Hlavní obsah
Sport

Jiří Pavlenka má před sebou novou výzvu. Vrátí se rychle mezi tři tyče?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Celé léto se spekulovalo o tom, jak bude pokračovat kariéra brankáře Jiřího Pavlenky po sedmi letech v dresu německého Werderu Brémy.

Článek

Pro jeho fanoušky se stal ikonou především díky tomu, že ani sestup z nejvyšší soutěže pro něj nebyl důvodem k odchodu ze severoněmeckého hanzovního města. Fanoušci ho v tomto dávali na roveň s českou klubovou ikonou Theodorem Gebre Selassiem, jenž strávil ve Werderu ještě o dva roky více než hlučínský rodák. Tomu posledním zápasem minulé sezony končila v Brémách smlouva a bylo jasné, že bude hledat novou klubovou výzvu.

Spekulace o Camp Nou

Minulou sezonu zahájil Jiří Pavlenka v Brémách v pozici jedničky. Po říjnové domácí porážce s Hoffenheimem ho však vyřadilo ze hry zranění a do konce ligové sezóny se baníkovský odchovanec již na hřiště v ligovém zápase nepodíval. Ani to však fanouškům nezabránilo připravit velkolepou rozlučku, která dávala jasně najevo, že Jiří Pavlenka nebude v historii Werderu Brémy tuctovým hráčem. V posledním zápase ligové sezóny vyhrál Werder 4:1 nad Bochumí. Jiří Pavlenka sledoval vše jen z lavičky, ale přesto byl hlavním tématem fanouškovské choreografie. Sám však musel začít řešit, kam se budou ubírat jeho další fotbalové kroky.

Během léta absolvoval několik tréninků s mateřským Baníkem Ostrava a začalo se celkem logicky spekulovat o jeho návratu. Těmto spekulacím dával jistou logiku také odchod Jiřího Letáčka do španělského Getafe. Pavlenka však zjevně dával přednost zahraniční výzvě. Nabídky měly dorazit také z arabského světa. Možnost setkat se na hřišti s Neymarem či Cristianem Ronaldem se však také neproměnila v realitu. Před týdnem se vyrojily i mediální spekulace o stěhování Jiřího Pavlenky do Barcelony. Ta totiž řeší nepříjemnou situaci po zranění své jedničky Marc-André Ter Stegena. Jiří Pavlenka jako volný hráč by představoval jednoduché řešení. Nicméně agentura Sport Invest, která českého brankáře zastupuje o žádném výrazném kontaktu s katalánským velkoklubem nemluvila.

Ideální řecké řešení?

V týmu řeckého mistra se dá pochopitelně očekávat slušná konkurence. Z juniorky přišli dva talentovaní brankáři Dimitrios Monastirlis a Konstantinos Balomenos. S nimi však trenér Lucescu počítá patrně ve vzdálenější budoucnosti. Další příchozí brankář Antonis Tsiftsis je momentálně ve stavu zraněných a u momentální brankářské jedničky Dominika Kotarskiho se počítá s tím, že brzy zatouží po další fotbalové výzvě. Místo mezi třemi tyčemi tak Jiří Pavlenka rozhodně nebude mít předplacené, ale jedná se o řešitelnou výzvu.

Evropské poháry byly během jeho sedmiletého působení v Brémách absolutním tabu. Nyní se může těšit na účinkování v Evropské lize, kde se PAOK Soluň utká s Viktorií Plzeň i pražskou Slavií, s níž slavil Jiří Pavlenka před odchodem do Německa mistrovský titul. Možnost konfrontace s českými kluby může pro českého brankáře představovat další výzvu, aby klubové vedení motivoval k uplatnění opce, která je součástí jeho nové roční smlouvy v tradičním řeckém klubu. Pokud získá Jiří Pavlenka v novém působišti brzy pevnou půdu pod nohama, může se ještě přihlásit o slovo v reprezentace, která po zranění Jindřicha Staňka také stále řeší brankářskou otázku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz