Hlavní obsah
Sport

Komentář: Letná bez Krejčího je jako Sparta bez kapitána?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl / Jager

Už je to tu zase. Opět je posílán kapitán letenských Ladislav Krejčí na zahraniční štaci. Sparta se mu přežila, ať žije angažmá v prestižní evropské lize. Sporting Lisabon? Girona? Sevilla? Kam že, kam že, kapitáne?

Článek

Prý (zatím) nikam, agentura JPP (Jedna Paní Povídala) vypustila kachnu. Asi se nic neděje, řeknete si. Ale pravdou je, že není šprochu, aby na něm nebylo alespoň něco. Zuřivec se ptá.

Tentokrát to byl španělský deník AS, který zavrtal do zdánlivého klidu okolo letenského kapitána Ladislava Krejčího (toho mladšího, aby se to nepletlo - a ten druhý patří stejně pod lízátka) a vypustil kachnu (?) o jeho údajném přestupu do Realu Betis Sevilla. Vše je prý hotovo, vykonáno a dohodnuto, kápo se stěhuje do Španělska. Kecy! křičí Sparta. Blábol! přidává se hráčův agent Paska. A fanoušek? Není mu to momentálně tak nějak jedno?

Tak je to jedno, nebo ne?

Teoreticky, pokud by „Laďa“ po sezóně (nejlépe mistrovské) opravdu šel, měla by Sparta o jediného lídra méně. Všichni se jistě shodneme v tom, že Krejčího přidaná hodnota je v lídrovství. Po éře Řepky (blahé paměti) a krátkých intermezzech (nepříliš vůdcovských) Bořka Dočkala a Davida Pavelky, se Krejčí na Letné vyprofiloval ve skutečného lídra týmu. Je kapitán, je reprezentant a je rudý až do morku kostí (nebo to alespoň po brněnsku dovedně maskuje). Pokud by odešel, nemá Sparta momentálně vůdce jeho ražení. Má už jen polohodné chlapce, kteří na české poměry dovedně ovládají čutes, ale jít se za tým porvat, seřvat rozhodčího a pouštět hrůzu na soupeřovi hráče? Ne, to po nich nechtějte. Nebo si dovedete představit Sörensena, jak si dává přes držku s Jankem Bořilem? Dánský stoper, vynikající mimochodem, nebyl schopen říci „zmetkovi“ Chorému ani to, že je ošklivé kačátko, když ho zcela zjevně „dohrál“ hlavou. Z tohoto pohledu Krejčí chybí už teď a je jedno, zda jsou to jen kecičky, že už už přestupuje.

Je „Laďa“ opravdu stoper pro špičkovou ligu?

Podle podcastu ČT sport není. To se probíralo po velmi nepovedeném sparťanském týdnu s názvem Liverpool a Plzeň. V obou zápasech „Laďa“ rozhodně nepodal výkon hodný toho, aby na Letnou přitáhly davy fanoušků a domáhaly se doživotního kapitánova angažmá ve Spartě. Zlí jazykové tvrdí (viz onen podcast), že stoper Krejčí není hoden špičkové ligy. Pomalý, nezodpovědný, či snad příliš suverénní. A ruku na srdce, jeho červené „minely“ také nejsou zrovínka vizitkou na rozdávání. Ani výkony z posledních zápasů neopravňují letenské fandy fňukat za kápou. I bez něj se spousta zápasů zvládla, Sparta má momentálně v kádru výborné borce. Takže je „Laďa“ borec na přestup do Sevilly? Za mě je a není (a přeberte si to).

Foto: Žongl / Jager

Krejčí není jenom stoper? Není, v tom je možná jeho potenciál

Není a to mě opravňuje dát k lepšímu, že se mu na zahraničním angažmá může vést. Na obránce má Krejčí neuvěřitelný čuch na góly a dává jich na jeho pozici více než dost. Ve Spartě jich doposud stihl 41 a ze svého postavení vzadu šlape na paty jiným borcům v letenské sestavě. Tedy těm, kteří by díky svým ofenzivnějším úkolům měli štrikované trefovat častěji než on. A Krejčího hra hlavou v soupeřově vápně by se dala předhazovat jako mustr dokonalého hroťáka. I díky ní (zlí jazykové tvrdí, že hlavně díky ní) je „Laďa“ v reprezentaci. Možná i na tom něco bude, protože v repre nehraje (zatím) Krejčí takovou roli, která by odpovídala hodnotě funkce kapitána mistra. A pak, a z toho kyne naděje, kápo se dobře cítí v záloze a defenzívní halv bylo dokonce jeho původní pozicí. Třeba tam roste jeho potenciál pro špičkovou ligu.

Tak jak? Půjde nebo nepůjde Krejčí? To je to oč tu běží!

Půjde! A myslím si, že co nevidět. Dokonce mám tuchu, že přestup je takříkajíc upečen. Jen se opět mlží, jak to v našich luzích a hájích bývá (dětinské a trapné). Nemusí jít zrovínka o Sevillu, ale to že Sparta nechce prováhat kapitánovo „zpeněžení“ je přímo nasnadě. Jde i o Krejčího motivaci a motivaci případných kupců. Momentálně je „Laďa“ svými výkony moc neoslňuje a cena by mohla klesat. Za kapitána Sparta náhradu má, ačkoliv vůdce chybět bude. Teď jde o to, co bude Brianu Priskemu chybět více.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz