Hlavní obsah
Sport

Komety Chance Ligy aneb kdo letos může chytit životní formu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Loužecký / Žongl magazín

V úvodu sezony poměrně překvapilo několik hráčů, kteří v té minulé zrovna nezářili nebo byli ve zcela jiné pozici. Někteří se potřebovali jen aklimatizovat, jiní se chytli dobře už v přípravě.

Článek

V dalších případech potom byl velký potenciál k vidění delší dobu, potřeboval ovšem dostat příležitost se ukázat.

Antonín Kinský – SK Slavia Praha

S touto volbou zřejmě hodně lidí nebude souhlasit. Už nějakou dobu je jasné, že syn slavného brankáře má před sebou velkou budoucnost. Ve Slavii mu ji ovšem asi moc lidí nepředpovídalo. Po nákupu Jindřicha Staňka bylo o gólmanské jedničce rozhodnuto. Kinský byl prakticky na odchodu. Reprezentační brankář se ovšem na Euru zranil a tím způsobil Slavii nemalé starosti.

Vedení pražského klubu začalo ihned jednat a po určité době se dohodlo s mladým Kinským na nové smlouvě. Od začátku Chance Ligy nastupuje v bráně a ještě v ní nedostal ani jeden gól. Pustit zpět do brány Staňka bude hodně těžké. Dostane se tam vůbec? Někteří fanoušci už se začínají přiklánět k tomu, že by v ní raději viděli právě současného strážce svatyně. Tím spíš, jestli dokáže Slavii vychytat i Ligu mistrů. Ale to ještě předbíháme.

El Hadji Malick Diouf – SK Slavia Praha

A u Slavie ještě zůstaneme. Devatenáctiletý senegalský fotbalista přišel z norského Tromso jako velký talent, ale od začátku to nebylo úplně ono. Korunu všemu nasadilo vyloučení v zápase Evropské ligy s AC Milán, po němž český klub prohrál 4:2. Za celou sezonu nastoupil Diouf v lize do sedmi zápasů, v nichž vstřelil jednu branku. Musím se přiznat, že ani mě se moc nelíbil.

S novou sezonou ovšem naběhl na trávníky zcela jiný hráč. Na hřišti působí sebevědomě, ze strany posílá na své spoluhráče skvělé centry. Během tří ligových utkání si připsal dvě branky a jednu asistenci. Nutno podotknout, že obě jeho trefy byly parádní. Nejdřív napálil nechytatelnou bombu do sítě Liberce, posléze krásným slalomem zakončeným gólem přelstil Olomouc. Roste z něj velký hráč, rozhodně by se měl natrvalo zabydlet v základní sestavě Slavie.

Tomáš Wiesner – AC Sparta Praha

Přesuneme se na druhý břeh. Tomáš Wiesner už delší dobu patří mezi méně oblíbené sparťany. Pravdou je, že kvalitativně už je spíše na okraji kádru. V letošním roce se mu ovšem zatím daří a vypadá, že dostal druhý dech. Proti Shamrocku vstřelil druhou branku svého týmu, o víkendu v Ďolíčku poslal krásnou přihrávku Tucimu. Celkově ale působí daleko lépe než v předešlém období.

Viktor Olatunji – AC Sparta Praha

V loňské sezoně řádil na Letné smrticí trojzubec Birmančevič – Kuchta – Haraslín, takže nigerijský útočník neměl tolik možnosti zaujmout. Nastupoval často z lavičky a střelecky nejvíce zaujal v pohárovém zápase se Slavií, kde se trefil hned dvakrát. Ligová bilance 3 branky, jedna asistence, pět žlutých a jedna červená.

Ani v letošní sezoně nemá svou pozici jistou. Prozatím dostává přednost Kuchta, který se ovšem ještě nedostal do formy. Fanoušci naopak volají po stavění Olatunjiho, který baví svým důrazem a dravostí. Na hřišti je ho vždy plno a jeho tlak do brankové příležitost je hodně intenzivní. V předkolech Ligy mistrů dal gól Shamrocku i FCSB. V lize se ve čtyř zápasech trefil už dvakrát, nastupuje přitom jako náhradník. Základní sestava už na něj volá a chce ho.

Jan Kliment a Filip Zorvan – SK Sigma Olomouc

Olomoucký klub sice o víkendu prohrál v Edenu, tam ovšem moc týmů vyhrávat nebude. Během prvních tří kol Sigma dvakrát vyhrála a jednou remizovala, stejně jako její pražský soupeř. Velký podíl na tom měla dvojice Filip Zorvan a Jan Kliment. První jmenovaný si připsal za 4 zápasy jeden gól a tři asistence. V minulé sezoně měl za 32 zápasů jen o jednu asistenci víc.

Jan Kliment působil před příchodem na Hanou v Plzni. Tam měl ovšem velice těžké pořízení, jako volný hráč proto přešel do Olomouce. V něm chytil druhý dech, připsal si už čtvrtou branku a vypadá hodně nebezpečně. Ve třiceti letech už asi neudělá velkou kariéru v zahraničí, na domácí půdě však může být hodně zajímavým fotbalistou.

Adam Zadražil – FC Hradec Králové

Čtyřiadvacetiletý brankář ještě v sezoně 2022/2023 hrál druhou ligu za Táborsko. Posléze se přes béčko Plzně a Hradce dostal do nejvyšší soutěže a už v minulém roce ukazoval, že jí rozhodně má co nabídnout. A letos v tom očividně plánuje pokračovat. Od prvního zápasu chytá skvěle, působí hodně sebevědomě a mnozí by možná nevěřili, že je v první lize teprve druhou sezonu. Votroci v něm získali oporu, která se ještě může posunout výš.

Jakub Markovič – FC Baník Ostrava

A u brankářů ještě zůstaneme. Markovič Byl v předchozích letech kmenovým hráčem Slavie, ze které ovšem cestoval po hostováních. V Pardubicích neměl moc šancí se prosadit přes Kinského, v Baníku zase loni přes Letáčka. Letos se ovšem situace změnila. Ostravská jednička přestoupila do La Ligy a pro třiadvacetiletého gólmana se otevřel nový prostor. A zatím ho využívá skvěle. Proti Hradci se vyznamenal chycenou penaltou

Jiří Panoš – FC Viktoria Plzeň

Zmínit samozřejmě musíme i nejmladšího hráče Plzně. Nastoupil už v přípravě a trenér Miroslav Koubek se rozhodl zařadit ho do A-týmu. Teprve šestnáctiletý hráč vstřelil v Evropské lize krásný gól Kryvbasu a tím se definitivně zapsal do srdcí fanoušků. Ukázal se i ve dvou zápasech v Chance Lize. Samozřejmě se jedná o nevybroušený diamant, rozhodně ovšem může mít velkou budoucnost.

Kdo se ještě stane kometou letošní sezony?

Mohli bychom zmínit mnoho dalších jmen. Třeba navrátilce Vlkanovu, kterému se od odchodu z Hradce nikde tolik nedařilo. Vysoko míří i Tom Slončík, ale ten své umění ukazoval už v minulé sezoně. Nyní tedy jen v jiném dresu. Zajímavě proti Slavii vypadal útočník Nyarko, jehož rychlost je obdivuhodná. Nejnověji je to potom Baníkovec Uchenna. Výrazný ostravský obránce z Nigérie v loňském roce hrál za rezervu Baníku, předtím působil v Hlučíně nebo Vítkovicích. To jsou všechno kluby v MSFL, tedy třetí nejvyšší soutěži. Nyní nastoupil do zápasu s Hradcem Králově, vypadal velice dobře a nakonec ho svým gólem rozhodl. I takové příběhy se stávají a snad jich bude přibývat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz