Hlavní obsah
Sport

Již tento týden začíná nový ročník Chance Ligy plný změn i z pohledu rozhodčích

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Loužecký/Žongl

Verdikty rozhodčích i chování hráčů vůči nim bývá každou sezonu hodně propíraným tématem. V nadcházejícím ročníku budou jejich kroky navíc sledovány možná ještě více, protože přichází několik zajímavých změn.

Článek

Budou rozhodčí tvrdší na diskutéry?

V první řadě je to rozhodnutí, že s rozhodčími budou moci diskutovat pouze kapitáni. V případě nemístných projevů od ostatních hráčů by měly padat žluté karty. Podobně jsme to mohli vidět na letošním Mistrovství Evropy. Od prvního kola by šéfové rozhodčích měli na toto pravidlo tlačit. Ostatně v naší nejvyšší soutěži je právě tato věc velkým problémem. Hráči některých klubů (včetně pražských S) se často doslova sesypali na sudího a vyvíjeli na něj neskutečný tlak. Ještě hůře na tom potom je čtvrtý rozhodčí, nejsem si ovšem jistý, že by toto pravidlo mělo platit i u něj.

Často bohužel nejsou správnými „vzory“ ani členové realizačního týmu, z jejichž úst občas létají hodně silná slova. A to nám ještě do příští sezony vstupuje nováček Dukla Praha s Petrem Radou v čele, který je vyhlášeným bouřlivákem. Vlastně se na tuto trenérskou legendu opravdu hodně těším.

Už na jaře to byla jedna z našich priorit, aby se trochu zlepšilo chování laviček. Rozhodčí za tohle rozdali o nějakých 40 procent více karet než na podzim. Budeme chtít v tomhle pokračovat,“ řekl předseda Komise rozhodčích Libor Kovařík.

Funkcionáři už nebudou chodit za videorozhočími

V dalších dvou věcech se ovšem čeští rozhodčí nebudou inspirovat v trendech z Eura. Nemělo by příliš ubýt zásahů videorozhodčích a nebudou ani výrazně sníženy počty nastavených minut. Pravděpodobně se tak opět dočkáme dlouhého čekání při titěrných ofsajdech nebo nejistých situacích a někdy až zbytečného prodlužování zápasu.

Napomoci by aspoň mohlo specializované centrum pro VAR, odkud budou rozhodčí u videa kontrolovat všechny zápasy. Už tak nebudou chodit žádní funkcionáři za videorozhodčími do přenosového vozu.

To je skvělé. Velký dík v tomto patří Ligové fotbalové asociaci a vysílateli nejvyšší soutěže – O2TV. Rozhodčí nebudou přímo na stadionu pod takovým tlakem, dostanou díky nové technologii lepší podmínky pro práci. Mohou situaci zazoomovat, dostanou k dispozici více kamer,“ řekl Kovařík.

Centrála VAR stojí teprve pár dnů, takže může dojít k nějakým technickým nedostatkům. Asi bude chvíli trvat, než si všechno sedne.

Proč řešíme ofsajdy víc než fauly?

Další novinkou bude i kalibrovaná čára pro posuzování ofsajdových situací. Nebude se jednat o tak moderní jako byla na Euru, přesto to bude oproti současné situaci veliké zlepšení. Celý systém by měl být spravedlivější. Přijde mi ovšem, že se ofsajdům věnuje až možná příliš velká pozornost. Hledají se opravdu titěrné záležitosti, zatímco některé ostřejší fauly zůstávají nepotrestané. Především by se mělo chránit zdraví hráčů.

Rozhodčí už se těší na novou sezonu

Čeští rozhodčí se před startem nové sezony připravovali v Nymburku na tradičním předsezónním semináři. Absolvovali fyzické testy a věnovali se pravidlovým změnám.

Nejen fotbalisté, ale právě i rozhodčí se těší na novou sezonu. Včetně jednoho z těch nejznámějších Dalibora Černého.

„Těším se moc. Sezona bude velmi důležitá, v nejvyšší soutěži půjde o přímý postup do Ligy mistrů. Všichni se poctivě připravujeme a věříme, že to zvládneme,

Musím se přiznat, že mě osobně vlastně různé kontroverze okolo sudích baví. Aspoň máme my novináři v některých zápasech o čem psát. Samozřejmě chci, aby byla jednotlivá rozhodnutí co nejspravedlivější. Úplné bezchybnosti se ovšem nikdy nedočkáme. Přeci jen je tu v hlavní roli lidský faktor a člověk je prostě tvorem chybujícím.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz