Hlavní obsah
Sport

Nezasloužil by si český fotbal trenérskou výzvu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl / Stenzelová

Asi všichni fotbaloví fanoušci se shodnou, že přestože je VAR dobrým pomocníkem, rozhodně není dokonalým. Při sledování play-off hokejové extraligy mě napadlo, co kdyby se to udělalo podobně jako v hokeji?

Článek

Běželo semifinále Sparty s Třincem. Hosté vedli 2:3, pražský tým vstřelil gól. Rozhodčí zkoumali, jestli puk přešel čáru. Poté gól uznali. V tu chvíli si bere tzv. trenérskou výzvu Třinec, kvůli nedovolenému chování sparťanského hráče v brankovišti. Uspějí a gól není uznán.

Tak nějak vypadal celý tento moment. Na první pohled si fanoušek řekne, že to vlastně není spravedlivé. Kdyby si Třinec nevzal trenérskou výzvu, neregulérní gól by normálně platil. Na druhou stranu videorozhodčí pořád neřeší každý nesmysl a využívá video jen v jasně daný okamžik.

VAR je nadužíván

A to je právě jeden z problémů fotbalového VARu. Je nadužíván. Rozhodčí na hřišti má momentálně daleko menší zodpovědnost a jeho rozhodnutí může být kdykoliv jen tak změněno. Dochází potom k tomu, že videorozhodčí řeší centimetrové ofsajdy, ale naopak jiné, za mě zásadnější momenty, zůstávají nepotrestány.

Rozhodně by bylo lepší, dát opět daleko více pravomocí a zodpovědnosti rozhodčímu na hřišti, i když by to někdy mohlo znamenat nějakou chybu. Chceme přeci plynulejší hru. Nyní se v některých zápasech řeší minuty nějaký domnělý přestupek a utkání se zbytečně natahuje, což škodí samotnému fotbalu.

Fungovala by trenérská výzva ve fotbalu?

Klidně bych týmům dal nějakou tu možnosti, vzít si trenérskou výzvu. Samozřejmě za jiných podmínek, než jak je tomu u hokeje. Nejednalo by se o neomezenou možnost kdykoliv něco zkoumat videem. To by se hrálo ještě méně. Ale i videorozhodčí jsou jen lidi a i oni chybují. A nebudeme si nic nalhávat, poměrně často. Možnost vyzvat VAR ke zkoumání nějakého momentu by tak možná byla na místě.

Ostatně i v tenisu mají hráči a hráčky tzv. jestřábí oko. Mohou tak požádat o přezkoumání výroku rozhodčího, ovšem pouze v omezeném množství. Za mě je tohle právě ta správná cesta. Fotbal se momentálně stal jedním z nejvíce zdržujících sportů kvůli zkoumání různých situací. Další čas hráči prosimulují nebo prozdržují a často je z toho potom nepříliš pěkná podívaná.

Pokusit se vytvořit sport s minimem prohřešků a chyb tak nemusí být tím nejlepším řešením. Fotbal určitě vyžaduje trochu jiný přístup než zmiňovaný hokej nebo tenis, ale cesta ke zlepšení by za mě byla právě v tom, nechat hru více plynout a naopak dát možnost týmům do ní v případě občasně zasáhnout.

Chceme plynulejší a atraktivnější fotbal

Ostatně v letošní sezóně už se rozhodčí někdy snaží ho tolik nekouskovat. Daleko více se pouští například některé zákroky tzv. na hraně. Bohužel i to někdy způsobuje, že se fanoušek (nebo samotný tým) cítí dotčený. Prostě asi nikdy nebudeme všichni úplně spokojení, ale hlavním cílem by mělo být zachování co největší atraktivity v tomto krásném sportu.

Lukáš Loužecký

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz