Hlavní obsah
Sport

Ivan Hašek je trenérem reprezentace. Zvítězil Fouskův kandidát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

ilustrační fotografie

Česká fotbalová reprezentace konečně dostala nového hlavního trenéra. Stal se jím Ivan Hašek, který tak nahrazuje Jaroslava Šilhavého.

Článek

K ruce mu budou asistenti Jaroslav Köstl a Jaroslav Veselý, trenérem brankářů se stal Radek Černý. Předseda FAČR Petr Fousek při oficiálním představení oznámil, že ve finále jeho pracovní skupina vybírala mezi Haškem, Michalem Bílkem a Vítězslavem Lavičkou, protože byli volní. Misky vah v Haškův prospěch nakonec převážily ne výsledky, ale fakt, že se spolu s Fouskem znají přes třicet let. Už slavíte?

Ivánku, kamaráde…

Dvacátého listopadu loňského roku po vítězném kvalifikačním zápase s Moldavskem oznámil Jaroslav Šilhavý svůj konec na pozici hlavního trenéra české reprezentace. V tu chvíli se otevřela zajímavá a lákavá možnost pro reprezentaci jít cestou dravého a úspěšného mládí. Předseda Fousek dokonce vytvořil pracovní skupinu, které uložil najít a jmenovat toho nejlepšího možného trenéra pro nároďák. Dlužno podotknout, že skupinu nejen vytvořil, ale také se sám jmenoval jejím vedoucím a nezapomněl se obklopit dalšími podobně fundovanými lidmi z jeho profesního okolí.

Proč tedy Ivan Hašek? Člověk, o kterém jsme neslyšeli více než deset let, přestože byl trenérsky aktivní. Během této doby nám na lavičkách vyrostlo několik mladých osobností. Fousek si na tiskovce volbu obhájil tím, že arabský svět, ve kterém se Hašek pohyboval, je v mnoha ohledech před námi. Zároveň doplnil, že Hašek byl jeho osobním favoritem. Haškovy zahraniční úspěchy, které by mohly podtrhnout jeho volbu na úkor výborných trenérů, kteří jsou na očích, ale jaksi nezmínil. Zároveň vyšlo najevo, že jediným vážnějším protikandidátem byl Jindřich Trpišovský. Jeho angažování ztroskotalo na neochotě Slavie jej uvolnit. S tím se Fousek spokojil. Martin Svědík se do fáze vyjednávání ani nedostal. Tolik k odbornosti Fouskovy skupiny.

Přichází obrovská osobnost

Hlavním a vlastně i jediným argumentem Fouska a spol. je, že s Ivanem Haškem přichází k reprezentaci charismatická a široce respektovaná osobnost. To je dokonce snad i pravda. Hašek na tiskové konferenci toto tvrzení podpořil: „Co se týče mých dvaceti let v arabském světě, asi bych tam nebyl, kdybych nebyl úspěšný. Byl jsem v nejúspěšnějším a nejlepším klubu v celé Asii, toho si vážím. Můj největší majstrštyk bylo zachránit dvakrát kluby, které byly úplně rozbité, s psychikou na nule. To bylo pro mě lepší než vyhrát titul.“

Máme mít radost, že se reprezentačních otěží ujímá někdo, kdo je hrdý na to, že zachránil dva týmy před sestupem? Jaroslav Šilhavý přicházel k reprezentaci jako trenér ligového mistra. To jen tak pro srovnání. Samo Haškovo kouzlo ale při pohledu na výsledky roky dozadu tak úplně nestačí. Nejlepším klubem v Asii zřejmě pan Hašek myslel Al-Hilál, jeho bezpochyby nejpovedenější arabské angažmá. Tedy klub s vlastně neomezenými finančními zdroji a zázemím, o kterém se nám v Čechách nezdá ani při nejlepší vůli. Na druhou stranu, tento vousatý úspěch se datuje do sezony 2011/2012.

A teď to nejlepší: bývalý Haškův asistent Miroslav Jirkal v rozhovoru pro deník Sport tvrdil, že Hašek všude vytvoří vítěznou mentalitu. A čísla? S reprezentací Libanonu skóre dvou výher, dvou remíz a osmi porážek. U výběru Gabonu 2-2-2. Omračující. V součtu všech odkoučovaných zápasů na reprezentační i klubové scéně dojdeme podle serveru besoccer.com k bilanci 158-86-145. Ze dvanácti angažmá vyšel s pozitivním skóre pouze ve třech! Nedá se předvídat, že by trenérovo fluidum na český nároďák nemohlo zapůsobit, nicméně čísla vzbuzují spíše obavy.

Sympatické ambice, ale o koncepci ani slovo

Délka kontraktu nám není známa, nicméně Hašek by měl vydržet kromě letošního Eura minimálně do konce kvalifikačního cyklu na mistrovství světa, které budou hostit Kanada, USA a Mexiko v roce 2026. Postup do hlavního turnaje „svěťáku“ si nakonec nový lodivod určil jako hlavní cíl své reprezentační mise. Sympatické ambice vlévají do žil trochu optimismu, že ne vše musí být kolem Haška tak špatné. Minimálně co se týče rozhledu a uvažování o fotbale by mohl obohatit když ne své svěřence, tak alespoň šéfy na svazu. Stále ovšem zbývá zodpovědět otázku, nakolik je jeho působení u reprezentace koncepční a co konkrétně se má ve směřování a vedení národního týmu změnit.

Tady je Fouskovo!

Dnešním jmenováním Ivana Haška a také celou dvouměsíční groteskou kolem jeho představení dokázali Petr Fousek, potažmo FAČR několik věcí. Jednak dopálit Sportovní radu svazu v čele s Vladimírem Šmicerem a Tomášem Rosickým natolik, že v nejbližších dnech podá svou rezignaci jako instituce, která měla a hlavně chtěla pracovat ve prospěch českého fotbalu, ale její skutečný vliv byl reálně veskrze symbolický. Tedy bez šance jakkoli ovlivnit nebo zvrátit kroky nejvyššího vedení. Soudě podle toho, že rada rezignaci oznamuje v den angažování nového trenéra, si fanoušek zákonitě musí myslet, že k jednomyslnému hlasování výkonného výboru asi rada, jakožto poradní orgán, měla dost co říct. Jen ji jednoduše nikdo nebral moc vážně. S tím je spojený druhý Fouskův majstrštyk. Dokázal prosazením svého kandidáta a ignorováním opozice přiblížit dění na svazu zase o kousek blíž době panování Romana Berbra, proti kterému v posledních volbách hlavy svazu tak intenzivně brojil.

Vojtěch Ignác

zdroje: web isport, besoccer, fotbal.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz