Hlavní obsah
Sport

Jak vnímají Chorého přestup plzeňští fanoušci?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adéla Stenzelová/Žongl

V posledním týdnu se účty na sociálních sítích související s klubem FC Viktoria Plzeň začaly zaplňovat příspěvky a komentáři, které se týkají přestupu Tomáše Chorého do Slavie.

Článek

Objevilo se velké množství názorů vyjadřující se negativně k jeho osobě. Padala slova o zradě, zaprodanosti, výjimkou nebyly ani expresivní výrazy.

Snaha Chorého vyklouznout z vlastní pasti

Samotný fotbalista k negativním reakcím hodně napomohl. Nejprve když vyšlo najevo, že on sám chtěl přestoupit. Také ale tvrzením, že si chce znovu zahrát Ligu mistrů. Jako by si ji v Plzni nezahrál a neměl šanci to zopakovat. Když pomineme peníze, tak naopak přišel o výsadní pozici, kterou měl v Plzni. S velkou pravděpodobností nyní bude jeden z mnoha v nabitém kádru Slavie. Pověstnou korunu nasadil prohlášením, že je připraven za Slavii umřít. Z čehož se za břicho popadají fanoušci Plzně i Slavie.

Dres jejich oblíbeného klubu oblékne hráč, který se odmala cítí být sparťanem. Pokud by napřímo uvedl pravý důvod přestupu, čímž může být s největší pravděpodobností téměř dvojnásobný základní plat oproti částce, kterou pobíral ve Viktorce, většina plzeňských by nic nenamítala. Avšak vedení a fanoušci jeho nového zaměstnavatele by jej rozhodně nepochválili.

Není přestup jako přestup

Nabízí se otázka, proč zrovna tento transfer vzbudil u fanoušků takovou míru nevole, když přestupy jsou běžnou součástí dění ve fotbale. Chorý navíc ani není odchovancem Plzně, ale Olomouce. V očích příznivců Viktorie měl být tím rozdílovým hráčem a trumfem v přímém souboji o titul s pražskými S. Před několika měsíci navíc podepsal nový kontrakt až do roku 2027, což doprovodil tvrzením, že je v Plzni doma on i jeho rodina. I kvůli tomu jen oficiální potvrzení jednání o přestupu šokovalo téměř každého. Z původně novinářské kachny se nakonec stala skutečnost a s ohledem na výjimečnost očekávané sezóny je počínání Chorého skalními Viktoriány vnímáno jako zrada.

Rozepře mezi skalními fanoušky a ostatními příznivci

Plzeňští fanoušci se na sociálních sítích osočují mezi sebou právě kvůli nenávistným komentářům a označováním Chorého za druhého Krmenčíka. Někteří k dané tématice vytváří i koláže. Dokonce si na jistém webu lze koupit i tričko s motivem americké komedie, kde jsou místo hlavních protagonistů vyobrazené obličeje výše zmíněných dvou fotbalistů. V porovnání s reakcemi na podobné transfery v zahraničí se jedná o neškodnou legraci. Vzpomeňme například na veřejné pálení dresů Luise Figa v Barceloně po přestupu do Realu Madrid. Ten navíc při prvním návratu na Camp Nou zažil doslova peklo.

Mohlo by se fanoušky s radikálním názorem onálepkovat jako méně přemýšlivá individua s infantilním myšlením, kteří nechtějí pochopit, že profesionální fotbal je byznys a hráči jednají tak, aby pokud možno co nejdříve finančně zabezpečili sebe a své rodiny. Doby, kdy fotbalisti zůstávali věrni jednomu klubu, popř. by nikdy neoblékli dres úhlavního rivala, již dávno neplatí.

Je třeba si ovšem uvědomit, že většina lidí s negativním postojem jsou skalní fanoušci, kteří s nadsázkou obětují svému klubu celý život. Přijdou jej podpořit na zápas za každé situace, bez ohledu na výsledky, roční období, počasí i na čas konání zápasu. Pokud není zápas A mužstva, věnují se přípravě chorea, organizují výjezdy na venkovní duely, spravují profily na sociálních sítích, informují ostatní lidi o konání různých akcí spojených s klubem, fandí při zápasech B-týmu, mládežnických výběrů a žen. Setkávají se s hráči po tréninku, opakovaně se s nimi fotí, prožívají s nimi oslavy titulů na náměstí a x dalších společných zážitků.

Z jejich pohledu je podpora FCVP srdeční záležitost. Upínají se ke hracímu dni od skončení dozvuků posledního utkání, scházejí se již několik hodin před zápasem a pokud je na programu duel s největšími rivaly, evropského poháru nebo se k termínu utkání váže specifická událost týkající se klubu, pořádají organizovaný pochod.

Oblíbený fotbalový tým, kterému fandí od dětství je pro ně synonymum rodiny. Jako její členové jsou vnímáni hráči, kteří v klubu působí x let, stali se jeho symbolem a pro fanoušky neodmyslitelnou a nepostradatelnou součástí. A právě proto je pro ně odchod takového fotbalisty k jednomu z největších nepřátel píchnutím u srdce, zradou a něčím absolutně nepochopitelným, protože oni jsou svému klubu věrni celý život a doufají, že u jejich nejoblíbenějších hráčů to bude zrovna tak.

Pro některé příznivce je FCVP vším a jediným, co v životě „mají“, co jim přináší radost, čemu obětují čas, peníze, o čem se neustále baví. A zásadní události, což přestup Chorého do Slavie bezpochyby je, prožívají mnohem intenzivněji, jako by se týkaly jich samotných a ovlivňovaly jejich život. U některých z nich bolest nad ztrátou jejich bývalého oblíbence časem přejde. Jiní se s přestupem nesmíří nikdy. Dotyčnému to dají najevo v okamžiku, kdy v dresu soupeře zavítá na „jejich“ domácí půdu.

Změny v týmu prožívají intenzivněji na rozdíl od lidí, kteří si jdou na stadion vyčistit hlavu, posedět v hledišti, dát si klobásu s pivem a fotbal je pro ně jedním z mnoha zájmů. Takové příznivce odchod oblíbeného hráče zamrzí, ale za několik hodin to pustí z hlavy. Navíc o něm uvažují racionálněji s vědomím, že hráč přestoupil z finančních důvodů. Kdyby oni dostali pracovní nabídku od jiné firmy s několikanásobným navýšením platu, přijali by ji stejně jako Chorý.

Konec rovná se nový začátek

Zpočátku velmi vyhrocené emoce zklidnil majitel Viktorie Adolf Šádek. Ten v oficiálním vyjádření k přestupu uvedl, že iniciativa vzešla od samotného hráče a pokud nemá zájem a ochotu v klubu působit, nemá smysl ho dále držet. Navíc byla zveřejněna vysoká, s ohledem na Chorého věk až astronomická částka. Po potvrzení příchodu Ricardinha se většina lidí zklidnila, těší se z nové posily a věří, že bude týmu prospěšnější než Chorý. Nenávistné příspěvky a koláže se i dnes nově objevují na FB profilech, ale se startem nového ročníku se skalní fanoušci budou soustředit na svůj tým a Chorý se jim připomene pouze třikrát ročně ve vzájemných zápasech. Viktorka významně přestavěla loňský kádr. O hodně nižší budget pro ni však neznamená stopku na cestě do Ligy mistrů. S kotlem oddaných až fanatických fanoušků v zádech a jejich neustálou podporou budou mnohem silnější i bez Chorého.

Tomáš Zelenka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz