Hlavní obsah
Sport

Koeficient: Viktoria Plzeň bude bojovat za celý český fotbal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Boje v pohárech vrcholí a fanoušci celého českého fotbalu budou následující čtvrtky držet palce Viktorce proti Fiorentině. Pouhý bod by totiž znamenal pro posun na desáté místo v tabulce koeficientů, z čehož by česku vyplýval jeden zajímavý benefit.

Článek

Už posun do první dvanáctky českým týmům výrazně přilepší. Mistr bude mít jistou pozici ve čtvrtém předkole Ligy mistrů. Vicemistr začne ve druhém předkole stejné soutěže.

Důležité změny pak ovšem nastávají pro další celky. Vítěz příštího ročníku českého poháru (případně třetí tým ligy) bude mít pro sezonu 2025/26 zajištěnu účast ve čtvrtém předkole Evropské ligy, což znamená jistotu účasti minimálně v Konferenční lize. Třetí potažmo čtvrtý tým ligové tabulky pak naskočí do druhého předkola Evropské ligy. Pátý kvalifikovaný celek se pak zapojí do Konferenční ligy od jejího druhého předkola.

Mistr přímo do Champions League?

O co tedy Plzeň hraje? Ta změna je fakticky jen jedna, ale naprosto klíčová. Desáté místo totiž znamená pro mistra ligy přímo účast v základní skupině Ligy mistrů. Hlavně Sparta, která brány této soutěže neotevřela už takřka 20 let, po této změně opravdu lačně touží.

Výhled navíc naznačuje, že by se českým klubům mohlo podařit udržet první desítku i v následujících několika sezonách. Ostatně na startu dalšího ročníku jsou Češi dokonce na devátém místě.

Důležité změny pomáhají Slavii

Poměrně důležitou informací pro český fotbal je také ta, že nově se nebudou kluby v předkolech posouvat dle národního koeficientu, ale podle koeficientů klubových. Tuto změnu velmi vítají hlavně v Edenu. V případě, že by vyhrála FORTUNA: LIGU a Ligu mistrů vyhrál tým, jenž si zajistí účast z vlastní ligové soutěže, znamenalo by to pro sešívané posun přímo do čtvrtého předkola mistrovské části kvalifikace.

Žije i naděje na přímou účast v Champions League

A pozor! Kdyby byly splněny stejné podmínky a Ukrajinskou ligu nevyhrál Šachťar, tak by šla Slavia přímo do skupinové fáze Champions League. Bohužel tato varianta se jeví týden od týdne jako méně reálná. Momentálně má klub z Doněcku čtyřbodový náskok na svého největšího rivala z Kyjeva.

Slávisté musí pozorně sledovat Evropskou ligu

Slavie by se pak posuny týkaly také v případě druhého místa v lize. Pokud si totiž vítěz Evropské ligy zajistí Champions League z vlastní ligové soutěže, Slavia se posune do třetího předkola nemistrovské části. Právě tento posun by pak znamenal jistotu přímé účasti v Evropské lize. V praxi to znamená to, že fanoušci sešívaných by měli v Evropské lize přát vítězství celkům, které půjdou do Ligy mistrů z vlastní soutěže - faktickou jistotu mají Leverkusen, Liverpool a AC Milán.

Sparta podobné benefity zajištěny nemá a v obou případech bude putovat do druhého předkola nejvyšší evropské soutěže.

Zdroj: football-coefficient.eu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz