Hlavní obsah
Sport

Jeden netradiční konec Bundesligy s českým příspěvkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl /Jager

Do konce Bundesligy chybí ještě pět ligových kol, ale o letošním držiteli mistrovského titulu je již rozhodnuto. Za největší překvapení můžeme považovat to, že po jedenácti letech se bude mistrovský titul stěhovat z Mnichova.

Článek

V takřka 600 kilometrů vzdáleném Leverkusenu se konala jedna velmi příjemná premiéra mistrovských oslav. Tamní Bayer čekal na tento okamžik 120 let, přičemž od roku 1979 neopustil nejvyšší soutěž. Až po takřka čtyřiceti pěti letech za doprovodu tří českých fotbalistů se však dočkal tým dosažení německého fotbalového vrcholu.

Španělský trenér se stal nesmrtelným

Hlavním symbolem největšího úspěchu klubové historie je jednoznačně španělský trenér Xabi Alonso, jehož ještě na začátku této sezony považovali mnozí kolegové za nováčka v tomto povolání, neboť dosud působil jen u mládeže Realu Madrid a tři roky vedl rezervní tým Realu Sociedad. Působení v Leverkusenu tak bylo pro někdejšího záložníka Liverpoolu, Realu Madrid či Bayernu Mnichov v jistém smyslu křest ohněm. V dosavadním průběhu ligové sezóny jeho tým však neokusil hořkost porážky, přičemž o body ho dokázaly obrat pouze týmy Borussie Mönchengladbach, VfB Stuttgart, Borussie Dortmund a Bayern Mnichov. Může se podobná sezona ještě opakovat?

Když se podíváme na českou stopu ve vestfálském týmu, vidíme tu nejvýraznější patrně u momentální české útočné jedničky Patrika Schicka, který působí v týmu již od podzimu 2020, kdy již neměl zájem se po hostování v Lipsku vrátit k tehdejšímu zaměstnavateli v AS Řím. I v tomto ročníku se dokázal vrátit po zranění a na hřiště se podíval také v posledním zápase proti Werderu Brémy, kdy vystřídal Victora Boniface a byl tak na hřišti například očitým svědkem hattricku Floriana Wirtze, který byl krásnou pečetí na mistrovském titulu. Nejvíce se podílel na vítězství 5:0 nad Werderem Brémy. Stále tak o Schickovi můžeme hovořit jako o české reprezentační útočné jedničce.

Dva Češi budou mít složité léto

Další dva naši zástupci v týmu čerstvě korunovaného německého mistra mají mnohem složitější pozici. Brankář Matěj Kovář střežil bránu svého zaměstnavatele především v Evropské lize a německé pohárové soutěží. Bundesligovou atmosféru okusil pouze jednou a vychytal čisté konto v zápase s Borussií Mönchengladbach. Jinak měl především úděl brankáře, který sledoval šťastnějšího kolegu Lukáše Hradeckého pouze z lavičky. Jako brankář Manchesteru United zažil hned tři hostování včetně toho sparťanského ukončeného mistrovským titulem. Na začátku svého angažmá v Leverkusenu mluvil o tom, že chce být do dvou let jedničkou. Smlouva zkušeného Lukáše Hradeckého však platí až do června 2026. Dokáže Matěj Kovář posadit chytající klubovou legendu?

Ještě více nepříjemná situace momentálně panuje v souvislosti s dalším někdejším sparťanem Adamem Hložkem. Ten většinu jarních zápasů zahajoval na lavičce náhradníků a mistrovské oslavy navíc absolvoval v pozici zraněného. Zraněný kotník ho před několika dny odsoudil k zhruba měsíční pauze. Jedná se o další komplikaci v boji o účast na evropském šampionátu. Největší český fotbalový talent posledních let prožívá v Německu velmi těžkou fotbalovou zkoušku. Před časem se mluvilo o tom, že ideálním řešením by pro něj bylo hostování v jiném týmu. Bude se ho týkat na podzim Liga mistrů?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz