Hlavní obsah
Sport

Klíčový měsíc pro Spartu začíná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Matěj Krejza/Žongl

Dočkali jsme se! Po dlouhých týdnech prázdnoty přichází na scénu jarní část fotbalové sezóny a fanoušci Sparty se nemohou dočkat, zda tým splní jejich očekávání.

Článek

Hned zkraje budou letenští bojovat na třech frontách a následujících pár týdnů rozhodne o úspěchu či neúspěchu tohoto ročníku.

Fortuna liga, evropské soutěže a k tomu MOL Cup. Pěkných pár pekelných týdnů čeká na fanoušky českého fotbalu. A na ty sparťanské zvlášť. Vždyť jaký ostřejší start můžeme vidět, než se přijet ohřát do Turecka a změřit síly s tamním Galatasaray Istanbul. Samozřejmě, předkrm v podobě Karviné by měl rozproudit krev ve zmrzlých žilách jak fandů, tak i samotných hráčů, ale to co bude následovat potom, to bude jízda.

Šířka týmu budí obavy

Sparta už před startem zimní přípravy věděla, jak náročný program ji z kraje roku čeká. Fanoušci si tak slibovali zvučné posily. Vidět únavu na hráčích v průběhu podzimu nenaplňovalo optimismem ani jednoho z nich. Jaké překvapení to ale bylo, když do kádru přišel pouze Indrit Tuci, následovaný Markusem Solbakkenem. Optimismus tak rychle opadl a nahradila ho skepse.

Ač příprava proběhla na jedničku a hráči si poradili se všemi soupeři, přesto se nelze zbavit pachutě, že tým není dostatečně široký. Asi proti Galatasaray nepostavíte do obrany Dalibora Večerku nebo Adama Ševínského. Stejně tak proti Slavii nebo Plzni nechcete v základu vidět Honzu Mejdra s Tomášem Wiesnerem. Nemůžu se prostě zbavit pocitu, že ještě dva až tři hráči měli přijít a vyztužit základní sestavu nebo alespoň lavičku. Stejně jako na podzim tak s největší pravděpodobností uvidíme malátné výkony méně fyzicky zdatných jedinců.

Na druhou stranu jádro týmu zůstalo pohromadě, a to dává jakousi malou naději, že v pár důležitých zápasech bude tým budit respekt. Jedná se nejspíše o jejich poslední půlrok, kdy bude tahle parta pohromadě a snad se budou hráči jako Krejčí či Vitík se Spartou loučit titulem. To, že je v létě už neudrží ani Tomáš Rosický, je jednoznačné, a tak letní aktivity na přestupovém trhu budou o to zajímavější. Současní hráči je jen stěží plnohodnotně nahradí.

Ze soutěže do soutěže

Start jarní části mohl přichystat lepší a pohodlnější vstup do fotbalového roku 2024, ale to by Sparta musela předvést o trochu lepší výkon ve dvojutkání se skotskými Rangers v základní skupině Evropské ligy. Přeci jen postoupit z prvního místa a vyhnout se předkolu play off by znamenalo začít v Evropě až v březnu a hned by se lépe dýchalo. Při pohledu na program zápasů si leckdo může říci, že na tohle by bylo potřeba mít minimálně dva stejně kvalitní mančafty.

Rozdíl mezi předkolem play off Evrospké ligy a osmifinále znamená pro Spartu sedm zápasů, ve kterých vystřídá tři soutěže. A nutno dodat, že ani los Fortuna ligy k ní nebyl v tomto směru přívětivý. Karviná, Liberec, Slovácko, Slavia a k tomu ještě dodatek v podobě Slavie v MOL Cupu. Do toho si hodíte dva zápasy s Galatasaray a to se prosím píše teprve 3. března 2024. A teď koukněte na dnešní datum. Těch sedm zápasů musí Sparta stihnout za 23 dní. A to v případě postupu přes Turka připočtěte dva zápasy v rozmezí 10. února – 10. března. A rozhodně ne zápasy ledajaké, ale kvalitní soupeř v Evropské lize a Plzeň.

No, nehrajme si na kdyby. Ono těch sedm ostrých startů v průběhu tří týdnů bude dostatečných na to, aby se prověřila kvalita fyzické stránky zimní přípravy. Ovšem, do kterého ze zápasů Brian Priske vyšle Wiesnera, Mejdra a nezkušené mladíky, to se nechme překvapit. Jasné je, že s jednou jedenáctkou tohle odehrát nejde.

I jedna trofej bude úspěch

Nabitý program, úzký kádr i nízká kvalita lavičky svádí k myšlence, že se ještě během února rozhodne, které ze soutěží se Sparta bude muset, ač nerada, vzdát. I staré rčení říká, že nelze sedět na dvou židlích, natož na třech. Zvlášť, když k tomu nemáte podmínky, můžete dopadnout jako sedláci u Chlumce. Při pohledu na šířku týmu z druhého břehu Vltavy mne jímá závist a hlavně nepochopení tahů vedení letenského celku. Copak sami nevidí tu porci zápasů, tu důležitost této části sezóny?

Galatasaray je velkoklub, a ač věřím, že kluci nechají na hřišti srdce i plíce, buďme upřímní, tudy asi cesta nepovede. Jakékoliv zaváhání v lize ale může mít fatální následky. S oblibou hráči i trenéři říkají, že je to dlouhodobá soutěž, ale při pohledu na tabulku, ve které Sparta ztratila za 19 zápasů pouhopouhých 7 bodů, nelze očekávat velké ztráty jejího konkurenta v boji o titul. Nabízí se tak obětovat MOL Cup. I když vyřazení sešívaných by představovalo odstranění jednoho z největších aspirantů na celkové vítězství.

Únor bude z pohledu fanoušků Sparty velmi zajímavý měsíc a všichni věří, že jim přinese hlavně radost z dobrých výsledků a že nebude znamenat destrukci podzimních výkonů.

Petr Vikuk

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz