Hlavní obsah
Sport

Konečně gól a první tři body pro Slovácko. Kali, děkujeme! Chceme Krmenčíka?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Čtvrté kolo naší nejvyšší ligy zavedlo Jihomoravany na půdu Pardubic. Zápas měl ještě před začátkem zvláštní náboj. Přece jen to byl první vzájemný zápas Honzy Kalabišky proti Slovácku.

Článek

A nebudeme si nic nalhávat, Kalimu se od začátku sezóny v Pardubicích daří a měl jsem i trochu obavy, aby proti svému bývalému týmu nepotvrdil svou aktuální formu. Naštěstí se tak nestalo a Slovácko konečně zvítězilo. Podpis pod první gól této sezóny patří nováčkům. Branku si připsal Gigli Ndefe a asistenci Matyáš Kozák.

V zápase jsme měli navrch. Škoda individuálních chyb

Družina Romana Westa vstoupila do zápasu mnohem aktivněji než soupeř. Bylo vidět, že prostě chtějí. Docela jsem byl zvědavý na výkon Matyáše Kozáka, který poprvé nastoupil v základní sestavě. Po vypršení trestu ještě z minulé sezóny se v základu objevil i Pavel Juroška. Ten se však ještě evidentně potřebuje rozehrát. Jeho výkon nebyl vyloženě špatný, ale jsme od něj zvyklí na větší kvalitu.

O to více mi imponoval výkon Matyáše Kozáka, který do jisté míry zabíjel styl hry Slovácka. Zatímco po zemi to šlo, tak v určitých dobách zápasu se hrálo hodně vzduchem, kde Matyáš neměl absolutně šanci proti o hlavu vyššímu Šimkovi.

Každopádně celý zápas tahalo Slovácko za delší provaz. Pardubice se do šancí moc nedostávaly a většina jejich snah končila nákopem do vápna. Světlými okamžiky byly asi dvě šance a přímák z krásné pozice, který Heča bez problémů zlikvidoval. Celkově působila hra Pardubic trochu neuspořádaně a nekoordinovaně.

Každopádně se zápas vyvíjel celou dobu ve prospěch Slovácka a bylo asi jen otázkou času, než tam ten gól konečně padne. Mohli za něj nováčci týmu – Matyáš Kozák svou přihrávkou poslal Ndefeho do úniku a ten z úhlu proměnil. A kotel hostí, kterých se sešla asi stovka, vybuchl radostí.

Se stavem 0:1 pro uherskohradišťské zápas i skončil. Pardubice ještě v závěru konsolidovaly síly, ale ani závěrečný tlak na výsledku nic nezměnil. Slovácko sebralo tři body a konečně snad otočilo kola osudu ve svůj prospěch.

Ndefe – byla jedna žlutá málo? Gólem si vykoupil jinak diskutabilní výkon

Pojďme se pobavit o Giglim Ndefem. Nemohl jsem si nevšimnout, že v zápase proti Pardubicím hraje docela ostře. Taky si zasloužil žlutou kartu, ale zcela otevřeně – u několika jeho zákroků mi trochu zatrnulo, aby nedostal další. Za mě je to ale dobře. Ostrého obránce Slovácko potřebovalo jako sůl. Nic proti Rambovi, Hofimu a dalším. Defenzivní hráči Slovácka jsou Moraváci tělem i duší (a to včetně Doskiho). Jsou prostě moc hodní a málokdy jdou do ostrých soubojů. To bylo vidět v minulé sezóně a zejména pak ve hře s TOP 3. Sice bránit umí, ale nechávali se otloukat.

Gigli je trochu jiné kafe. Hrával v Baníku, kde je celkem známo, že se hráči nebojí ostřejších zákroků. A byť by někdo mohl kritizovat, že zbytečně vystavuje Slovácko nebezpečí hry v oslabení, osobně si to nemyslím. V jeho věku ví, co si může dovolit a dává to najevo. Za mě určitě povedená akvizice a do obrany Slovácka Gigli přinesl kromě kvality i něco navíc.

Děkovačka Kalabiškovi. Klobouk dolů před fanoušky

Musím tady taky zmínit závěrečnou děkovačku pro Honzu Kalabišku, kterého si vyvolali fanoušci Slovácka. Byť v nadšení výhry svého týmu, prvního gólu a snad ukončené krize, nezapomněli fans na dlouholetého hráče svých barev. Děkovačka Kalimu se odehrála na samotný závěr a jsem rád, že Kali přišel ke kotli a prohodil s fanoušky pár slov. Bylo to hezké gesto a myslím, že s klidem můžu říct, že fanoušci nemají Kalimu nic za zlé. Naopak – ukázali, že si jej váží a vážit budou za všechno, co pro klub udělal. Z fanoušků Slovácka by si tak mnozí mohli brát příklad.

Vecheta pryč a Krmenčík zpět v Česku?

Že odešel Filip Vecheta je jasná a známá věc. Ale chvilku se řešila otázka, jestli jej někdo nahradí. Za mě osobně by snad ani nemusel. Kozák se jeví velice dobře, Cicilia byť je náladový a často zraněný, umí zahrát kvalitně a přinejhorším se dá vždy nasadit Kvasina. Dokonce i Roman West v rozhovoru ještě minulý týden říkal, že bude muset nejspíš pracovat s tím, co má.

No a teď se skloňuje jméno Michaela Krmenčíka. Kontroverzní postava českého fotbalu, na kterého vzpomínají zejména v Plzni. A do jisté míry mi to připomíná opět pád do stejných kolejí, jako dříve. A to, že Slovácko přivede hráče, který je bez formy, bez zápasové praxe, ale hlavně za levno. Krmelec hrál naposledy v dubnu tohoto roku. Poslední dva góly vstřelil loni v prosinci v zápase svého Apollonu proti Achnasu. A předtím se trefil loni v dubnu ještě v dresu Jakarty. To není moc dobrá bilance na útočníka. Z jeho angažmá mám trochu déjà vu s titulkem „Kvasina do Slovácka 2 – Znovu a stejně blbě“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz