Hlavní obsah
Sport

Leverkusen: boj Čechů o základ!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager / Žongl

Příští víkend se odehraje první kolo Bundesligy. Leverkusen nastoupí v sobotu 19. srpna doma proti Lipsku. Co čekat od českých hráčů v jeho dresu?

Článek

Po velmi nepovedeném startu minulé sezóny se s nástupem Xabiho Alonsa na lavičku nakonec dokázal Leverkusen prokousat až na šesté místo tabulky. Zahraje si tedy základní skupinu Evropské ligy.  Farmaceutici mají na soupisce hned tři české hráče. K útočníkům Patriku Schickovi a Adamu Hložkovi čerstvě přibyl současný mistr české ligy, brankář Matěj Kovář.

Návrat Patrika Schicka

Největší českou hvězdou týmu a celé Bundesligy je Patrik Schick. Bohužel, tento útočník, převážně kvůli opakujícím se vleklým zdravotním problémům, nenavázal na skvělý individuální ročník 2021/22, ve kterém se blýskl bilancí 24 gólů za 27 zápasů a jediný tak reálně konkuroval Robertu Lewandowskému v souboji o krále střelců.

Minulou sezónu v Bundeslize nastoupil pouze ke čtrnácti zápasům, ve kterých si připsal tři góly a jednu asistenci. V současnosti je opět zraněný a jeho návrat se předpokládá na začátku října. Leverkusen si už musel navyknout na hru bez jejich bývalé neotřesitelné útočné jedničky, tím pádem si Schick své místo v nadupaném útoku bude muset zase vybojovat. Doufejme, že červnová operace přitahovačů na noze jeho vleklé zdravotní trable vyřešila a uvidíme opět nejlepší verzi tohoto sedmadvacetiletého útočníka.

Konkurent Adam Hložek

Debutová sezóna Adama Hložka se dá hodnotit poměrně pozitivně. Po nástupu Xabiho Alonsa nabíral více a více odehraných minut. Trenér jej nejčastěji nasazoval do sestavy na pozici hrotového útočníka. Na jaře již zhruba do poloviny zápasů Leverkusenu nastoupil v základní sestavě. Bundesligovou sezónu zakončil se solidní bilancí pěti gólů a čtyř asistencí v 29 zápasech. Tuto sezónu ale od něj trenér očekává víc. V přípravě nastoupil pouze jednou v základu a vypadá to, že se o pozici devítky v začátku sezóny bude přetahovat s posilou z Royale Union Victorem Bonifacem. První soutěžní zápas nastoupil v základu právě nigerijský útočník, který se dokázal i střelecky prosadit. V 70. minutě za stavu 0:5 naskočil i Hložek a napodobil vystoupení Tomáše Čvančary z předešlého dne, když také zaznamenal bilanci 2+1. Podílel se tedy na všech třech brankách, které padly, když byl na hřišti.

Hložka může paradoxně ohrozit návrat spoluhráče z reprezentace Schicka, protože mu přibude další konkurent na jeho nejčastější pozici v sestavě. Výhodou pro něj je variabilita na útočných postech. Může nastupovat i na podhrotu nebo levém křídle. Věřme tedy, že Xabi Alonso jednadvacetiletého talenta bude nasazovat co nejčastěji a Hložek dokáže minuty využívat k dobrým výkonům a bodům.

Česko-slovensko-finská brankářská dvojice

V úterý 15. srpna Leverkusen oficiálně oznámil novou posilu do branky – Matěje Kováře z Manchesteru United. Pro bývalého brankáře Sparty se určitě jedná o pozitivní krok v kariéře. Konečně je v klubu, kterému patří, poté, co poslední tři roky strávil na hostováních.

Jeho boj o sestavu nebude jednoduchý. Jasnou jedničkou je už od svého přestupu do Leverkusenu před sezónou 2018/19 finský brankář narozený v Bratislavě Lukas Hradecký. Kromě stabilně dobrých výkonů jeho pozici v týmu posiluje kapitánská páska a velká oblíbenost mezi fanoušky. Brankář, o kterého se v minulosti zajímala i Slavia, má za Bayer v Bundeslize odchytaných již 211 utkání s bilancí 45 čistých kont. Pro Kováře je jednoznačnou výhodou věkový rozdíl, který činí více než deset let. Dále pro něj hraje to, že je na brankáře velmi nadprůměrný ve hře nohama. Tento fakt se určitě zamlouvá Xabimu Alonsovi, jenž Leverkusen vede k modernímu aktivnímu stylu hru, ke kterému neodmyslitelně patří brankářovo výrazné zapojení do rozehrávky.

Nedá se předpokládat, že by Kovář hned v začátku svého angažmá zaujmul místo v základní jedenáctce. Pravděpodobně mu ale trenér dá šanci se ukázat alespoň v pohárových zápasech, ve kterých musí předvést maximum a svým přínosem pro tým si místo v brance zasloužit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz