Hlavní obsah
Sport

Jihočeská baráž: Budějovice spasil v nastavení proti Táborsku Matouš Nikl

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Žongl / Jager

V prvním souboji o všechno proti sobě svedl pikantní jihočeskou bitvu. Na Střeleckém ostrově na sebe narazily České Budějovice a třetí tým 2. ligy z Táborska. Obrovským favoritem dvojutkání jsou svěřenci Jiřího Lercha.

Článek

Kouč Táborska Roman Nádvorník se ale netají tím, že i přes špatné zázemí klubu, by chtěl postoupit do nejvyšší soutěže. V prvním barážovém klání byl jeho celek blízko cenné remíze, ale na konci utkání si nepohlídal rohový kop a České Budějovice vydřely výhru nad Táborskem 2:1.

Dynamo skončilo v tabulce Fortuna ligy patnácté a jeho hráči si jistě moc oddechli, že sezóna neskončila přímým sestupem. V závěrečném kole nadstavby totiž Jihočeši padli v Karviné 0:1 a museli děkovat Jablonci, který doma zvítězil nad Zlínem 1:0. Pokud by totiž ševci na severu Čech vyhráli, hráli by baráž na úkor Dynama oni. Problémem mužstva byla především šílená obrana. 70 obdržených gólů bylo nejvíce v lize.

Táborsko obsadilo ve skončeném ročníku F:NL třetí příčku, když nasbíralo 49 bodů ze 30 odehraných zápasů. Svěřenci kouče Romana Nádvorníka vstřelili 41 gólů a inkasovali jich 26. To, mimochodem znamenalo, že disponovali nejlepší defenzivou v soutěži.

Baráž ukazuje obrovský rozdíl v kvalitě kádru

Dynamo disponuje velmi solidním kádrem. Obránce Martin Králik, tvořivý hráči jako Jan Suchan, Patrik Hellebrand, Musa Alli či útočník Zdeněk Ondrášek. Naopak Táborsko má ve svém mužstvu spíše hráče, které fanoušci příliš v hledáčku nemají. Z těch více známých je to například bývalý bek Budějovic Pavel Novák, brankář Martin Pastornický, útočník Jakub Šašinka a v neposlední řadě na sebe upoutal nejlepší střelec týmu, jímž je srbské křídlo Bojan Djordjič. To je pouze malá ukázka toho, že mezi první a druhou ligou je propastný rozdíl v kvalitě týmu, která je závislá jednoduše na financích.

Před přestávkou přišel šok pro Dynamo

Budějovické Dynamo vstoupilo do zápasu o hodně aktivněji a hned po dvou minutách vystřelil z pravé strany šestnáctky domácí Samuel Šigut a brankář Pastornický nadvakrát míč zlikvidoval. Za dalších deset minut se hezky ve vápně kličkou přes obránce uvolnil záložník Jan Suchan a brankář Táborska musel předvést další výborný zákrok. Ve 23. minutě vystrčilo růžky i Táborsko a byla z toho hned dvojitá šance z rychlého protiútoku. Srb Djordič se uvolnil přes Skaláka a křižnou střelou vyděsil gólmana Dávida Šípoše, který kulatý nesmysl vyrazil na velké vápno, kde stál naprosto volný Alexander Sojka, ale jeho střelu srazil na rohový kop budějovický stoper Králik. V dalších stoprocentních šancích neuspěl po rohovém kopu Šigut, jehož skvěle vychytal hrdina prvního poločas brankář Pastornický a v následně v další šanci netrefil před prázdnou brankou hlavou míč útočník Ondrášek.

Těsně před nastavením poločasu přišel na Střeleckém ostrově šok. Z nenápadné akce se dostal útočník Táborska Jakub Šašinka před stopera Králika, který o něj na hranici velkého vápna jemně brnknul nohou a přišel pád na zem. Hlavní rozhodčí nařídil ku překvapení všech zúčastněných pokutový kop. Zdálo se, že o zákrok došlo opravdu spíše před šestnáctkou. Videorozhodčí ale hlavního výrok posvětil a kopala se penalta. Srbský záložník Djordjič ji bezpečně proměnil - 0:1.

Do kabin se tak šlo za překvapivého vedení hostů z Táborska.

Budějovice ve druhém poločase otočily zápas na svojí stranu

Velmi důležité a rychlé vyrovnání přišlo pro domácí rovněž z penalty. Obránce Novák fauloval v malém vápně budějovického Ondráška a Pechanec ukázal na puntík podruhé v utkání. Jan Suchan se zachoval chladnokrevně a poslal gólmana na opačnou stranu - 1:1. Po čtyřech minutách druhé půlky tak bylo vyrovnáno.

Táborsko poctivě bránilo a Dynamo hrozilo hlavně po stranách hry. Alli a Šigut byli hodně aktivní, ale ani jedna jejich akce nevedla k velké šanci. Dalo by se říct, že Budějovice kromě penalty neměly žádnou vyloženou šanci. Do vedení se po standartní situaci mohlo vrátit Táborsko, ale Šašinka nepochopitelně hlavou minul branku. Na konci zápasu tato velká šance mrzela hosty dvojnásob.

Českobudějovický Jiří Skalák by měl rozhodčímu Ondřeji Pechancovi poděkovat, že ho dvacet minut před koncem nevyloučil. Již se žlutou kartou Skalák zahrál jednoznačně úmyslně rukou a sudí ho omilostnil a chybně neudělil druhou žlutou kartu. Několik minutek poté trenér Jiří Lerch raději Skaláka vystřídal za Matouše Nikla a bylo to střídání štěstěny.

Rozhodčí Pechanec nastavil nad rámec hrací doby pět minut. V 94. minutě přišla rána do vazu Táborska. Na rohový kop Suchana si naběhl Králik, který ho hlavou prodloužil na zadní tyč a tam ho do prázdné sítě doklepl střídající Matouš Nikl - 2:1.

Zápas skončil nakonec vydřeným vítězstvím favorizovaného Dynama o jeden gól. Bylo to velmi šťastné vítězství, protože nutno říct, že v druhém poločase měly Budějovice pouze optickou převahu. V neděli se hraje odveta a Táborsko se nevzdává. Na domácím pažitu je velice silné, kdežto Dynamu se na venkovních hřištích vůbec nedaří. Naposledy venku vyhrálo v Teplicích v říjnu 2022.

Statistiky zápasu:

Branky: 49. Suchan z penalty, 90+4. Nikl (Králik) – 45+2. Djordjić z penalty.

Karty: 45+1. Táborský (vedoucí mužstva), 66. Skalák, 86. Trummer – 69. Sojka, 86. Kateřiňák.

Držení míče: 62 % : 38 %.
Střely na branku: 8:2. Střely mimo: 7:2. Rohy: 8:4. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 7:17.

Počet diváků: 5892.

SK Dynamo Č. Budějovice: Šípoš – Skalák (74. Nikl), Poulolo, Králik, Trummer – Hellebrand, Čermák (67. Hubínek), Suchan – Šigut, Alli, Ondrášek (C) (67. Tranziska).
Náhradníci: Janáček – Havel, Brandner, Madleňák.
Trenér: Jiří Lerch.

FC SILON Táborsko: Pastornický – Plachý, Koné, P. Novák (C), Tusjak – Varačka, Bláha, Kateřiňák, Sojka (78. Kopáček, 90+3. Mach), Djordjić (89. Zeman) – Šašinka.
Náhradníci: Kerl – Skopec, Schindler, Nsunzu.
Trenér: Roman Nádvorník.

Rozhodčí: Pechanec – Nádvorník, Kříž.

Hráč zápasu podle Žonglu: Jan Suchan (Budějovice).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz