Hlavní obsah
Sport

Jedinečná událost pro Slováky. V Evropě se mohou objevit dva kluby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

V novodobé historii se ještě u našich východních sousedů nikdy nestalo, aby v jedné evropské sezóně reprezentovala slovenský fotbal dvě mužstva naráz. Teď k tomu mají „bratia“ ovšem nejblíže.

Článek

Poté, co Spartak Trnava dokázal senzačně postoupit přes Lech Poznaň, se naskýtá jedinečná příležitost. Slovensko by vůbec poprvé, při současném systému, mohlo mít ve skupinách evropských soutěží dvě mužstva. Slovan Bratislava má skupinu již zajištěnou. I kdyby v play-off zápase Evropské ligy prohrál, čeká ho minimálně skupina Konferenční ligy. Spartak Trnava potřebuje zvládnout ještě dvojzápas s Dniprem, aby si zajistil skupinovou účast.

Trnava ukázala, že na vyprodaném stadionu dokáží porazit kohokoliv

To, že největší doménou Trnavy je hlavně podpora fanoušků, je známo dlouhodobě. V odvetě s Lechem se to fantasticky ukázalo, když dokázali svého soupeře na zaplněném stadionu porazit, přestože byli jasným outsiderem. Koneckonců, to že na stadionu Trnavy je něco kouzelného, potvrdil i sám trenér Gašparík.

„Říkal jsem to před zápasem, že stadion má své kouzlo a dokážeme vyhrát nad každým, když se vyprodá,“ řekl nadšený trenér na tiskové konferenci po zápase.

Něco takového bude potřebovat klub i na zápase s ukrajinským soupeřem. Opět se bude jednat o jasného favorita, ale menší výhodou pro Trnavu bude, že oba zápasy se odehrají na Slovensku. Dnipro totiž kvůli situaci na Ukrajině dočasně hraje na novém stadionu v Košicích. Trnava má tak možnost zažít domácí atmosféru i na odvetném venkovním zápase.

Slovensko v moderní historii ještě dva kluby ve skupinách nemělo

V moderní historii se Slovensko dočkalo mnoha fantastických postupů do skupin evropských soutěží a také celkově skvělých působení našich týmů. Jedna věc nám ale chybí. A tím je to, že nikdy se do skupin nedostala dvě mužstva. Ani při fantastických působeních Artmedie Petržalky v Lize mistrů, ani při tom když Slovan dokázal postoupit ze skupiny Evropské konferenční ligy. Ani v žádných dalších případech. Letos to konečně může být jinak. Vše záleží na tom, jestli trnavský Spartak dokáže navázat na výkony z předchozích předkol. Slovan Bratislava má sice postup do skupiny už jasný, ale určitě bude doufat, že se mu podaří dosáhnout vyššího milníku, který je skupina Evropské ligy, kterou si dosud zahrál třikrát.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Trnava

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz