Hlavní obsah
Sport

Klokani do Evropy doskákali, tempo Norů nestíhali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Na ten okamžik se těšil každý fanoušek Bohemians. Až turecký rozhodčí Kardesler 27. července v 18:00 foukne do píšťalky a zahájí tak první utkání Klokanů v pohárové Evropě po dlouhých 36 letech.

Článek

Ačkoliv většina podporovatelů vršovického celku nečekala od svých kluků proti nejlepšímu norskému týmu posledních let Bodø/Glimt zázraky, optimismus v srdcích zůstával. Jenže Veselého parta nevstoupila do dvojzápasu vůbec dobře.

Na hře Bohemians se od úvodu projevovala nezkušenost s evropskými duely. Pro polovinu základní sestavy šlo o vůbec první zápas v pohárové Evropě. Včetně 42letého kapitána Josefa Jindřiška. I proto je možná s podivem, že se trenér Jaroslav Veselý rozhodl nechat Jana Kovaříka, v tomto ohledu nejzkušenějšího hráče, jelikož v kariéře hrál i skupinu Ligy mistrů, jen na lavičce.

Klokani vstoupili do zápasu velmi opatrně a prakticky po celou první půli se scénář jejich hry opakoval. Hráli na dlouhé nakopávané balony, kterých měl využívat rychlík Jan Matoušek. Takový míč ale získal jen jednou, stejně jako v Pardubicích však svůj nájezd neproměnil. Před zakončením zpomalil, stoper domácích ho dohnal a postrčil, kvůli čemuž útočníkovi selhala mířidla. Kdo ví, jak by se zápas vyvíjel, kdyby skóroval. Jenže na kdyby se nehraje… Matoušek ale svou rychlostí zatápěl stoperům norského týmu.

Nevýrazný střed zálohy, ale slušná obrana

Kvůli hře na dlouhé míče zůstávala úplně ze hry střední záloha. Hála s Hrubým byli prakticky neviditelní a zejména na druhém jmenovaném bylo vidět, že tempo zápasu nestíhá. Přes jeho zónu uprostřed pole hráči soupeře pronikali poměrně snadno a v mezihře byly momenty, kdy pracoval s balonem pomalu. Toho domácí využívali a míč Hrubému sbírali.

Pražané si ale slušně plnili taktické defenzivní úkony, dávali si pozor na nebezpečné hráče domácích a zhušťovali střed pole tak, aby co nejvíce znemožnili Norům kombinaci. Zároveň se zjevně vyhýbali faulům kolem pokutového území, jelikož Bodø je velmi silné ve standardních situacích.

Bodø ale také začalo velmi opatrně. V prvních minutách českého soupeře jen tak oťukávalo, jeho tlak se začal stupňovat až od nějaké 20. minuty. Na týmu bylo znát, že už má s poháry zkušenosti. Hráči ve žlutém hráli trpělivě, jakoby věděli, že góly přijdou. Stalo se, možná i právě kvůli nevyzrálosti zelenobílých. Ve 44. minutě už se Bohemians možná viděli v kabině a Bodø jejich nedůrazu využilo. Po pravé straně pronikl pravý bek Wembangomo, kterého jinak vršovičtí bránili poměrně slušně, a jeho akci zakončil jednoznačně nejlepší hráč zápasu Albert Gronbaek. O tomhle 22letém dánském středním záložníkovi, který byl aktivní v nábězích a nesmírně efektivní po celé ploše, asi ještě na vrcholové úrovni uslyšíme.

Aktivnější přístup po pauze

Tak jak Klokani nezvládli konec prvního poločasu, nezačali dobře ani začátek druhého, na 2:0 zvýšil Pellegrino. Trenér Veselý ale udělal několik změn, které se pozitivně projevili na hře Bohemians. Už o poločase vystřídal nevýrazného Erika Prekopa David Puškáč, v 56. minutě pak na plac přišli Michal Beran a Jan Kovařík. První jmenovaný hru Klokanů svou energií „rozhopsal“, druhý přinesl zkušenosti a centry z levé strany. Trenér Veselý navíc přidělil Hálovi ofenzivnější úkony, což mu zjevně vyhovovalo. Oproti první půli totiž jakoby ex-olomouckého záložníka polili živou vodou, rázem patřil k nejnebezpečnějším hráčům hostů. Škoda, že jeho pokus zůstal jen na břevně.

Počet šancí už se ale ve druhém poločase vyrovnal, šikovný obstřel šajtlí zkoušel Matoušek, tutovku měl po Köstlově průniku Kovařík, hlavou to zkoušel Puškáč. Statistika střel na branku ve druhé půli ukazuje sice stav 4:3 pro Bodo, oproti 3:0 z prvního dějství jde ale o výrazné zlepšení. Hodně zamrzí, že Bohemians neměli moc útočných standardek, rohový kop dokonce jen jeden jediný. Z nich dokážou ohrozit gólmana soupeře. Viděli jsme to už při prvním kole v Pardubicích, každý roh byl nebezpečný a jeden dokonce rozhodl o třech bodech.

Navázat na druhou půli!

A stejně jako v prvním poločase, na konci druhého jakoby Klokani už také vypnuli. Norové nezaváhali a nepozornosti využili a pojistili si výhru třetím gólem. Stav 0:2 by byl do odvety ještě hratelný, ztrátou obezřetnosti v koncích vlastně obou poločasů si ale práci, pokud chtějí ještě zabojovat o postup, obrovsky ztížili. V něj asi věří už jen ti nejoptimističtější z optimistických. Přesto, pokud Bohemians naváží na druhý poločas a ještě ho trochu zlepší, mohou dvojzápas zdramatizovat a o 3. předkolo se pořádně porvat. V lize už několikrát prokázali, že na vstřelení gólu moc šancí nepotřebují. A ve fotbale více než kde jinde platí staré známé: „Nikdy neříkej nikdy.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz