Hlavní obsah
Sport

Jak se z Dominika Janoška stal střelec-zabiják?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: G.Lanting / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

V červnu loňského roku Dominik Janošek přestoupil do nizozemského NAC Breda. Nemáme tak možnost sledovat jeho výkony víkend, co víkend na českých trávnících. Ale na takovou exkurzi fotbalového života jak u nás, tak v zemi tulipánů se vydat můžeme.

Článek

Kopačky od smůly

Pravděpodobně každý z fandů tuzemského fotbalu tohoto nyní 25letého záložníka zná ale jen pro připomenutí, Janošek je odchovancem brněnské Zbrojovky, kde nastoupil pouze k několika soutěžním zápasům. Poté si jej vyhlédlo Slovácko, kde se v ročníku 2017/18 po zimní pauze poměrně rychle prosadil do základní sestavy. Jeho výkonů si začala všímat celá tuzemská špička, a já osobně jako fanda Plzně jsem byl nadšený, že se od nové sezóny na přestup domluvil právě s Viktorií. Ještě celý ročník 18/19 ale Janošek strávil na hostování v Uherském Hradišti.

Kvalitní zahrávání standardních situací, rohů, prostě výborná kopací technika – to vše jej i v tak mladém věku zdobilo. Jakmile se přibližovala doba, kdy vyběhne v červeno modrém pruhovaném dresu, fanoušci se nemohli dočkat. Těšili se, jak z této hvězdičky v Plzni vybrousí hvězdu, a zařadí se do plejády kvalitní zálohy, která Plzeň již léta zdobí. Říkal jsem si, další Horváth, Darida, nebo…?

Věčná hostování

Jaké bylo moje zklamání, když se Dominik v Plzni ani neohřál, a opět putoval na další hostování, tentokrát do Boleslavi (20/21). Pod trenérem Weberem se poměrně rychle dokázal prosadit do základní sestavy. Po konci trenéra Webera, kdy otěže mladoboleslavských převzal trenér Jarolím, však Janošek opět (bohužel) víc sedával na lavičce, než hrál.

„Tak teď už to musí vyjít, Janošek je zpět. Bude to bomba!“, takové hlášky jsem slýchával od dalších Viktoriánů. Jenže ouha – zase hostování, další štací se na půl roku stal Zlín.

Na podzim 2021 jsme se konečně dočkali. Zdálo se, že se Janošek natrvalo usadí v Plzni. Měl před sebou smlouvu ještě na dva roky. Výkony docela slušné, čísla však kazilo čekání na góly, které on ne a ne dát. Ano, od střílení branek jsou hlavně útočníci. Od záložníků se hlavně čeká mozek, fotbalové myšlení, předvídavost a kvalitní kopací technika. Ale přece jen, sem tam nějaký ten gól scházel. Proto ještě než podzimní část sezóny doběhla do finále, byl Janošek opět spíše lavičkovým než ligovým hráčem. Prosadit přes Buchu s Kalvachem se prostě nedokázal. Nikoho už vlastně ani nepřekvapilo, že v jarní části sezony jeho jméno nefigurovalo na soupisce. Došlo na půlroční hostování v Baníku – a již několikátý pokus o rozehrání.

Zrození střelce?

Kdybych zde měl přesně a doslova popsat, co jsem si myslel, co jsem říkal, když jsem se před novou sezonou dozvěděl, že Janošek je opět pryč… no, to by nešlo. A co víc, nyní nešlo o hostování, ale o tvrdý přestup. Mezi své ho vzal trenér Krejčí v Pardubicích. No co, góly stejně nedával, uklidňoval jsem se stejně jako ostatní Viktoriáni. Ale naštvaní byli všichni.

Když byl po pěti kolech odvolán trenér Krejčí, bylo na pováženou, zda tenhle šikovný kluk nenosí náhodou smůlu, a zase neskončí na lavičce.

Vše ale dobře dopadlo, protože Radek Kováč nejen že Pardubice zvedl fotbalově, výkonnostně a bodově nakonec taky. Ale změnou postu z defenzivního záložníka na střeďáka to Janoškovi najednou začalo padat i do branky. Však posuďte – za tři sezóny v kolonce gólů velká nula. A pak za rok v Pardubicích devět gólů. Prostě paráda.

A pak přišla cizina

Asi každý mu přál jeho první zahraniční angažmá, byť u přestupu do Holandska nešlo v rámci ligy o tu první, ale druhou. Lehké obavy byly nad tím, zda povedený rok v Pardubicích nebyl jen rokem náhodným a zda se dokáže v novém NAC Breda prosadit. Úsměv na rtech však nyní vyvolává pohled na kartu hráče, který má po 25 odehraných kolech v kolonce vstřelených gólů číslovku 10. A k tomu pět asistencí. Takže přece jen střelec Janošek patří k nejproduktivnějším hráčům Eerste Divisie. Počkejme si, zda mu to ve zbývající části sezóny bude pálit stále podobně a zda pomůže Bredě k návratu mezi elitu. Já osobně mu budu držet palce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz