Hlavní obsah
Sport

Hyperkorektnost v Británii postoupila na další bod. Fanynka nesmí roky na fotbal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Government of Thailand / Creative Commons Attribution 2.0

Představte si, že od malička fandíte svému klubu. Chodíte pravidelně na domácí zápasy, vaše šála pamatuje už několik prezidentů a vaše hlasivky křičely „gooool“ tolikrát, že by to nešlo spočítat.

Článek

A potom se na sociální síti vyjádříte k nějaké ožehavé problematice, které ani nemá s fotbalem souvislost. Narazíte na bonzáka a Váš klub Vám na pár let zatrhne chodit na fotbal. Vítejte v Anglii, zemi neomezených blbostí.

Za vlastní názor na fotbal už jen k televizi

Linzi Smithová, dlouholetá fanynka anglického Newcastlu se kriticky vyjádřila na adresu trans gender osob. Ona samotná je přitom homosexuálka bojující za práva lesbiček, gayů a bisexuálů, avšak neuznává poslední dvě písmena zkratky LGBTQ, která znamenají Trans a Queer. „Nemůžu uvěřit, co se stalo,“ řekla 34 letá fanynka.

Vše začalo loni v červenci, kdy se ostřeji na síti Twitter (nyní X) vyjádřila na adresu trans lidí. Mimo jiné uvedla, že lidé s mužskými pohlavními orgány, kteří se cítí být ženami, jsou jednoduše muži. A také na jejich adresu dodala, že mohou trpět duševní nemocí. A to bylo něco na mlýn sněhových vloček a všech přecitlivělých ultra korektních osob.

Jeden z fanoušků s ohledem na Linziny komentáře napsal na klub stížnost a mladou ženu obvinil z diskriminace trans genderových osob. K tomu si ještě postěžoval, že by se na stadionu ve společnosti takových osob necítil bezpečně. Údajně se bojí sdílet s nimi prostor. Jen pro zajímavost – St. James’Park má kapacitu přes 50 tisíc diváků. Zajímalo by mě, čistě statisticky, kolik lidí s trestnou minulostí na tom stadionu běžně bývá… Ale jedna lesbička je asi horší a nebezpečnější než vrazi, násilníci, daňoví podvodníci nebo lupiči a zloději.

Vyšetřovací útvar Premier League – velký bratr v akci

Kdyby to nebylo smutné, bylo by to vtipné. Ale věděl někdo z vás o existenci vyšetřovacího úřadu Premier League? Tento úřad byl založen v roce 2019, nemá oficiální jméno a zabývá se projevy diskriminace a obtěžování. Trochu mi to připomíná jakoby bylo potřeba vytvořit pro někoho činnost. Jestli opodstatněnou či nikoliv, to už je věc druhá.

Každopádně, úřad jednal. V rámci vyšetřování tajně sledoval Linziny účty na sociálních sítích, zjišťoval její názory. Ale taky to, kde bydlí, kde pracuje a dokonce i kdy a kde venčí psa. Nevím jak vám, ale mně přijde mnohem nebezpečnější, že někomu přijde v pořádku shromažďovat doslovným špehováním informace o osobách než to, že se někdo vyjádří ve smyslu „Jsi chlap, když máš pinďoura“…

Výsledkem pak byl spis o jedenácti (!) stranách, který úřad předal klubu a ten pak dopisem Linzi oznámil, že jí pozastavuje členství v klubu z důvodu možného zločinu z nenávisti. Podotýkám, že se přes fotbalový klub řešilo vyjádření soukromé osoby, které s fotbalem nemělo nic společného.

Výslech policií prokázal nevinu. Klub je však jiného názoru

Linzi dokonce doma navštívila policie. Asi půl hodiny ji vyslýchala a dvě hodiny nato jí telefonicky oznámila, že se ničím neprovinila. Ale názor policie v Anglii asi nemá žádnou váhu a každý si o něm může myslet, co chce. I přes vyjádření státního orgánu o její nevině jí bylo zakázáno až do roku 2026 chodit na stadion.

Proti tomuto rozhodnutí se Linzi odvolala. Já to chápu, člověk má vyjádření policie o vlastní nevině, tak to přece má nějakou váhu. Ale ne v Anglii a ne v Newcastlu. Znovu zopakuju, i přes vyjádření policie se totiž klub vyjádřil tak, že Linzino jednání zakládá skutkovou podstatu trestného činu obtěžování.

Takže ve zkratce – na internetu napíšete, že člověk s pinďourem je muž (i když se třeba identifikuje jako žena, fíkus nebo koš na prádlo)… Nějaká ultra vztahovačná osůbka si na vás stěžuje, že se necítí kvůli vám, 34 leté lesbičce bezpečně na stadionu s dalšími 52 000 lidmi. Vyšetřuje vás Velký fotbalový bratr a všem to přijde v pořádku. Policie uzná, že jste nic neudělali… A stejně Vám zatrhnou vstup na stadion kvůli TRESTNÉMU ČINU.

A chcete se na závěr zasmát? Linzi je jen špička ledovce… Takových lidí prý Premier League a její Velký bratr vyšetřuje stovky, možná tisíce.

Vážení čtenáři. Já určitě nejsem nějak homofobní. Mně je úplně jedno, jak se kdo identifikuje nebo cítí. Ale tohle jednání ze strany klubu je opravdu šílené. Já teď jen doufám, že mi kvůli tomuto článku nepřijde třeba Milan Petržela rozstříhat permanentku a nebudu se muset do důchodu dívat na své milované Slovácko maximálně tak v telce.

Zdroj: DailyMail

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz