v offsidu. Jenže pak začal kupit hrubice a soupeřova křídla přes něj někdy až s lehkostí procházela. Jestli v Brně zůstane, bude to nadprůměrný hráč pro druhou ligu.

Hodnocení: 4-

Josef Divíšek (32)

Příchod: Slovácko (konec smlouvy)
Statistiky: 13 zápasů 0+0

Do třetice krajní obránce, o kterého ve Zbrojovce stály již delší dobu. Moc se do hry ale v průběhu sezóny nedostával. Drtivá většina jeho startů do zápasu byla z lavičky. Svoji stranu lajny mu také jako u kolegů nešlo spolehlivě zašpuntovat. Proti Plzni byl velice přísně vyloučen.

Hodnocení: 5

Filip Souček (22)

Příchod: hostování ze Sparty
Statistiky: 20 zápasů 1+1

Hráč, o kterého by stála a bude stát půlka ligy. Souček většinu soutěže odehrál na pozici šestky a působil velmi jistě. Přidal i nadstavbu směrem dopředu a jako jeden z mála se nebál střely ze střední vzdálenosti. V sezóně ho bohužel limitovalo zranění a karetní tresty. Jenom kvůli kartám chyběl na čtyři utkání. Zbrojovka v něm získala i zápasového „darebáka,“ který se za tým bil i verbálně a dokázal rozhodit protihráče jako třeba v zápase se Zlínem, kde svojí drzostí na Didibovi získal penaltu. Rozhodně patřil mezi povedené posily.

Hodnocení: 3+

Wale Musa Alli (22)

Příchod: Amstetten (Rakousko-2.liga)
Statistiky: 35 zápasů 3+6

Drobounký Nigérijec ukázal, že i když má někdo jenom 55 kg a nikdy nehrál českou ligu, může i tak být úspěšný. Je velice silný v driblingu a obcházení protihráčů. Svými nájezdy na branku soupeře si získal srdce brněnských fanoušků. Svoji maličkost nahrazoval vysokou mírou bojovnosti a do soubojů chodil vždy naplno i proti urostlým obráncům. Společně s Řezníčkem patřil mezi jediné dva hráče, kteří za Zbrojovku nastoupili do všech ligových utkání. Nebýt sestupu je z něho v hodnocení premiant.

Hodnocení: 2+

Mohamed Tijani (25)

Příchod: hostování z Plzně (v zimní přestávce)
Statistiky: 13 zápasů 0+0

Beninský stoper přišel do Brna s úkolem zpevnit děravou obranu. Což se v prvních zápasech celkem dařilo. S kolegou stoperem Šuralem dokonce nabírala obranná řada i na větší kompaktnosti. Šural se ale zranil a pak přišel ještě výkonnostní pokles celého týmu, se kterým se Tijani svezl také. Disponuje slušnou rozehrávkou a hrou ve vzduchu. Negativem jsou rychlostní souboje, při kterých i častokrát nestačil.

Hodnocení: 4-

Další příchozí hráči mimo známkování

Josef Koželuh (21)

Příchod: hostování z Plzně (v zimní přestávce)
Statistiky: 8 zápasů 0+0

Mladý benjamínek odkojený v nižších českých soutěžích se určitě nepořizoval proto aby nastupoval pravidelně v základní sestavě nebo aby zachránil ligu v Brně. Dlouhodobé hostování s opcí byla původně pro krajního obránce se starty v mládežnických výběrech reprezentace ideální volba jak prorazit v první lize. Uvidíme, jestli po sestupu Jihomoravanů nebude Plzeň chtít zocelovat svého hráče přece jenom na lukrativnější adrese.

Vlastimil Hrubý (38)

Příchod: Jablonec (konec smlouvy)
Statistiky: 1 zápas

Zkušený brankář šel do Brna, aby mohl dohrát svoji kariéru v mateřském klubu a připravit se na pozici v realizačním týmu. V pozici gólmana číslo tři odehrál v lize jediný zápas.

Je třeba říci, že pokud by se Zbrojovka v lize nakonec zachránila znamenalo by to pro všechny hodnocené hráče o stupeň lepší známku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz