Hlavní obsah
Sport

Jeden z nejlepších cizinců poslední doby odchází. Co Olayinka ve Slavii zanechal?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Peter Olayinka se rozloučil s Edenem. V posledním ligovém domácím zápase ho slávističtí fanoušci vyprovodili potleskem z hrací plochy. Pro spoustu z nich byl vzorem a patřil mezi nejoblíbenější hráče týmu. Co vše Olayinka v pražském celku zažil?

Článek

Kapka historie

Talentovaný fotbalista z Nigérie si našel cestu k úspěchu prostřednictvím svého působení v různých evropských klubech. Jeho fotbalová cesta začala doma v Lagosu, kde se připojil k týmu 36 Lion FC. V roce 2012 se rozhodl využít svého talentu a přestoupil do albánského KF Bylis Ballsh, díky čemuž se dostal do Evropy. Po úspěšném období v Albánii zavítal do dalšího tamního týmu, KF Skënderbeu Korçë, a dokonce si krátce vyzkoušel hostování v severokyperském Yenicami Ağdelen SK.

Olayinkovo jméno začalo pronikat mezi fotbalovou elitu v prosinci 2015, když ho do svých řad získal belgický Gent. V klubu podepsal smlouvu na 3,5 roku. Kvůli zranění kolene se ale v týmu nedokázal pravidelně prosadit v základní sestavě.

Proto se v červenci 2016 rozhodl vydat na roční hostování do pražské Dukly. Ve žlutém dresu se Olayinka předvedl ve skvělé formě. Během sezóny 2016/17 české nejvyšší ligy absolvoval 29 zápasů, ve kterých se trefil do sítě soupeřů celkem šestkrát. Jeho výkony přitáhly pozornost dalších klubů a potvrdily jeho potenciál.

V červenci 2017 se Olayinka připojil k belgickému týmu SV Zulte-Waregem. Pro klub ze severozápadu Belgie byl obrovským přínosem. Vstřelil 11 branek, dalších 13 připravil svým spoluhráčům. Jeho výkonnostní vzestup a talent na sebe strhly pozornost pražské Slavie. V létě roku 2018 se Olayinka stal nejdražším přestupem v historii červenobílých. Slavia v něm viděla potenciál a připravenost přinést novou kvalitu do týmu. Talent a odhodlání posouvaly Olayinku ve fotbale stále výše.

Vítej ve Slavii, Ollie!

Se Slavií uzavřel Olayinka smlouvu na čtyři roky, Nigerijec si oblékl číslo 9. Už před jeho příchodem bylo jasné, že jde o všestranného hráče, jehož kvality se uplatňují především na levém křídle, ale prokazuje schopnosti i na pravé straně, může také hrát jako podhrotový hráč či úplně na špičce, čehož Slavie nejednou využila. V té době představoval už čtvrtou významnou posilu letního přestupového období, přičemž se přidal k předchozím akvizicím Vladimíra Coufala, Jaroslava Zeleného a Alexandrua Baluty. Experti Slavii považovali za předního favorita na zisk mistrovského titulu.

3 mistrovské tituly, 3 poháry! Co vše Olayinka ve Slavii získal?

3. květen 2023. Den, kdy odcházející hvězdný křídelník získal svou poslední slávistickou trofej. Do finále MOL Cupu proti Spartě ovšem nezasáhl. Kvůli zranění sledoval výhru v derby pouze z prostředí mimo herní plochy. I tak si Olayinka oslavy užil a jeho prozatím poslední trofej pořádně oslavil. 17! To je počet gólů z této sezony, ke kterým si připsal i osm asistencí za 37 zápasů.

Minulá sezona nebyla tak úspěšná jako ta předchozí, ale ročník 2020/21 je pro Slavii, fanoušky i samotného Olayinku jednou z těch povedenějších. S týmem získal double a postoupil do čtvrtfinále Evropské ligy přes Leicester. V té samé sezoně zasáhl do 38 zápasů a proměnil gólově svých deset šancí a na pět gólů nahrál. Po konci sezony se objevily informace, že má slávistický „orel“, jak se Olayinkovi přezdívá, namířeno do dánské Kodaně. Přestup se neměl uskutečnit kvůli zdravotnímu stavu.

Harmonie hudby Ligy mistrů zněla po celé Evropě, ale v ročníku 2019/20 také v pražském Sinobo Stadiu, jak se tehdy dnešní Fortuna Arena nazývala. V domácím prostředí se Nigerijec neprosadil, ovšem venku tomu bylo jinak. Na světelné tabuli svítila 63. minuta, když Olayinka překonal brankářskou jedničku Interu Milán, Samira Handanoviče. K mistrovskému titulu Slavii pomohl čtyřmi góly a stejným počtem asistencí.

V sezoně 2018/19 Slavia oslavila double! První Olayinkův rok v sešívaném dresu s hvězdou na srdci a hned zisk dvou trofejí, ligového titulu a českého poháru. Co více si mohl po příchodu přát. Rok 2019 zakončil s 39 odehranými zápasy v červenobílém, kdy se rovnou šestkrát střelecky prosadil a spoluhráčům před vstřelením branky čtyřikrát nahrál.

Jeden z nejúspěšnějších?

Na Twitteru byl mezi fanoušky Olayinka často zmiňován jako jeden z nejlepších cizinců, kteří v posledních letech pobíhali po českých trávnících. Lze toto tvrzení označit za pravdivé? Nelze to vyvrátit ani potvrdit. Čísla sedmadvacetiletého záložníka byla opravdu dobrá a Slavii často pomohl ke třem bodům nebo v bojích o Evropu. Spousta příznivců pražského celku si určitě pamatuje gól proti Leverkusenu, při kterém si Olayinka zlomil nos, a nikdo také nezapomene na už zmíněnou vstřelenou branku na San Siru. Také díky němu si sešívaní v tomto zápase připsali cenný bod, utkání skončilo 1:1.

Jedna hvězda zhasla, v té druhé může zářit

Co přinese budoucnost, jeden nikdy neví. Po dohraném zápase se Slováckem a dojemným rozloučením je již teď jasné, že Olayinka další minuty v sešívaném nepřidá. Kapitola tohoto hráče je u konce. Nádherný příběh tu zanechává hráč, na kterého nejeden fanoušek bude dlouho vzpomínat. Čas ukáže, jestli změna hvězdy na prsou přinese další trofeje. Klub Crvena Zvezda, kam se trojnásobný mistr přesouvá, letos vyhrál ligu a je velmi pravděpodobné, že to tým z Bělehradu zopakuje.

182 zápasů, 49 branek, 26 asistencí. To jsou čísla, kterými se loučí jeden z hrdinů červenobílé legie. Tři zisky ligové trofeje a tři české poháry. To je příběh, který napsal Peter Olayinka.

Zdroje informací: Livesport, slavia.cz, Transfermarkt

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz