Hlavní obsah
Sport

Klokani na Julisce: Nevyužitá přesilovka, vyloučení a chyba jako ze silvestrovských sestřihů!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Loužecký/Žongl

ilustrační fotografie

Všechno špatně! Tak by se dalo z pohledu fanoušků Bohemians v krátkosti shrnout sobotní malé derby na Julisce.

Článek

Začalo to už nezvládnutou organizací ze strany domácího klubu, pokračovalo nevyužitou přesilovkou, kterou navíc na začátku druhé půle ukončilo vyloučení Dostála a vyvrcholilo tragikomickou chybou brankáře Reichla. Ten domácím daroval jediný gól zápasu. Dukla tak mohla slavit první vítězství v nejvyšší soutěži po pěti letech.

Vojáci nejsou na ligové návštěvy připraveni

Na Julisce se oficiálně sešlo 5 220 diváků, což je na poměry Dukly skvělá návštěva. Samotná organizace duelu však neměla ze strany domácích organizátorů s nejvyšší soutěží – potažmo profesionálním fotbalem – nic společného.

Vše začalo už vstupem na stadion, když u vchodu, který vedl k hostujícím sektorům, stál jediný pořadatel se čtečkou QR kódů, jenž měl odbavit vyšší stovky, možná tisícovku, lidí v zelenobílých barvách. Nebylo tedy divu, že se na ulici vytvořila dlouhá fronta.

Druhým problémem pak byla kapacita občerstvení. Hostující příznivci měli k dispozici pouhá dvě okénka, u kterých se tvořily dlouhé fronty. Pokud jste vydrželi čekat, dostali jste se na řadu klidně až po 30 minutách. Řada bohemáků se tak často vracela na tribuny až v poločasové přestávce. V teplém počasí, které v sobotu panovalo, to bylo přinejmenším velmi nešťastné. Celá tato zkušenost by vydala i na samostatný článek.

Nevyužitá přesilovka, Dostálova červená, Reichlova minela

Fanoušci klokanů mířili na Julisku naladěni poměrně optimisticky. Jejich miláčci měli za sebou povedený vstup do Chance Ligy. Doma udolali 2:1 silný Baník Ostrava a na hru týmu se po delší odmlce i dobře dívalo. Jak tomu ale často bývá, po hodech přichází vystřízlivění. A nebyli by to Bohemians, kdyby svým příznivcům jen dělali radost.

Zatímco řada návštěvníků Julisky se ještě tísnila u nekonečných front na pivo či jiný osvěžující nápoj, nechal se ve 23. minutě vyloučit domácí útočník Matějka. Po jeho ostrém zákroku na Hybše intervenoval VAR. Hosté si v přesilovce postupně vytvořili optickou převahu a také několik zajímavých situací. Zakončení Júsufa však vyrazil brankář Hruška a další nadějné pokusy zablokovala obětavá obrana.

Po změně stran čekala zelenobílá většina na tribunách stupňující se tlak a góly v síti Dukly. Vidle jim však do toho vhodil zkušený pravý obránce Martin Dostál, který nastoupil až do druhé půle. Po rohu klokanů se balón odrazil právě k Dostálovi. Ten na pozici posledního trefil pouze napadajícího Mešanoviće a své zaváhání hasil faulem. Po další červené se tak počet hráčů na hřišti vyrovnal.

Domácí samozřejmě vycítili šanci a také oni se více osmělili směrem dopředu. Přesto mohl otevřít skóre hostující Kovařík. Ten se z levé strany dostal za obranu a z úhlu překonal Hrušku. Ovšem chvilkovou radost fanoušků hostí zase rychle zmrazil odmávaný ofsajd.

A pak už přišel rozhodující okamžik celého duelu. Tím byla tragikomická minela brankáře Bohemky Michala Reichla. Ten vyběhl pro dlouhý nákop Dominika Haška. Balón, který ještě skočil od země, však špatně odhadl a vyboxoval si ho do vlastní sítě.

Svěřenci kouče Veselého se pak pokusili šok z hloupého inkasovaného gólu zahodit a postupně se nadechli k velkému náporu. Ten byl ale často spíše sterilní a ve finále chyběl nápad. Až na dvě výjimky. Nejprve se střídající Novák krátce po svém příchodu na hřiště na hranici šestnáctky šikovně uvolnil a jeho střela těsně minula bránu. V závěru řádné hrací doby se pak protáhl na levé straně dopředu Kovařík, který přesným centrem nasadil míč na hlavu Júsufovi. Ten ale hlavou netrefil bránu.

Nastavený čas už domácí dokázali takticky rozkouskovat a po závěrečném hvizdu mohli slavit první vítězství od návratu do první ligy. Naopak zelenobílý kontingent se rozcházel do ulic s pořádnou pachutí v ústech.

Bohemians potřebují jedničku, Reichl chybuje opakovaně

Na straně klokanů se toho v sobotu sešlo více, co je v součtu stálo zápas. Potvrdila se však předsezónní slova většiny fanoušků i odborníků, že zelenobílí nutně potřebují gólmanskou jedničku. Sportovní úsek klubu s trenérem Veselým však dali důvěru Michalovi Reichlovi.

Neutěšenou situaci, kdy před startem ročníku vypadli ze zdravotních důvodů Lukáš Soukup a Roman Valeš, tak management řešil pouze znovupodepsáním Jakuba Šimana. Ten v jarní části minulého ročníku chytal především za béčko v ČFL. Teď má plnit roli Reichlovy dvojky.

Reichl ale nepřesvědčil už v minulé sezóně. Nejprve ho do brány příliš nepouštěl z Plzně hostující Martin Jedlička. A stal se také miláčkem tribun v Ďolíčku. Ten byl ovšem po odchodu Jindřicha Staňka do Slavie stažen zpátky do západočeského klubu a Reichl tak měl být na jaře jasnou jedničkou. Brzy se ale zranil a zpátky mezi tyče se vrátil až v průběhu nadstavby o udržení. Proti Karviné však udělal hrubku, která nápadně připomínala tu ze soboty. Chybovat je samozřejmě lidské, ale opakovaně chybující gólman už není něco, co klub, který chce hrát alespoň v poklidném středu tabulky, potřebuje.

Zareagují tedy Bohemians příchodem nějakého brankáře na pozici číslo jedna? Jen tak namátkou – volní jsou stále Tomáš Vaclík, Jiří Pavlenka či Tomáš Koubek. Možná by stálo za to něco z klokaní kapsy vytáhnout a ožehavý post alespoň pro tuto sezónu vyřešit. Nebo se snad dočká šance Jakub Šiman?

Martin Augustin

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz