Hlavní obsah
Sport

Je tam díra, ale Křéťa ji zatáhne? Letenská mistrovská (finanční) bilance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

To se můžete snažit, jak chcete, získat třeba i titul, ale peníze jsou holt potřeba i v mistrovské kabině. Jeden titul vám slávu a peníze na věčné časy nezajistí.

Článek

Je potřeba více přitlačit, získat ještě moře titulů a hlavně, „prodat“ je v Evropě, protože to je to, oč tu běží: o eura! A jak to viděl Zuřivec?

Historicky první mistrovskou sezónu po vleklých dobách temna Sparta jako klub, tedy vlastně firma na zážitky, zakončila (opět) finanční ztrátou. Není tentokrát taková, že by se vám z ní až úplně protáčely panenky, ale i tak je třeba pro dělníka z pražské Mitasky „obří ještě obří“, budeme-li parafrázovat do zblbnutí stále opakující se reklamu v televizi.

254,6 miliónu. A je to málo, nebo moc?

254,6 miliónu korun. Takový je tedy účet za mistrovskou sezónu 2022/2023. Je to tedy stále méně, než v sezóně předchozí, kdy byla ztráta o 152 miliónů větší. Nezasvěcenec (a to jsme vlastně všichni) se může ptát proč. Vždyť jsme získali titul, prodali Hložka, Hancka a tak podobně. Jenže to je právě to. Financím rozumíme jako koza luštění křížovek a takovouto sumu jsme nikdy neviděli ani na papíře.

Bez úspěchu v Evropě se fotbal v Evropě dělat nedá

Základem ztráty je výpadek příjmů z opravdu hodně štědré ruky jménem UEFA. Sparta neprošla do hlavní části žádného evropského poháru (vzpomínáte? strašidlo jménem Viking) a tím pádem se odstřihla od evropských finančních penězovodů. K tomu právě angažovala dánského stratéga (a současného miláčka publika) Briana Priskeho, ale v té době, ve stavu v jakém se Sparta nacházela, to i pro něj byl neřešitelný cíl. A tak letenští letěli z pohárů a ostrouhali. Výpadek? Nejen UEFA bonusy, ale příjmy z reklam a televizních práv. A sakra! Začarovaný kruh - bez peněz do Evropy nevlezeš. A bez evropských pohárů nebudou peníze.

Ani finančně ohromně gramotný majitel není všespásný

Sparta patří do finančního impéria lišácky mazaného a šikovného právníka (původním studiem) Daniela Křetínského. Jeho podnikání tak umožňuje Spartě „žít si nad poměry“. Ovšem všeho s mírou. Ani finanční magnát nechce neustále „lepit“ díry v rozpočtu klubu. Na to si ho nepořizoval, aby se jen díval na nataženou ruku. Jako obchodník nemá Spartu za rozmarnou hračku, ačkoliv vás o tom neustále ujišťuje. Ani jeho trpělivost není bezbřehá.

Na druhou stranu se na Letné snaží, aby svému „bossovi“ dělali radost. Viz získaný titul po letech, současné vedení v ligové tabulce, hra týmu, práce realizačního týmu v čele s Brianem Priskem i poměrně úspěšné letošní tažení EL (potřebovalo by však „jarně“ vylepšit). Ale to je jen začátek. Jen pravidelná účast v evropských pohárech, protáhnutá nejlépe až do jara, dokáže jednou finanční situaci českých klubů vybrousit skoro k dokonalosti. Počítejte se mnou: poháry, atraktivní soupeři, bonusy, prémie, reklamy, televizní práva, plný dům, případné přestupy. To je skoro jediný způsob českého fotbalového klubu, jak přežít se zdravou finanční kůží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz