Hlavní obsah
Sport

Invaze českých hráčů do vrcholových lig. Černý je pouhým začátkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

V letním přestupovém období je okolo českých fotbalistů opravdu horko. Václav Černý již trénuje v zeleném dresu ambiciózního Wolfsburgu, ovšem jeho přesun s nejvyšší pravděpodobností jen odstartuje domino efekt.

Článek

Připravili jsme pro vás přehled českých fotbalistů, jenž můžou v následujících týdnech zamířit do jedné z nejlepších pěti lig.

Obrovská forma v jarní fázi sezóny, nejproduktivnější hráč týmu a jeden z nejlépe hodnocených hráčů z celé Eredivisie. Václav Černý si plně zasloužil zájem z lepších soutěží a přesun do Wolfsburgu je pro něj velkou odměnou za útrapy, jimiž si musel projít.

V německém týmu se minimálně v tréninkovém procesu potká s Lukášem Ambrosem (19), který exceluje v tamní mládeži, a dokonce naskočil na pár minut i do zápasu Bundesligy. Česká sestava mezi „Vlky“ ovšem nemusí zůstat jen dvoučlenná.

Letná českým hotspotem

Velmi rušno bude u mistrovské Sparty, jenž má v kádru hned několik fotbalistů dostatečně zajímavých pro kluby z nejlepších evropských soutěží. Do Wolfsburgu by teoreticky mohl zamířit Tomáš Čvančara, jenž vytvořil nebezpečné útočné duo s Janem Kuchtou. O Čvančarovy služby ovšem stojí i další německý tým, Borussia Mönchengladbach.

Velkým zásahem do fungování týmu Briana Priskeho by byl odchod Ladislava Krejčího mladšího. Kapitán a lídr kabiny má obrovský podíl na návratu titulu na Letnou. Kvality LK37 ale za hranicemi znali skauti již dříve a právě skončený ročník Fortuna ligy pouze vyšvihl jeho cenu. Své si ve Spartě splnil, odchod za lepším mu tak nikdo nebude mít za zlý. Logickým spojením je anglický West Ham, zájem by však měl být z více destinací.

Z mnoha důvodů neúspěšná štace Jakuba Jankta na Letné dospěla ke konci po vzájemné dohodě. Křídelní hráč stále patří španělskému Getafe. Podle aktuálních informací o něj ale vehementně stojí italský kouč Claudio Ranieri, jenž vybojoval Cagliari návrat do Serie A a s českým reprezentantem už dříve spolupracoval v Sampdorii Janov.

Do dění okolo možných přestupů Sparťanů do zahraničí zásadně promluví právě probíhající EURO jednadvacítek. Martin Vitík na jaře díky stabilnímu hernímu vytížení nabral praxi a sebevědomí, jenž si směle přenesl i na šampionát, kde je nezpochybnitelným lídrem české obrany. I přes to, že zkušenosti by mohl díky evropským pohárům sbírat na Letné i příští rok, není nereálné, že jeho výkony na turnaji přilákají zájemce s nabídkami, jenž se budou těžko odmítat.

Šampionát by mohl teoreticky vyřešit i jeden z „palčivých problémů“, se kterými se sportovní ředitel Tomáš Rosický musí potýkat. Tím je Adam Karabec, jenž svůj nezpochybnitelný potenciál stále nedokázal pořádně naplnit. Jeden či dva další výkony podobné tomu, jaký předvedl proti Německu, by mohly opět přivést třeba zájem z Francie.

Je jasné, že vedení Sparty bude pečlivě volit, kterým nabídkám kývne a kterým ne, jelikož k vysněnému návratu do Ligy mistrů nebo aspoň Evropské ligy, je zapotřebí kádr vyztužit než rozprodat.

Jurásek má svou cenu

Dvě nabídky okolo 10 milionů eur. Už dvě tyto nabídky zamítlo vedení Slavie za svůj klenot Davida Juráska. Kvalitního ofenzivně nastaveného krajního beka shání každý dobrý klub v Evropě a není tak divu, že Jurásek je žhavým zbožím. Nabídky, které poslalo francouzské Nice a německý Wolfsburg, ovšem v Edenu nestačí a svého hráče si cení na celých 15 milionů eur.

Možný je i prodej Davidova jmenovce, krajního útočníka Matěje Juráska, jenž plní roli žolíka v sestavě Jana Suchopárka na EURO U21 v Gruzii. Devatenáctiletý talent údajně padl do oka italské Atalantě.

Zájem může být i o dva lídry Slavie, Tomáše Holeše a Lukáše Provoda. Ovšem obchod obou tahounů v jednom přestupovém období je jen těžko představitelný. Pokud by k pohybu došlo, tak maximálně k jednomu.

Zase ti brankáři…

I přes to, že Jindřich Staněk nebyl letos v takové formě jako v předchozí sezóně, jeho kvality jsou nezpochybnitelné. Jméno už v zahraničí má, a to nejen díky výkonům v plzeňském působení v Evropě, ale i díky dřívějšímu působení v Anglii. Gólman Viktorie je v nejlepších letech a odchod by pro něj individuálně dával víc než smysl.

Teoretické stěhování možná čeká i jeho mladšího kolegu. Aktuální jedničku lvíčat Vítězslava Jaroše, jenž spolehlivě na probíhajícím Euru střeží české naděje na úspěch. Jednadvacetiletý brankář patří anglickému Liverpoolu a v minulé sezóně hostoval ve čtvrtiligovém klubu Stockportu County FC. Bezesporu si ale zaslouží dostat šanci v kvalitnější soutěži. Ať už ve formě dalšího hostování, či tvrdého přestupu.

Kometa sezóny

Nepatří klubům české špičky, ani nepůsobí v nižších evropských soutěžích. Přesto jej nelze opomenout. Řeč je samozřejmě o Vasilu Kušejovi, pravděpodobně nejvýraznějšímu hráči naší reprezentace v Gruzii. Dynamiku, se kterou hraje, ukázal již v sezóně v Mladé Boleslavi a produktivitou také nešetřil. Co mu ovšem vůbec nechybí, je fotbalová drzost.

Kušej se téměř nečeským způsobem vrhá do soubojů 1 na 1 či na 1 na 2 a vytváří tím šance pro své spoluhráče. Podobným způsobem připravil gól pro Václava Sejka proti Německu. Pokud by ještě trochu seřídil mířidla a zvýšil svoji statistiku nutných šancí pro vstřelení gólů, může jednoduše do Mladé Boleslavi zamířit delegace z nějakého menšího klubu či středního klubu v jedné z TOP 5 lig.

Českým hráčům se vrací punc atraktivity pro zahraniční kluby. Nebylo by divu, pokud by se toto léto spustila lavina jejich přesunů do nejlepších evropských soutěží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz