Hlavní obsah
Sport

Jaroslav Šilhavý na reprezentační lavičce pokračuje. Vidíme strkání hlavy do písku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 - Tadeáš Bednarz

Když fanoušci viděli v neděli utrápené vítězství nad týmem Faerských ostrovů, měla většina z nich obecně zato, že se jedná o derniéru Jaroslava Šilhavého na postu hlavního trenéra.

Článek

Především předchozí nešťastné vystoupení v Albánii mělo vést k tomu, že jeho smlouva bude předčasně ukončena. Nicméně dosavadní trenér dokončí tento kvalifikační cyklus. Svůj kredit tak výrazně ztratil i předseda FAČR Petr Fousek a v budoucnosti mu to mohou fanoušci připomenout.

Volání po rychlém řešení postupně mizelo

Každý, kdo viděl minulý týden kvalifikační debakl v Tiraně, si patrně dokázal představit scénář, že z letadla, které dorazí do Prahy, již nevystoupí Jaroslav Šilhavý jako trenér reprezentačního „áčka“. Nyní je však jisté, že minimálně rozhodující listopadové zápasy evropské kvalifikace odehraje reprezentační tým pod jeho vedením. Jediným hmatatelným výsledkem mimořádného zasedání výkonného výboru tak je úprava jeho smlouvy.

Úkolem Jaroslava Šilhavého tak zůstává dostat tým na evropský šampionát, k čemuž stačí porazit Moldavsko. Tento dobrý konec by vlastně mohl nechat zapomenout na nepříjemné poslední dny. To je však patrně ten nejhorší možný scénář. Především na zápas v Albánii se totiž prostě a jednoduše zapomenout nesmí. Tato minulost by totiž mohla český fotbal dohnat nejpozději v kvalifikačním cyklu o světový šampionát.

Nepřipravenost na tento scénář

Předseda FAČR Petr Fousek podle vlastních slov neměl předjednanou jinou alternativu pro pozici hlavního trenéra reprezentačního A-týmu. Povýšení asistenta Jiřího Chytrého rychle padlo a stejně se tak stalo u možného přesunu Jana Suchopárka či Davida Holoubka od mládežnických reprezentací. Tématem výsledně nebyl ani krátký záskok v podání slávistického trenéra Jindřicha Trpišovského. Setrvání Jaroslava Šilhavého je tak jen logickým vyústěním.

Když se Petr Fousek stal před více než dvěma lety novým předsedou FAČR, byl mnohými vnímán jako jistý Deus ex machina schopný lehce napravit českou fotbalovou scénu po době temna. Toto (ne)vyřešení situace kolem reprezentačního trenéra mu příliš mnoho pozitivních bodů nepřinese. K situaci kolem reprezentačního trenéra dnes zaujal postoj, ale rozhodně ji nevyřešil.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz