Hlavní obsah
Sport

Hodnocení týmů Fortuna Ligy: Jak si vedly týmy z horní poloviny tabulky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl - Jindřich Jager

Pražská Sparta se Slavií zatím jednoznačně vládnou celé lize a mají velký náskok už v polovině soutěže. Dokáže je ještě někdo z jiných mužstev prohnat nebo se poperou o titul pouze mezi sebou? Slibovaný druhý díl vysvědčení je tady.

Článek

8. Bohemians Praha 1905

Celková známka: 3

Určitě se od Bohemky nečekala loňská pohádka. Skončila čtvrtá v tabulce a zajistila si předkolo Konferenční ligy. V KFL však vydržela pouze týden a s norským Bodö/Glimt dostala za vyučenou (porážky 0:3 a 2:4). Pro fanoušky to byla však krásná cesta za poháry po dlouhých 36 letech. I když pohárová cesta byla kraťounká, za polární kruh se dostane málokterý český fanoušek. Zejména klokan v Norsku. To je zázrak, který se asi dlouho opakovat nebude.

Liga pro Bohemians začala velmi dobře. Po třech kolech se šest bodů určitě nečekalo. Výkon v zápasech už tak hezký nebyl. V letošní sezóně je největším problémem ofenziva. Klokani vstřelili pouze dvanáct branek. To je o čtrnáct gólů méně než po polovině soutěže v minulém ročníku. Komplikací je neustálé zranění hráčů základní sestavy. Citelné bylo zranění Adama Jánoše. Přes zimu to chce potrénovat střelbu, posílit, a na jaro můžou být zelenobílí silnější. Hlavně se vyhýbat neustálým zraněním.

7. SK Sigma Olomouc

Známka: 2 –

Tým vedený Václavem Jílkem se jeví velmi dobře. Olomouc má v týmu ofenzivní hráče, jako je Jan Vodháněl, Filip Zorvan, či útočník Lukáš Juliš. V nich má Sigma obrovskou sílu. S aktuálním sedmým místem v tabulce však nepanuje na Hané úplná spokojenost. Liga je opět neskutečně vyrovnaná a rozhodne každý získaný bodík.

Sigma byla dlouhou dobu v nejlepší trojce. V posledních sedmi duelech však dokázala zvítězit jen jednou a propadla se do prostření skupiny. Forma trochu polevila, ale je jen otázkou času, kdy se to zase otočí. Sigma je s trenérem Václavem Jílkem černým koněm Fortuna ligy.

6. FC Baník Ostrava

Známka: 3

Kouč Pavel Hapal to měl v Baníku pořádně nahnuté a jeho trenérská židle se klepe ještě teď. Ustál to, a má klid na práci. Šesté místo v tabulce je zatím poměrně dobrým začátkem, ale nutno říci, že Baník poztrácel laciné body. Neporazit doma Pardubice, či prohrát na své půdě s mátožně hrajícím Jabloncem je k zamyšlení. Jenže Městský stadion ve Vítkovicích prostě nejsou Bazaly!

Ostravané odehráli například skvělá vítězná utkání v Olomouci (3:0) a Karviné (3:1). Ale největší, a pro ně nejdůležitější zápas proti pražské Spartě ve Vítkovicích smolně prohráli 0:1. Na Baníku je vidět velké zlepšení, ale výsledky jsou stále hodně nevyrovnané. Navíc se Ostravanům podařilo vypadnout z domácího poháru se slabým Zlínem.

5. 1. FC Slovácko

Známka: 2

Slovácko pod trenérem Martinem Svědíkem a postarším kádrem nepřestává udivovat. Letos čtyřicátník Milan Petržela lítá po hřišti, jako by byl dvacetiletý mladík a obrany ho stále marně stíhají. Michal Kadlec si stále na stoperu s bravurou odehraje svoje. Pouze šestnáct obdržených branek je toho důkazem. Navíc Marek Havlík s Pavlem Juroškou mají v posledních týdnech skvělou formu.

Jedinou kaňkou na tom všem je brzké vypadnutí z MOL Cupu na svém hřišti proti druholigové Dukle Praha (3:4). V lize na svém hřišti Slovácko prohrálo pouze se Sigmou Olomouc (0:2). Ale domácí ztráty s Hradcem a Libercem zamrzí. To nejlepší si ale Uherské Hradiště nechalo až na 15. kolo, kdy zavítalo na hřiště Plzně. Viktoria působila po Konferenční lize velmi zvadle a Slovácko je v Doosan Areně deklasovalo 4:1.

4. FC Viktoria Plzeň

Známka: 3

Trenér Miroslav Koubek dává Viktorii novou herní tvář a docela se mu to daří. Na Evropské scéně zatím nemá tento lodivod konkurenci. V lize už je to o poznání horší. Po pohárovém utkání přijde přepnutí na ligový zápas, který Plzeň většinou prohrává. Možná únava je pochopitelná, ale takto zkušený tým by měl anglický týden zvládat lépe.

Debakl v Liberci 0:3 a následná domácí blamáž s Karvinou 0:1. To je stále v živé paměti. Pak přišel zápas v Edenu a jednoznačně nejlepší výkon podzimu v lize. Plzeň ve druhém poločase předčila sešívané ve všem a odvezla si zasloužené tři body. Byla z toho výhra 2:1. Zranění Rafia Durosinmiho a Matěje Vydry jsou citelnými ztrátami do ofenzivy, které však Tomáš Chorý s Janem Klimentem musí nahradit.

3. FK Mladá Boleslav

Známka: 2

Bolka je černým koněm soutěže. Kouč Marek Kulič je kometou ligy. Jeho metodika a pohled na fotbal se mi naprosto zamlouvá. Na tiskovkách nazývá věci pravými jmény a hodně mi připomíná trenéra Bohemians Jaroslava Veselého. I díky němu je Boleslav na stupních vítězů a má ještě domácí zápas k dobru. Dohrávka je čeká s Viktorií Plzeň.

Ale na jedničku to není! Vypadnutí v MOL Cupu a pár proher bez vstřelené branky. Ale pořád je to jen fotbal, který nemá logiku. Viz zápas ve Zlíně a výhra Středočechů 9:5! Ve druhém dějství dala Boleslav osm branek. Pokud chce v jarní části Fortuna ligy Bolka usilovat o Evropu, musí začít hrát vyrovnaněji. Protože výkonnostní a herní výkyvy tam jsou.

2. SK Slavia Praha

Známka: 2

Sešívaní jsou zatím druzí. Ale je to pouze poločas. V Edenu věří, že po nadstavbě budou po třech letech zase konečně slavit mistrovský titul. Šichta to ale bude velká. Pražská Sparta se umí rvát do posledního okamžiku. Kouč Slavie Jindřich Trpišovský donekonečna míchá s úvodní sestavou, což je mu pochopitelně dosti vyčítáno.

Naprosto odporné derby pražských S, o kterém raději neřeknu vůbec nic a poté nedávný zápas s Plzní, který byl pro většinu příznivců i samotného kouče šokem. Tato domácí blamáž však může slávistům do budoucna otevřít oči a takový zápas už neopakovat. Do utkání totiž nenastupuje jen Slavia, ale i její soupeř. Pokud si toto v Edenu konečně připustí, jen tehdy mohou být úspěšní a slavit titul.

1. AC Sparta Praha

Známka: 2

Mistr minulého ročníku Fortuna ligy ovládá i letošní ročník. Po 15. kole! Tabulka a liga napovídají, že to bude opět souboj mezi Prahou a Prahou. Sparta má před Slavií náskok dvou bodů. Může tedy rozhodovat i další vzájemné utkání.

Trenéru Brianu Priskemu chybí zraněný letenský kapitán Ladislav Krejčí, u něhož se spekuluje, že v zimě přestoupí do Španělska. Rudí v posledních týdnech nedominují, ale umí si počkat na jedinou příležitost a tu následně proměnit. Jediná porážka přišla v Mladé Boleslavi v poměru 1:3. Bitva to bude jistě až do konce. Nikdo asi nepochybuje o tom, že mistr Fortuna ligy bude opět z hlavního města.

Liga bez jediného týmu s vysvědčením za jedna

Asi jste si všimli, že v mém známkování nepadla ani jedna jednička. Nejvíce sem se rozmýšlel nad Mladou Boleslaví a pražskou Spartou. Ale nakonec pro oba padla dvojka. U Slavie je hodnocení na místě.

Boleslav se mi po celý podzim líbila, ale výsledková stagnace tam byla.

Sparta je sice první, ale na svůj rozpočet by určitě měla dominovat více, stejně jako Slavia. Ano, letenští měli zraněného Lukáše Haraslína a stále mezi marody je Ladislav Krejčí. Výkonnost však není vždy taková, že fanoušek odchází spokojen.

Fortuna liga je zajímavá tím, že každý může porazit každého. Může se to stát i v jiné lize, ale naše liga je v tomto ohledu specifická. Například rozdíl mezi čtrnáctým a osmým týmem skoro neexistuje. A to je naprosto špatné zjištění!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz