Hlavní obsah
Sport

Kam kráčíš, Slovácko?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Slovácko má za sebou velmi úspěšný závěr podzimní části. Neprohrálo sedm zápasů v řadě a vyzdvihnout musíme hlavně venkovní výhru nad Plzní a domácí Havlíkovu demolici pražské Bohemky.

Článek

Kolem Marka Havlíka samotného se pak vyrojila spousta otazníků. Odejde tento hráč do jiného klubu? Zůstane vůbec trenér Svědík? A jaké bude jaro na Slovácku? Na tyto otázky si zkusíme odpovědět v následujících odstavcích.

Kauza Havlík je dost možná už vyřešena

V závěru loňského roku se objevil velký zájem o Marka Havlíka. Dlouhodobě jej sledovala Plzeň a svůj zájem měl údajně vyjádřit i Jindřich Trpišovský ze Slavie Praha. Podle nedávného vyjádření Veliče Šumulikoskiho, sportovního manažera Slovácka, není nyní na tohoto šikovného středopolaře na stole žádná nabídka. Marek Havlík však odletěl na první soustředění s klubem do Turecka a zahájil zimní přípravu. Podle Šumulikoskiho není nereálné, že Havlík podepíše i nadále Slovácku. Tráví zde celou svou seniorskou kariéru, tým na něm staví a může stavět při nadcházející generační obměně a v neposlední řadě je to velký patriot a milovník kraje Slovácka.

Pro Slovácko by jeho odchod byl druhou velkou ztrátou. Již totiž odešel Matěj Valenta, jehož si z hostování stáhla Slavia a poté odešel do Plzně, jako součást transferu za brankáře Staňka. Možná i proto Plzeň nepodala na Marka Havlíka nakonec nabídku – získala mladšího a velmi šikovného záložníka už v Matěji Valentovi. Ten se na Slovácku uchytil a utvořil obávané trio Trávník-Valenta-Havlík, které bylo strůjcem úspěchů Slovácka v poslední době. Samozřejmě ještě není vše rozhodnuto, Marek Havlík může odejít do zahraničí, ale upřímně si to nemyslím a podle mého by to ani dělat neměl.

Odchod Martina Svědíka se odkládá na neurčito

Než začnu psát o odchodu Martina Svědíka, nalejme si čistého vína – tento trenér Slovácko již přerostl a sám má ambice posunout se dále a do většího fotbalu. Pokud se tedy nestane něco velmi neočekávého, je jeho odchod nejspíše otázkou času. Smlouva na Slovácku mu končí v roce 2025 a není pravděpodobné, že by ji prodloužil. Slovácko tak může z jeho práce těžit ještě příští sezónu. A ta bude v mnoha ohledech klíčová – dost možná to bude poslední sezóna pro opory týmu.

U Michala Kadlece nevíme, zda zůstane. Milan Petržela má smlouvu ještě na další sezónu. A ani Kalabiška a další už nejsou nejmladší. Jestli pak Slovácko naváže na své úspěchy z posledních zápasů, je pro něj věc reálná, aby si zahrálo znovu Evropu. A již v minulé sezóně Slovácko ukázalo, že reprezentovat umí se ctí a dokáže být důstojným soupeřem pro mnohem větší a bohatší kluby. Myslím, že například v případě Michala Kadlece bude otázka postupu do Evropy klíčová v tom, zda ještě sezónu zůstane. I dnes je totiž jedním z nejlepších obránců v lize a fyzicky a hlavně mentálně zastíní mnohem mladší hráče. O Petrželovi se nebavím, ten je přírodním úkazem sám o sobě.

Martin Svědík má tak možnost se se Slováckem rozloučit se ctí a zanechat po sobě další skvělý dojem. Je otázkou, kým jej bude pak chtít vedení nahradit. Hráči, vedení klubu a hlavně fanoušci jsou namlsaní úspěchy Svědíkovy éry, kdy se z týmu z dolního středu tabulky stalo mužstvo, které prohání i ty nejlepší v lize a nedá rozhodně nic zadarmo. Mně osobně by se líbil Radoslav Kováč. Ten dokazuje, že s mladými kluky umí pracovat a mohl by to být ten člověk, který bude za generační obměnou stát. V Pardubicích odvádí dobrou práci a věřím tomu, že kdyby měl za sebou tým plný zkušených borců, jakým Slovácko je, hrály by Pardubice v lize úplně v jiných sférách tabulky.

Co čeká Slovácko na jaře

Jarní část se nezadržitelně blíží. Již asi za měsíc fanoušci znovu opráší permanentky, nabrousí šály a zasednou na sedačky stadionů. Jaro bude na Slovácku dost zajímavé. Odešel Matěj Valenta, který v posledních zápasech tvořil jeden z pilířů zálohy a Slovácko bude muset hledat řešení. Po příchodu třetího útočníka Marka Kvasiny, o němž jsem již psal samostatný článek se nabízí hra na dva útočníky. Tu si do teď Slovácku nemohlo dovolit, když mělo k dispozici v podstatě jen Ciciliu s Vechetou (Mihálik se do zápasového tempa zatím dostává po vleklém zranění). Trenér Svědík taky řekl, že hledají výztuhu na pravý kraj obrany. Tam v podstatě nemá kdo hrát s výjimkou Petra Reinberka. Ten má však v posledních zápasech dost diskutabilní výkonost a nějaká konkurence by mu jistě prospěla. Zatímco v minulé sezóně platil za oporu a pomohl i několika důležitými góly, nyní popravdě dost kazí.

Slovácko je momentálně čtvrté se stejným bodovým ziskem, jako má Plzeň. Ta má však lepší skóre a taky zápas k dobru. Umístění na pozicích zajišťující Evropu tedy není vůbec nereálné a osobně myslím, že Slovácko v nynějším nastavení a kondici má i na to, aby potrápilo Plzeň a popralo se o třetí místo v lize. Uvidíme, jak se uchytí Marko Kvasina, na kterého Slovácko dost vsází a taky jak dopadne střed pole po odchodu Matěje Valenty. Každopádně čeká Slovácko dost klíčové období a fanoušci, hráči i vedení klubu jistě nechtějí zahodit úspěchy posledních let. Při dobré konstelaci hvězd a velké dávce štěstí by se Slovácko mohlo snad i porvat o titul v následujícíh letech. Ale to už se opravdu dostávám do velkých hlubin své vlastní fantazie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Marek Havlík

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz