Hlavní obsah
Sport

Kdo pochybil při zásahu policie po zápasu Mladé Boleslavi se Spartou? Vina je na všech stranách

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Oslavy sparťanského titulu nakonec dostaly hned dvě černé kaňky. V první řadě na stadionu Mladé Boleslavi, kde se po pokusu fanoušků dostat na hřiště konal poměrně velký policejní zásah.

Článek

Nejdříve se pojďme podívat na konec utkání mezi domácí Mladou Boleslaví a Spartou. Už v průběhu druhého poločasu jsou v rozích stadionu vidět srocené skupiny pořadatelů v oranžových vestách, kteří se okolo 80. minuty začínají rozestupovat podél tribun. Následně je pro diváky v ochozech vyhlášen i zákaz vstupu na hrací plochu po konci utkání. Dá se totiž oprávněně předpokládat, že emocemi nabití fanoušci Sparty budou chtít vyrazit na hřiště slavit zisk mistrovského titulu s hráči či realizačním týmem.

Před koncem utkání nastupuje a následně zasahuje Policie ČR

Krátce před koncem zápasu zřejmě dostávají policejní pořádkové jednotky pokyn, že mají jít „na pomoc“ pořadatelské službě. To se děje v 89. minutě, kdy se velký počet mužů v černém rovněž rozestupuje podél tribun. Po odpískání konce utkání začínají hráči pražského týmu slavit, ale zároveň přichází i boj u tribun.

Na sociálních sítích se posléze objevují záběry z tvrdého zákroku proti některým fanouškům a dokonce i dětem. Předně bych chtěl říci, že určitě došlo k selhání několika jedinců policie, kteří by měli být potrestáni. Potom je tu ovšem i druhá strana věci. Fanoušci mistrů to vidí jasně – policie vyprovokovala lidi svým nástupem, přišla ukázat svou moc a napadla nevinné na tribunách. Tak jednoduché to ovšem samozřejmě není.

Policii povolal pořadatel zápasu Mladá Boleslav

Předně policii povolal pořadatel zápasu, tedy Mladá Boleslav. Rozhodně ne proto, aby nějak předvedl svou sílu. Určitě není povinností klubu umožnit při venkovních zápasech fanouškům, aby vběhli ve velkém na hřiště a začali tam slavit. Hrozí samozřejmě významné poničení hrací plochy a celkově jejího vybavení, ale zároveň je tu poměrně velké riziko nějakého zranění či nebezpečí pro samotné hráče. Nikdy nevíte, kdo je mezi fanoušky a čeho je schopný. A na koho by posléze padla vina? Samozřejmě na pořadatele, že umožnil fanouškům vstup na hřiště.

Útoky z obou stran, svědectví fanoušků jsou zčásti zkreslená

Na záběrech z televize je jednoznačně vidět, že části fanoušků se nakonec podaří dostat k hráčům a mnozí další se o to pokoušejí. Na policisty létají předměty a jsou, nebojím se říct, napadeni. Záběry putující po sociálních sítích samozřejmě působí hrozivě a zejména video osoby v policejním úboru stříkající sprej na stojící fanoušky určitě je důkazem o nějakém pochybení. Zároveň ovšem člověk nevidí ostatní souvislosti a svědectví fanoušků jsou hodně zkreslená.

Kauzu řeší kluby, LFA, policie i ministr vnitra Vít Rakušan

Zajímalo by mě rovněž, jestli o dané tematice proběhl nějaký rozhovor mezi kluby i před samotným zápasem. Zda situaci nešlo nějak předejít. Vít Rakušan přišel rovněž s příspěvkem, že ideální situace by byla taková, aby policie nemusela být vůbec povolána a pořadatelé svou práci zvládli sami. Nedokážu si ovšem představit, že by dokázali bez pomoci bezpečnostních složek zastavit onen dav fanoušků.

Vyjádřit k celé situaci by se měly určitě oba kluby. Mladá Boleslav už se určitým způsobem vyslovila, že se snažila především chránit svůj majetek a aktéry zápasu. Mělo i tak dojít k velkým škodám. Vyjádření vydala i Ligová fotbalová asociace, která shromažďuje všechny informace či podněty a je v kontaktu s Policií ČR. Vnitřně situaci prošetřuje i sama policie.

Ještě se tedy povedou dlouhé debaty, na čí straně byla chyba. A já si troufnu říct, že prakticky na všech. Fanoušci neměli porušovat jasně daný zákaz, policie zároveň měla zasáhnout přiměřeněji a kluby měly rovněž k celé věci přistoupit jinak. Bohužel čas už nejde vrátit, a tak nezbývá než se z podobného momentu poučit a do budoucna přijít už před zápasem s jasně danými postupy. Pomohlo by například i to, kdyby sama Sparta zveřejnila na svých kanálech, že oslavy se budou konat až na Letné a že fanoušci nemají vcházet na hřiště.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz