Hlavní obsah
Sport

Jiří Matzner jako předseda disciplinární komise nezačal vůbec dobře aneb pyro je podle něj zločin

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Loužecký/Žongl

Disciplinární komise LFA jednala ve čtvrtek 15. srpna o použití pyrotechniky v zápasech Slavie s Českými Budějovicemi a Sparty s Duklou. Přísná potrestání navíc doplnila vyjádřením, které jen přililo olej do ohně.

Článek

Během odchodu předsedy předchozí DK Richarda Bačka si mnozí fanoušci mnuli ruce. Tento muž rozhodně nebyl populárním člověkem fotbalového světa. Na novou komisi v čele s Jiřím Matznerem tak byla naložena velká očekávání. Tím spíš, když do ní nastoupila i fotbalová legenda Karel Poborský. Bývalý hráč navíc hned při nástupu pronesl, že jedním z témat bude i zamyšlení se nad situací pyra na stadionech.

No a zřejmě se už celá komise zamyslela. Nakonec ovšem ve zcela jiném směru, než asi většina fanoušků očekávala.

Vyjádření KR a Jiřího Matznera, oficiálně i v rozhovoru

DK LFA potrestala Slavii za porušení povinnosti pořadatele (pronesení a použití pyrotechniky) v utkání s Dynamem České Budějovice pokutou 250 tisíc korun. Za stejný přestupek v zápase s Duklou potrestala i Spartu pokutou 200 tisíc korun.

To jsou i na poměry prvoligové scény hodně velké tresty za použití pyra. Aby toho nebylo málo, sám předseda DK LFA Jiří Matzner k tomu vydal vyjádření:

Disciplinární komise LFA je silně znepokojena množstvím pyrotechniky, které se od začátku sezony objevilo a bylo použito na stadionech Chance Ligy, zejména pak na domácích zápasech pražských klubů Slavie a Sparty.
Jiří Matzner, předseda DK LFA

V dalším poměrně dlouhém textu zmiňuje, že má DK LFA značné obavy z druhu používané pyrotechniky. Odpovídá podle něj klasickým ohňostrojům, při kterých nelze vyloučit riziko zranění. Následuje věta: „Reálně se proto bavíme o hazardování a vážném ohrožení zdraví, ať už samotných fanoušků nebo přímo aktérů utkání na hrací ploše.“ Dále mluví o bezprostředním ohrožení osob. Tvrdým rozhodnutím tak chce DK LFA vyslat vzkaz, že proti masivnímu a rizikovému používání pyrotechniky bude postupovat přísně.

V rozhovoru pro isport.cz potom zmiňuje, že při záběrech na ohňostroje ve zmiňovaných zápasech se strašně bál. Všechno navíc završil další větou, v níž v podstatě zkritizoval zřejmě nejznámější slogan bojovníků za pyro.

Ještě bych chtěl říct, že fanoušci říkají, že pyro není zločin. Chtěl bych jim říct, že se pletou. Pyro může být zločin.
Jiří Matzner, předseda DK LFA

Následně přiznal, že v podstatě jako takový „špion“ objíždí stadiony a zkoumá kontroly u vstupů. Klubům a jejich pořadatelským službám tak trochu vytkl tichou toleranci a spolupráci s pronašeči pyra. I když se to snažil zmírnit slovy: „Nechceme začínat tím, že budeme podezřívat v tomto kluby, to by nebylo správné vykročení.“ Z textu ovšem vyplývá, že to vlastně dělá. Dále mluvil o možném trestu až deseti miliónů nebo zavírání sektorů či celých stadionů. K tomu prý přikročit nechce, ale nemůže to ani vyloučit.

Komentář redaktora:

Rozhodně to není z pohledu nového předsedy disciplinární komise úplně „chytrý“ krok. Místo toho, aby se nejdříve snažil domluvit, rovnou tasí zbraně a vyhrožuje. Tohle je za mě prostě špatně. Netvrdím, že pyro má být na stadionech zcela volné v jakékoliv podobě. Už nějakou dobu je ovšem jasné, že debaty o něm by se měly posunout.

Podobné tresty mi přijdou naprosto zbytečné. Pyro ze stadionů stejně nedostanou, takže jsou vlastně bezpředmětné. Navíc je potřeba se podívat na fakt, kolik bylo kdy skutečně zraněných lidí na stadionech po použití pyra. Když to přeženu, stejně tak můžeme zakázat třeba auta, protože při nehodách umírají lidé. A tisíce dalších věcí. Ano, život není stoprocentně bezpečný. Každý den děláme spousty věcí, při kterých můžeme ohrozit zdraví své nebo jiných lidí. Přijde mi, že pyrotechnika je v posledních letech takový obětní beránek.

Každý rok před Silvestrem jsme na sociálních sítích svědky toho, jak to je strašné, že opět budou ohňostroje. Zatímco v jiných zemích probíhají na nový rok obrovské parády, u nás bylo něco podobného zrušeno. Údajný problém s ohňostrojem tak sahá daleko za hranice fotbalu.

Kluby podle mě ve většině případů nejsou vyloženě proti pyru. Samy ho vnímají jako součást fanouškovské atmosféry. Stejně tak si myslím, že většina hráčů s ním nemá výraznější problém a rozhodně nemá strašný strach. Troufnu si tak říct, že předseda DK to bude mít hodně těžké. Začal opravdu špatně, proto mu dávám palec dolů.

Zdroj:

https://isport.blesk.cz/clanek/fotbal-1-liga-rocnik-2024-25/451007/sef-disciplinarky-pyro-muze-byt-zlocin-poborsky-ho-vyvedl-z-omylu.html

https://www.lfafotbal.cz/dokumenty

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz