Hlavní obsah
Sport

Karetní revoluce - aneb je modrá dobrá?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl / Jager

Pamatuje někdo zatažení italského obránce Giorgia Chielliniho za dres anglického hráče Bukayo Saka ve finále Eura 2020, které skončilo pouze žlutou kartou?

Článek

Že ne? Nevadí. Ale díky tomuto faulu (mimo jiné), se zítra podle britského deníku Telegraph Sport dočkáme karetní revoluce. Takové, jakou fotbal nezažil více než 50 let.

Podle uvedeného deníku zítra Rada Mezinárodní fotbalové asociace (IFAB) oznámí zavedení nové karty, kdy pro jasné rozlišení od současně používaných byla zvolena modrá barva.

Trocha historie

Mladší generace možná ani netuší, že se fotbal někdy hrál bez karet. Ano, i bez žlutých, i bez červených. Do MS v Mexiku 1970 funkci žluté karty plnilo jen slovní „tytyty“, které rozhodčí pronesl k faulujícímu hráči. A jak se vylučovalo? Rozhodně méně než v současnosti. Ale pokud už bylo třeba hráče poslat do sprch, rozhodčí mu to pouze slovně oznámil a nataženou paží směrem ke kabinám hříšníka vykázal.

Současnost. A budoucnost?

Jak se nyní tyto důvěrně známé karty používají (a někdy zneužívají - podle toho, kdo komu fandí, a kdo je potrestaným) známe. Jakou funkci ale bude plnit karta modrá?

Všichni, kdo se fotbalu věnujeme, ať aktivně, nebo ho jen fanouškovsky milujeme, často žehráme, že žlutá byla málo a měla přijít rovnou červená. Nebo naopak, že červená byla přísná, že by bohatě stačila žlutá. A právě mezeru mezi žlutou a červenou má modrá karta nově vyplnit.

Důvody pro udělení modré karty budou taktické fauly a nesouhlasné projevy směrem k rozhodčím. Hráč by po jejím udělení odešel ze hřiště na 10 minut. Po uplynutí trestu, a zde se nepočítá s hokejovým zrušením zbytku trestu, pokud během vyloučení padne gól, se hráč opět vrací do hry. IFAB se u této noviny inspirovala pravidly v ragby.

Inspiraci v ragbyových pravidlech IFAB hledala i u další plánované novinky. Tou má být to, že s rozhodčím může během zápasu komunikovat jen kapitán týmu. Skončit by tak v budoucnu mělo obletování soudců hroznem hráčů, kterým se nezamlouvá to či ono rozhodnutí. Pokud se horké hlavy neudrží, obdrží za toto právě modrou kartu.

Dvě modré se rovnají červené

Jak je to s modrou a klasickými kartami? Hráč by měl dostat červenou kartu, pokud během zápasu obdrží dvě modré karty nebo kombinaci žluté a modré. Zatím není jasné, kolik hráčů z jednoho týmu může být současně na trestné lavici, protože jistě může dojít k situaci, kdy se počet hráčů sníží pod stav povolený pravidly. Na to si budeme muset počkat, stejně tak na to, zda se tato modrá novinka natrvalo usadí v pravidlech. I proto budou z počátečního testování ve hře vyloučeny nejvyšší soutěže. Nicméně testy by přesto mohly začít již v létě.

Týkat se to může i FA Cupu a ženského FA Cupu. Anglická fotbalová asociace zvažuje, že by tyto soutěže dobrovolně přihlásila k testování v příští sezoně.

Uklidnění tradicionalistům

Tresty v podobě modré karty se zcela jistě nebudou používat na letošním mistrovství Evropy ani v příštím ročníku Ligy mistrů. Jejich zásadním odpůrcem totiž je i prezident UEFA Aleksander Čeferin, který minulý měsíc pro Telegraph Sport uvedl, že je zcela proti nim, a dodal: „To už není fotbal.“

Evropský řídící orgán by ale modré karty byl nucen zavést, pokud by zkoušky podle očekávání vedly k jejich přidání do pravidel hry. A to i přes odpor Čerefina. Jen doufejme, že jednou nebudou mít rozhodci v kapsičce 32 karet jako na mariáš.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz