Hlavní obsah
Sport

Jako den a noc. Venku Klokanům chybí důraz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Po 10. kole Fortuna ligy jsou výkony Bohemians stále jako na houpačce. S notnou dávkou ironie se snad dá napsat, že Klokani působí jako bláznivý schizofrenik, který si zapomene vzít potřebnou pilulku.

Článek

Nikdy nevíte, co v zápase předvedou. Jednou je to zmar a křeč, podruhé krásné kombinace s parádními výkony. A pak znovu obrovské nepřesnosti v rozehrávce, ztráty, nabízení šancí soupeřům a zbytečné porážky. Jako například ta v posledním nedělním zápase v Mladé Boleslavi. I převážně kvůli vlastním nepřesnostem utkání Klokani prohráli 1:2. Nutno říci, že to byla porážka zasloužená. Proč jsou tedy výkony Bohemians stále tak nekonzistentní?

Špatné výkony na hřištích soupeřů

Zejména v posledních třech ligových zápasech na cizí půdě je to od Bohemky obrovská slabota. Tři prohry, nula bodů a skóre 1:7 (České Budějovice 0:3, Plzeň 0:2, Boleslav 1:2). Navíc se nedá hovořit o tom, že by jim v zakončení chybělo to pomyslné štěstí. Bohemians venku chybí v soupeřově šestnáctce hlavně důraz dotlačit míč do sítě. Mnohdy si ani žádné šance nevypracují, jako tomu bylo například při ostudném výjezdu v Českých Budějovicích.

V posledním zápase v Mladé Boleslavi v prvním poločase až na jeden malý závar dopředu prakticky neexistovali. Navíc z jednoho ojedinělého centru skóroval již v té době zraněný domácí forvard Júsuf Hilál, kterého poté ve 34. minutě vystřídal čerstvý Matěj Pulkrab. Druhý poločas už Bohemka od nějaké 50. minuty působila živěji a v 60. minutě po hezkém centru Kovaříka dokázal zatlouct míč do brány koníčkem Jan Matoušek a vyrovnat. Poté přišly opět laciné ztráty a množství šancí domácí Boleslavi, ale její tři tutové šance pochytal výborný gólman Jedlička. Přesto si Bohemians opět nepohlídali další centrovaný balón a v 84. minutě jemnou tečí hlavou rozhodl právě Pulkrab. O vítězství Mladé Boleslavi tedy opět rozhodli dva hráči, kteří v Bohemians před nějakou dobou působili. Ale to už je u Botiče takový kolorit…

V Ďolíčku se začíná Bohemce zase dařit

Svěřenci Jaroslava Veselého naopak začínají využívat jako svou zbraň domovský Ďolíček. Za poslední tři zápasy mají dvě výhry (Hradec Králové 2:1, Olomouc 3:2) a jednu remízu (Ostrava 1:1). Góly začalo konečně dávat i tříčlenné komando Prekop-Puškáč-Matoušek. U Botiče na toto trio hodně sází a spoléhají.

Trenér Veselý má však v kádru Bohemians do ofenzivy z čeho vybírat. Ať už mladé, nebo zkušené. Jmenujme například Matyáše Kozáka, Michala Berana, ale i zkušenějšího Martina Hálu a bývalého reprezentanta Tomáše Necida.

Role favorita jim nejde, neumí tvořit hru do plné obrany soupeře

Ve Fortuna lize hraje do plné obrany zejména takzvaná svatá trojice (Sparta, Slavia, Plzeň). Soupeři zalezou a čekají, co na ně favorit vymyslí. Ovšem i na Bohemians někdy vyrukuje s takovouto vyčkávací taktikou některý soupeř. Taková taktika do písmenka vyšla například Teplicím, které na Bohemians před pár týdny vyhráli 2:1.

Když jsou Klokani favoritem zápasu, většina lidí trhá tikety. Je to tím, že Bohemians neumí tvořit hru a nemají na to v současnosti dostatečnou kvalitu a možná ani mentální sílu. Vzadu totiž vždycky nějaké okénko nechají a protivník ihned trestá brankou. Pak už je pro Klokany těžké zápas otočit a vyhrát. V současné situaci, formě a výkony Bohemians je otočení výsledku až na pár výjimek nemožné. Ano, zápas s Olomoucí byl světlou výjimkou a byl to nádherný fotbalový večer z obou stran. Více takových!

V sobotu přijede Vrba a očekává se beton

V 11. kole se Bohemians utkají ve svém Ďolíčku se Zlínem. Družinu Ševců stále ještě vede Pavel Vrba. Zrovna ten nemá stařičký Ďolíček příliš v lásce, protože se mu tam nikdy moc nedařilo. Několikrát tam vyhořel jako trenér plzeňské Viktorie. V památném zápase v dubnu 2018 tehdy Bohemians rozstříleli Vrbovu Plzeň 5:2. Tehdy byl koučem Bohemians Martin Hašek starší. V kádru byli hráči jako Dominik Mašek, Benjamin Tetteh, Martin Hašek ml., Jevgenij Kabajev či Rudolf Reiter.

V sobotu se Zlínem však budou obrovským favoritem Klokani a uvidíme, jak se s tím popasují. Od Ševců se bude čekat mohutný prešovský beton a sázení na nějaký brejk a třeba standardní situaci. Kvalita je jednoznačně na straně domácích Bohemians. Zápas však spíše rozhodne psychika a hlava hráčů. Současné výkony Bohemians i Zlína jsou pro tento duel zapomenuty. Duel začíná v sobotu od 15:00.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz