Hlavní obsah
Sport

Je Jan Kuchta správným vzorem pro mládež? Kam zmizela úcta k bývalým zaměstnavatelům?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Před nominací na Mistrovství Evropy se hodně mluvilo o tom, zda budou vůbec nominováni hříšníci z Belmonda. Zejména jeden z nich ostatně od proslulé návštěvy olomouckého klubu hned několikrát vzbudil pozornost svým chováním nebo výroky.

Článek

Samozřejmě mluvíme o Janu Kuchtovi – skvělém útočníkovi pražské Sparty.

Jak už všichni víme, na EURO 2024 se s největší pravděpodobností vypraví, protože se dostal do šestadvacetičlenné nominace Ivana Haška. A je to určitě dobře, protože na konci sezóny se předvedl v natolik velké formě, že nevzít ho prakticky nešlo. Vedle vstřelených gólů v závěru ligy se ovšem opět (ne)vyznamenal svými výroky v jednom rozhovoru.

Po návratu ze zahraničí rýpanec od Tvrdíka a Trpišovského

Ale vraťme se nejdříve zpět do minulosti. Před sezónou 2022/2023 se Jan Kuchta vrací z Lokomotivu Moskva zpět do své vlasti. Ne ovšem do Edenu, kde předtím působil, ale na hostování do konkurenční Sparty. Tato skutečnost a zřejmě i nějaká vzájemná (ne)jednání hodně rozčílila i šéfa Slavie Jaroslava Tvrdíka.

Ten dostal na předsezónní tiskové konferenci dotaz právě na tohoto v současnosti stále ještě sparťanského útočníka. Reagoval přitom se slovy: „Kdo je Jan Kuchta? Těžko se mi hovoří o lidech bez vychování.“ Přičemž ho ještě doprovodil trenér Jindřich Trpišovský: „Čas ukáže, kdo udělal správné rozhodnutí.“

Jan Kuchta vrací úder

Nakonec se ukázalo, že Sparta i díky hostování a posléze přestupu Jana Kuchty získala dva tituly, při nichž byl v obou případech tento hráč důležitou součástí letenského kádru. Po tom prvním si rýpl do Slavie v titulovém rozhovoru, kdy řekl, že se ukázalo kdo udělal chybu. A při nedávném dalším „posezónním“ zpovídání se neváhal opřít do Slavie znovu. A ještě přísněji.

V rozhovoru pro Sport.cz totiž řekl:

„Vím, že Slavia mě dostala do Ruska, ale já bych to klidně vymazal. Ano. Říkám vám to otevřeně. Samozřejmě to vymazat nejde, což víme všichni, jde o součást mé kariéry. Ale takový je k tomu můj vnitřní postoj.“

Přičemž na další konstatování, že bez tohoto angažmá by ani nebyl ve Spartě, odvětil:

„Zřejmě ne. Jak se říká, všechno zlé je pro něco dobré.“

Mají podobná slova vliv na atmosféru v reprezentaci?

Tím samozřejmě způsobil emoce na obou stranách, jak už to tento hráč umí. Otázkou ovšem je, nakolik je toto chování morální a vhodné, zda naopak nemůže v budoucnu škodit samotnému hráči. V první řadě se na nadcházejícím šampionátu potká s osmi hráči Slavie, kteří jeho výroky určitě slyšeli. Nemůže to způsobit určitou zlou atmosféru? Ačkoli slyšíme, že v reprezentačním prostředí se podobné věci hází za hlavu, nedokážu si představit, že by to všem hráčům bylo zcela jedno.

Úcta k soupeřům a bývalým klubům je důležitá

Další věcí je celková úcta k bývalému klubu. Řevnivost mezi celky většinou řeší více fanoušci než samotní hráči, kteří spolu běžně dokážou fungovat. Po brance vstřelené bývalému zaměstnavateli často ani neslaví. V případě Jana Kuchty je tomu očividně zcela jinak a nevraživost vůči Slavii je patrná. I když při příchodu z Liberce do Slavie si naopak v tehdejší době lehce rýpl i do Sparty.

Jakkoliv to člověk dokáže určitým způsobem pochopit, stejně by v něm měl zůstat alespoň částečný vděk za fotbalovou výchovu, které se mu v Edenu (či dříve ve Spartě) dostalo. A nejednalo se jen o působení v seniorských, ale i mládežnických výběrech. Podobná neúcta mi prostě nepřijde správná. Člověk by navíc řekl, že poměrně čerstvý otec, trochu „zmoudří“ ve svých projevech. Ale Jan Kuchta v některých momentech připomíná spíše mnohem mladší, nevyzrálé hráče.

Souzní vedení Sparty s Kuchtovými vyjádřeními?

Nikdo určitě nemůže zpochybnit jeho obrovské kvality. V dnešní době je ovšem vedle obrazu na hřišti důležitá i marketingová a mediální složka. A hráč Sparty za mě nejlepší reklamu a pověst svému klubu prostě nedělá. Těžko posoudit, nakolik s ním souzní vedení týmu. Trenér Brian Priske naopak několikrát projevil respekt Slavii i jejímu trenérovi Jindřichovi Trpišovskému. Rozhodně by se mělo s hráči v klubech více pracovat i na podobných rozhovorech a projevech do médií.

Jaký je to potom vzor pro mládež, která se díky těmto výrokům a eskapádám, může k podobnému chování rovněž uchýlit? Ve fotbalových klubech se naopak od nejmenšího věku vštěpuje klukům úcta k soupeři. Třeba jen podáním ruky po zápase a větou, že hrál dobře. Posléze ovšem musejí sledovat, jak se jejich dospělý příklad chová zcela opačně. Na druhou stranu musíme podotknout, že určitým spouštěčem byla i slova Jaroslava Tvrdíka a Jindřicha Trpišovského. Byla i ona nutná?

Při angažmá v zahraničí by musel zvolit jiný přístup

Doufejme, že na nadcházejícím Mistrovství Evropy se jakýmkoliv podobným „skandálům“ a projevům vyhneme. Otázkou rovněž je, zda vůbec bude Jan Kuchta pokračovat ve Spartě, protože by rád do budoucna zamířil do zahraničí. V některé z top lig by ovšem musel fungovat zcela odlišně. Odvést si svou práci nejen na hřišti, ale posléze i mimo něj. Nebyl by tam totiž ani za takovou hvězdu, aby si mohl něco podobného dovolit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz