Hlavní obsah
Sport

Když se dva perou, třetí se směje. Zdolá Plzeň Spartu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Nedělní derby pražských S jsme asi všichni viděli. Reklama na všechno, jen ne na fotbal. Čistého času se hrálo jen něco přes 30 minut a hráči se více rvali, nadávali na sudí a hráli karetní mariáš.

Článek

A tak se může klidně říci, že dva se perou a třetí se nakonec může smát. Derby skončilo zaslouženou remízou 1:1 a to jen kvůli dvěma penaltám. Ovšem poražená v uvozovkách byla Slavia i Sparta, největší radost z výsledku měla určitě Viktoria Plzeň. Ta má totiž v současné době vynikající formu a navíc zápas k dobru. Spartě i Slavii tak Plzeň mohutně funí na záda. V sobotu večer navíc Sparta na Letné vyzve ve šlágru kola právě Viktorii Plzeň.

Červenající se kapitáni a následné tresty

Na konci zápasu v 88. minutě útočník Slavie Mojmír Chytil atakoval hostujícího brankáře Petera Vindahla a hlavní sudí Ladislav Szikszay mu nepochopitelně neudělil žlutou kartu. Po tomto momentu začala mlýnice obou mužstev a nakonec to rozsekli oba kapitáni. Sešívaný kapitán Jan Bořil si z chumlu hráčů vybral právě kapitána Sparty Ladislava Krejčího a oba se do sebe pustili. Strkání, nadávky a držení pod krkem od obou aktérů. Přimotal se mezi ně i sparťan Lukáš Haraslín a Bořil ho bez milosti povalil na zem. Oba kohouti viděli červenou kartu a čekal je přesun do šatny a zkouška teplé vody.

Začátkem týdne zasedala disciplinární komise a udělovala tresty. Slávista Jan Bořil má zákaz činnosti na čtyři soutěžní zápasy a sparťan Ladislav Krejčí pro menší aktivitu v incidentu jen na dvě utkání. Jeden zápas oba kapitáni už vynechali, protože ve středu hrála Slavia i Sparta MOL Cup.

Více bude chybět Krejčí

I když Bořil dostal o dost přísnější trest a ještě musí vynechat tři zápasy a Krejčí už pouze jeden, více je bita ze ztráty kapitána Sparta. Krejčí bude totiž chybět v domácím zápase proti Plzni a může to být velký zásah do sestavy. Krejčí je nejen sparťanský kapitán, ale i skvělý exekutor pokutových kopů a jeden z nejnebezpečnějších hráčů a výborný hlavičkář při obranných i útočných standardních situacích.

Zato Bořil se do sestavy červenobílých vrátil po dlouhém zranění a po skoro dvou letech. Náhrada za něj v podobě Tomáše Vlčka je naprosto logická a mnozí právě Vlčka čekali už v základní sestavě na derby.

Slavia splnila povinnost, od Sparty bída s nouzí

Ve středečním MOL Cupu zavítala Slavia do třetiligové Kroměříže a v naprosto odlišné sestavě si došla pro povinné vítězství 2:0 a celý zápas kontrolovala. O góly se postaral Matěj Jurásek a Mojmír Chytil. Utkání sledoval vyprodaný stadion a zápas vidělo 4 200 diváků!

Sparta jela do druholigové Líšně a utkání odehrála s kompletně změněnou sestavou než v derby. Vyhrála po velmi nepřesvědčivém výkonu 1:0. O jedinou branku se postarala brněnská posila Michal Ševčík. Líšeň byla po většinu zápasu lepší, ale z množství šancí nebyla schopna skórovat.

Nové pořádky v Plzni, mdlý start a skvělá série

Po odchodu trenéra Michala Bílka přišel na lavičku Plzně velezkušený bard Miroslav Koubek a dal týmu opět herní řád a vsadil na ofenzivní prvky. Začátek jeho angažmá přitom pro něj a celou Viktorii nebyl vůbec růžový.

V úvodním ligovém kole Plzeň po matném výkonu prohrála na Stínadlech s Teplicemi 0:1. Poté jen remizovala ve 2. předkole Konferenční ligy s kosovskou Dritou ve Štruncových sadech 0:0. A aby toho nebylo málo, tak ve 2. kole přišla doma v nastavení o výhru s Hradcem Králové po remíze 1:1. Od tohoto zápasu však přišla spanilá jízda a dvanáct soutěžních výher za sebou a součtem skóre 39:9!

Sparta hostí Plzeň a souboj zahraničních střelců

Zápas Sparty s Plzní může odkrýt karty, jak na tom doopravdy oba celky jsou a zda neuvěřitelná série Plzně může nadále pokračovat. Domácí se mohou opřít zejména o jména, jakými jsou nejlepší střelec soutěže Lukáš Haraslín, který nasázel soupeřům už sedm branek. Tři góly poté vstřelil Birmančevič, Kuchta a Wiesner. Kapitán Ladislav Krejčí, jak už bylo zmíněno, bude zápas nervózně sledovat pouze z tribuny za červenou kartu z derby.

V Plzni jsou naopak nejlepšími střelci s pěti góly nigerijská posila z Karviné Rafiu Durosinmi a obrozený Pavel Šulc, který v týdnu podepsal se Západočechy novou smlouvu do roku 2026.

Mladý dvacetiletý chlapec z Nigérie disponuje výbornou technikou, hbitostí a má skvělý tah na bránu. Nesmíte mu dát ani kousek prostoru. Na svůj věk je ve Fortuna lize nadprůměrným hráčem a již teď naší ligu převyšuje. Pokud mu vydrží stávající forma, v zimě ho může Plzeň za velký balík zpeněžit do daleko pro něj atraktivnější a lukrativnější evropské destinace.

Velmi produktivní je v Plzni i záložník a odchovanec Slavie Pavel Bucha, který má na kontě čtyři ligové branky a i o něj bude v zimní přestávce velký zájem.

Vyprodaná Letná a konečně i fotbal v duchu fair play

Šlágr na Letné bude sledovat přes 19 tisíc diváků a utkání je vyprodané. Atmosféra by měla být tentokráte o něco přátelštější než v nedávném derby a transparenty by se měly nést ve více fotbalovém duchu. Snad se dočkáme fotbalu a hezkých akcí a ne žádné války! Zápas bude mít pod palcem jako hlavní sudí Ondřej Pechanec a snad svou úlohu zvládne lépe, než jeho kolega Ladislav Szikszay. Utkání má výkop v 18:00.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz