Hlavní obsah
Sport

Last-minute comeback. Jablonec v nastavení sestřelil Karvinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl / Jager

Nadstavbová část Fortuna ligy dnes začala i v její nejméně populární části, ve skupině o záchranu. Na jabloneckou Střelnici zavítala Karviná.

Článek

Domácí tým na letošní ročník nebude vzpomínat v nejlepším. Po sezónách, kdy se pravidelně umisťoval na příčkách zajišťující pohárovou účast, letošní ročník je již třetí, kdy musí svoji ligovou příslušnost hájit v soubojích skupiny o udržení. Jablonec svůj ligový osud může ovlivnit přímo, a nemusí se tak spoléhat na pomoc ostatních týmů. Je posledním týmem tabulky, který po 30. ligových kolech získal alespoň bod za utkání. Základní část ukončil na 12 místě se ziskem 30 bodů. Na barážové příčky má po základní části pětibodový polštář, a skupinu začíná na domácí půdě. Zdviženým prstem pro Severočechy jsou ale téměř dva měsíce bez ligové výhry.

Karviná se v letošním ročníku vrátila do první ligy. Pokud to nemá být pro slezský tým jen roční anabáze, musí v následujících kolech udržet formu, s kterou se presentovala v posledních utkáních základní části. Z posledních šesti utkání prohrála jen jednou. Karviná má na 14 příčce jen bod náskoku na poslední České Budějovice, tříbodový zisk ji naopak posune na mimo barážové příčky. Na hřišti Jablonce se jí však nedaří, protože zde ze všech odehraných utkání získala pouze bod.

Soubojová první půle

Domácí svatyni poprvé v ročníku hájil Vilém Fendrych. Tradiční a stabilní jednička týmu Jan Hanuš v dnešním utkání pyká za čtyři žluté karty. Úvod utkání byl oboustranně opatrný, jako ve většině utkání, kdy ani jedno z mužstev nechce udělat chybu, a nabídnout soupeři vedení. Přesto první minuty přinesli šance na obou stranách. V druhé minutě na karvinské, kteří měli v dnešním utkání výhodu úvodního výkopu. Jiří Fleišman z pravé strany vyslal kvalitní centr, a domácí Filip Souček se musel opravdu snažit, aby se nabíhající Ezeh nedostal ke gólovému zakončení. Na druhé straně pak o minutu později Václav Drchal střelou mezi nohama obránce vyzval Matěje Polidara, ani ten se k zakončení nedostal. S koncem první desetiminutovky se poprvé v utkání zažlutilo. Ostrý zákrok předvedl Karvinský Jaroslav Svozil.

Dva góly během minuty

Druhá desetiminutovka utkání se vyznačovala souboji především o střed hřiště, několika náznaky šancí, a nepřesným zakončením obou mužstev. Vilém Fendrich se domácím fanouškům výrazněji představil s končící 17. minutou, kdy si stáhl střílený centr Sebastiana Boháče. Po opatrném úvodu se ale žádný z aktérů vyloženě nezalezl do blokové obrany, a hra se přelévala ze strany na stranu. Snaha o změnu skóre prozatím přinášela jen tvrdší zákroky. V 28. minutě se zažlutilo i na straně domácího mužstva. Kartonek v ruce rozhodčího Machálka uviděl domácí Polidar. Celkem pohlednému utkání zatím chybělo jen vstřelení branky. To se změnilo s nastupující 37. minutou, kdy rozehrávku Lukáše Budínského od rohového praporku nešťastně do vlastní branky srazil Haiderosn Hurtado. Šok po obdržené brance ani neodezněl, a radoval se i Jablonec. Ihned po rozehře ze středového kruhu a dlouhém nákopu do levé části pokutového území míč do předbrankového prostoru sklepl Matěj Polidar. Z první ho nechytatelnou střelou na branku vyslal Vachtang Čanturišvili. V rozmezí několika desítek vteřin se tedy opět začínalo od „nuly“.

I v Karvinské brance dvojka týmu

Další komplikace pro Karvinou přišla v 38. minutě, kdy se jí zranil Dominik Holec, který hřiště po pár minutách opustil na nosítkách. I v karvinské brance se tedy v dnešním utkání představila gólmanská dvojka týmu Jiří Ciupa. Konec poločasu přinesl ještě jednu velkou šanci hostí. Lukáš Budínský rozehrál jednu z mnoha standardních situací. Vilém Fendrich nedokázal míč vyboxovat do bezpečí a Martin Regáli měl na noze tutový gól. Za již překonaným Fendrichem stačilo míč uklidit do branky, kde za překonaného brankáře zaskakoval Hurtado. Regáli ovšem míčem trefil jen tyč.

Druhý poločas s krásnou brankou Fleišmana, z výhry se nakonec radoval Jablonec

Po přestávce se první čtvrthodina nesla v obdobném duchu jako půle první. To znamená hodně soubojů hlavně o střed hřiště. Do povedenějších akcí domácích se zapojil i o poločase střídající Jakub Martinec, který nahradil Dominika Pleštila. I podruhé se osazenstvo na hřišti měnilo na straně domácích. Trenér Látal do boje o důležité body vyslal Sebastiána Nebyla, který nahradil Václava Drchala.

V 60. minutě se z ničeho nic prosadila Karviná. Jiří Fleišman se ujal rozehrávky standardky, a z poměrně ostrého úhlu vyslal míč přímo na bránu. Ten se k překvapení všech nádherně zakroutil do růžku branky. Brankář na tuto střelu vůbec nereagoval, a Karviná podruhé v utkání vedla. Nutno podotknout, že zaslouženě. Střelec druhé branky byl na hřišti k nezastavení. V jednu chvilku se účastnil další ofenzivní akce svého týmu, chvilku poté na druhé straně hřiště postupoval souboj u rohového praporku. V sedmatřiceti letech úžasný výkon.

Dva góly před koncem

V této pasáži zápasu nebyla hra ani moc plynulá, ani moc pohledná. Na domácích hráčích bylo vidět, že nejsou v pohodě, a otěže zápasu držel pevně v rukách soupeř. Radoslav Látal se snažil s utkáním něco dělat, a sáhl v 75. minutě k dvojitému střídání, a o čtyři minuty později k dalšímu. Když už se zdálo, že utkání lépe zvládne hostující tým, jabloneckým vyšla skvěle rozehra standardky. Matěj Polidar odcentroval a nadýchaný míč se snášel do pokutového území Karviné. Tam si nejlépe a nejvýše vyskočil Jakub Martinec, a skvěle umístěnou hlavičkou vyrovnal. Srovnání jinak v druhém poločase skvěle hrající Karvinou srazilo na kolena. A nakonec si z Jablonce neodvezla ani bod, protože v šesté nastavené minutě se premiérovou trefou v jabloneckém dresu dal konečnou podobu utkání Matěj Náprstek.

Úleva na straně domácích, smutek, ba přímo naštvání hostí bylo cítit ještě mnoho minut po odpískání konce zápasu. Situace po prvním kole skupiny o záchranu nyní vypadá tak, že Karviná je jen o skóre a umístění po základní části předposlední, se stejným počtem bodů jako poslední Zlín. Jablonec se naopak může cítit velmi komfortně. Na barážové pozice má nyní náskok šesti bodů. Navíc jej může těšit 100% úspěšnost střelby. Třikrát přímo vystřelil na branku soupeře, a vstřelil tři góly.

Statistiky utkání:

Branky a nahrávky:  37. Čanturišvili (Polidar), 89. Martinec (Polidar), 90+6. Náprstek (F. Souček) – 36. Hurtado (vla.), 60. Fleišman

Rozhodčí: Machálek – Antoníček, Žurovec

Žluté karty:   28. Polidar (JAB), 43. Tekijaški (JAB), 59. Hurtado (JAB), 90+4. D. Souček (JAB) – 10. Svozil (KAR)

Červené karty: –

Držení míče: 42 % : 58 %.

Střely na branku: 3:6. Střely mimo: 6:3. Rohy: 3:2. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 20:21.

Diváci: 1 843 (30 % z kapacity 6 108).

  • FK Jablonec: Fendrich – F. Souček, Tekijaški, Hurtado (79. Houska) – Černák, Hübschman (C) (75. Náprstek), Hollý (75. Alégué), Polidar – Čanturišvili, Drchal (58. Nebyla), Pleštil (46. Martinec).
  • Náhradníci: Kotlín – Štěpánek, Kanakimana, D. Souček.
  • MFK Karviná: Holec (41. Ciupa) – Svozil, Bergqvist, Fleišman – Mikuš (79. Raspopović), Boháč, Moses, Budínský (C) (79. Čavoš), Ražnatović (84. Čurma) – Regáli (79. Doležal), Ezeh.
  • Náhradníci: Ayaosi, D. Žák, Bederka, Akinyemi, Memić.

Hráč utkání podle redakce Žonglu: Jiři Fleišman

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz