Hlavní obsah
Sport

Liberec vyloupil oslabenou Plzeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl / Jager

Po reprezentační přestávce zpátky na ligu. Plzeň přivítala Liberec, se kterým v říjnu minulého roku prohrála 3:0. V Doosan aréně se na první gól čekalo hodinu, který však odstartoval následnou přestřelku. Jako první se trefili hosté.

Článek

Domácí Plzeň dokázala zareagovat v řádu pár minut. Druhý gól Liberce padl ihned po rozehrávce, Kulenovič přesnou hlavičkou s pomocí břevna poslal balón za Jedličkova záda. Stejný hráč zazdil veškeré šance plzeňských po individuální akci gólem na 1:3.

Sobotní Velikonoční utkání přilákalo plno lidí. Fanoušci do poslední chvíle stihli vyprodat celý stadion. Ovšem na svých místech nebylo zdaleka tolik lidí, co prodaných vstupenek. Plzeňští měli Libereckým co vracet, a proto chtěli tento zápas ovládnout od prvních minut. Trenér Koubek obměnil plno hráčů svého kádru. Do obrany nasadil mladého Palusku, místo Hranáče, který po reprezentačním srazu přijel nemocný. Chyběl také Sampson Dweh, který z reprezentačního srazu přijel dost okopaný a proto dostal volno. Po pár zápasech hrál i Souaré, který dal gól proti Spartě. Kouči Plzně nezbývalo nic jiného, než nasadit hráče, co má po ruce.

Trenér Koubek nemohl pro utkání počítat s vykartovanými Chorým a Červem stejně jako se zraněními Durosinmim, Jirkou a Valentou. Luboš Kozel postrádal zdravotně indisponované Frýdka, Letenaye a Plechatého.

Houževnatý boj o první gól

Ihned po úvodním hvizdu začali tlačit Plzeňští, jenže dobře sehraná obrana Liberce si akce domácích dokázala pohlídat. Ze špatné rozehrávky si ve druhé minutě odnesl žlutou kartu Hejda, kdy zvolil špatný zákrok na útočného hráče. Liberec kopal přímý kop, ze šance však vytěžil jen první střelu v zápase. Viktoriáni se v úvodních desíti minutách intenzivně snažili dostat do vápna soupeře. V jednom z těchto okamžiku se ve středu pole uvolnil Traoré, který poslal míč do běhu na Vydru, ten si ale dal na čas a střílel v pádu. Míč letěl jen do boční sítě.

Za zmínku stojí dobrá mentalita hráčů Liberce, kteří sice ztráceli zbytečné míče, ale dokázali se dostat do gólových šancí. Z prvního poločasu si však více ze hry odnesla domácí Plzeň. I když měli hráči Liberce větší produktivitu na bránu, poměr střel byl ve dvacáté minutě 2:3. Vidět byl opět gólman Jedlička. Rozhodčí Všetečka v prvním poločase rozdal tři žluté karty. Jednu dostal i Miroslav Koubek, který si stěžoval, že po faulu v útočném vápně na Vydru nebyla pískána penalta a nezkoumal se ani VAR.

Po další akci, kdy Šulc poslal míč vysoko nad bránu Vliegena bylo jasné, že gól v prvním poločase nepadne. Viktoriáni se nemohli probojovat do vápna ke klíčové přihrávce. Dost viditelný byl Matěj Vydra, který kdyby dostal deset šancí na prázdnou branku, tak by ani jednou neohrozil gólmana.

Souboj o každý míč v prospěch Liberce

Na začátek druhého poločasu si vytvořili hned dvě palebné pozice hosté z Liberce, kdy na dvakrát svou svatyni dobře kryl brankář Jedlička. Plzeňským dělala problém rozehrávka, soupeř se na druhý poločas vytáhl ven ze své půle a napadal domácí ve své obraně. Ostatně, tak jak to Viktoriáni dělali v první půli. Ani jeden z trenérů si nepřipravil žádné střídání. Západočeši se zřejmě zapomněli v šatně, protože výkon, hra o míč nebo bojovnost, byla viditelná jen v první půli.

V 57. minutě se Mosquera zapojil do hlavičkového souboje o míč, kde bohužel dostal hlavou do hlavy a nemohl pokračovat v zápase. Toho střídal čerstvý Idjessi Metsoko. Hosté navázali na tempo hry a začali hrát vyrovnanou partii. V 63. minutě z toho těžili, když rozehrávali roh na krátko, tam zaspala obrana domácích a u penaltového puntíku sklepl Chaluš do brány 0:1. Tuhle situaci měli vyřešit Kopic s Klimentem, kteří se dostali do hry po inkasovaném gólu. Lodivod Koubek tohle umí. Po střídání se Viktoriáni dočkali gólu na 1:1. Z akce před bránou se k Metsokovi dostal míč a ten měl lehkou práci. Po radosti však opět přišla studená sprcha. Po centru z levé strany doletěl míč na hlavu Preislera a Severočeši se mohli opět radovat.

Neprůstřelný Vliegen držel Liberec

Čtvrthodinu před koncem zápasu ještě vyzkoušel Kliment gólmana Vliegena, ten míč vyrazil na roh. K dobrému výsledku měl pomoct ještě Sýkora, který střídal Souarého. Svou individuální šancí před 80. minutou se předvedl Kulenović, který prošel obranou Plzně jakoby se nechumelilo a zvýšil na 1:3. Plzeň měla více z prvního poločasu, ovšem na ten druhý se nepřipravila tak dobře jako soupeř. Asi nikdo nečekal, že Plzeň prohraje, ale jak lacino? Taktika Hejda v útoku a Sýkora na pozici levého beka je nepochopitelná záležitost.

Dvougólové manko mohli ještě Viktoriáni zvrátit pomocí deseti minutového nastavení. Šance měli, ale do brány nevedla ani jedna rána. Gólman hostí měl pokaždé míč pod kontrolou. V zápase se dál nic nezměnilo a stav, který Kulenović podtrhl, byl i konečný. Je fakt, že domácím chyběli klíčový hráči, jak z útoku, tak z obrany.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz