Hlavní obsah
Sport

Kteří trenéři budou mít v příští sezóně nové působiště?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Krejza/Žongl

V několika týmech Fortuna ligy se už se svým koučem po uplynulé sezóně rozloučili, protože od příštího ročníku na lavičku usedne kouč nový. Některá z mužstev informovala o odchodu svých trenéru s předstihem, jinde se naopak vyčkávalo.

Článek

Pojďme se podívat, které kluby změnily, nebo změní a oznámí nového lodivoda. Zajímavý trenérský přestup je zejména na trase Pardubice – Liberec.

Martina Svědíka nahrazuje ve Slovácku Roman West

Brzo padesátiletý kouč Martin Svědík po šesti letech ve Slovácku oznámil, že na vlastní žádost v klubu skončí. Cítil, že týmu už nemá co dát a starší kádr se pod ním už nemůže příliš zlepšit, ba spíše naopak. Od koučování si tak Svědík na nějaký čas odpočine, protože potenciální angažmá v Plzni a Baníku mu neklaplo. Pauzu tak využije ke zlepšení svého zdraví a odskočí si na plánovanou operaci.

Od nové sezóny bude novým koučem Jihomoravanů Roman West. Ten na sebe upozornil především výbornou prací v Opavě. Hlavním favoritem byl donedávna bývalý trenér Olomouce a Sparty Václav Jílek, ale s klubem se nakonec nedomluvil.

Luboš Kozel v Liberci končí a Radoslav Kováč začíná novou éru

Nový majitel Slovanu Liberec Ondřej Kania si na severu Čech chce vytvořit své nové království. Do týmu už přivedl známé liberecké tváře Jana Nezmara a Thea Gebre Selassieho, kterým dal vysoké funkce v klubu. Po skončení ročníku se rozloučil s koučem Lubošem Kozlem, který to nesl velmi nelibě a na výkonech hráčů na hřišti to bylo hodně znát.

Náhradou za Kozla se stal dnes už bývalý pardubický šéf střídačky Radoslav Kováč, který byl s Libercem domluvený už v průběhu jara.

Jiří Saňák z Olomouce do Pardubic

Dalším trenérem, který vyměnil mančaft je Jiří Saňák. Z Hané se stěhuje do Pardubic, kde to moc dobře zná. Chce navázat na výbornou práci Radka Kováče a hrát líbivý a útočný fotbal s mladými hráči. Bude to mít ale velmi složité, protože z týmu budou na odchodu zřejmě největší opory. Jako jsou záložníci Michal Hlavatý s Kryštofem Daňkem a Markem Ichou a v neposlední řadě také brankář Antonín Kinský.

Pardubice musí být aktivní na přestupovém trhu, a to hlavně v případě náhrad za zmiňované hráče.

Tomáš Janotka povýšen z béčka Hanáků

Neskutečný počin ve Fortuna národní lize předvedla olomoucká rezerva. Kouč a olomoucký patriot Tomáš Janotka vyhrál s béčkem posledních deset mistrovských zápasů a obsadil s týmem celkovou druhou příčku za první Duklou Praha.

Dost se spekulovalo o tom, koho sportovní ředitel Sigmy Ladislav Minář z venčí přivede. Ve hře byl například příchod Martina Hyského, který už tři roky vede druholigovou Vlašim. To ovšem padlo. Tak se Minář uchýlil k méně nákladnému kroku. Tomáše Janotku povýšil k A-týmu.

Pokud se Karviná zachrání, Bielana by mohl vystřídat Hyský

Karviná musí ještě o svou prvoligovou příslušnost zabojovat v baráži proti druholigovému a ambicióznímu Vyškovu. Do boje je povede stále dočasný kouč Marek Bielan, který Slezany na jaře po vyhazovu Juraje Jarábka velmi oživil.

Perličkou je, že pokud Bielan dokáže karvinské fotbalisty dovézt k záchraně, zřejmě se vrátí k práci do MSFL k rezervě Karviné. Trochu překvapivou variantou za Bielana by mohl být Martin Hyský, který je v současnosti největším favoritem na pozici šéfa karvinské lavičky. Byla by to pro něj první šance v nejvyšší soutěži.

Pavel Hapal v Baníku zůstává. Co Brian Priske?

Kouč Baníku Ostrava Pavel Hapal splnil požadavky vedení a obsadil čtvrtou pozici, která zaručuje ostravským fotbalistům po 14 letech účast v předkole evropských pohárů. Do jisté míry Hapala zachránil i fakt, že nevyšlo vyjednávání s Martinem Svědíkem.

V očekávání jsou i fanoušci mistrovské Sparty. V médiích prosakují informace, že pro slavný nizozemský Feyenoord Rotterdam je lodivod letenských Brian Priske volbou čísla jedna. Na Letnou už Holanďané poslali první nabídku, ale milion euro bylo Spartě za uvolnění svého kouče málo. Nahradit by tak mohl odcházejícího Arne Slota, který převezme slavný anglický Liverpool po Jürgenu Kloppovi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz