Hlavní obsah
Sport

Ligové procitnutí se šťastným koncem. Baník znovu vydoloval 3 body v závěru

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Stenzelová/Žongl magazín

Opět to byly nervy. Nakonec ale Baník psychicky náročný duel, který mohl i prohrát, zvládl. O výhře 1:0 nad oslabeným Hradcem Králové rozhodl v nastavení premiérovou trefou nigerijský supertalent Emmanuel Uchenna Aririerisim.

Článek

Když už jsme jeho jméno napsali celé, dobře si jej zapamatujte! V historické pohárové sezoně se tak Ostravě podařilo zachytit úvod ligy a zároveň stále není bez šance ani ve třetím předkole Evropské konferenční ligy. Do jejího rozhodujícího dějství, které se teď už zcela bezpochyby odehraje na vyprodaném domácím stadionu, mohou jít Slezané zdravě sebevědomí. Štěstěna jim dnes vrátila to, co jim v Kodani vzala.

Zápas ovlivnily dva zásadní momenty: jako první brzké vyloučení hostujícího Jakuba Kučery ze třinácté minuty. Hosté se v deseti celkem logicky zatáhli a poměrně brzy začalo být všem na velmi solidně zaplněném stadionu jasné, že případná výhra vede přes činnost, která Baníku dlouhodobě nevychází. Tou je hra do plných. Domácím sice aktivita nechyběla, ve finální třetině hřiště však dlouho vycházela vniveč. Mohlo být i hůře. V minutě dvacáté ale přišel druhý zásadní moment utkání, a sice penalta, kterou minutu předtím vyrobili Pojezný s Boulou a v podstatě z ničeho mohli dostat „Votroky“ na koně. K úlevě všech ji Mihálikovi fantasticky lapil domácí brankář Markovič. Nebýt tohoto zákroku, možná se teď bavíme o popohárové blamáži. Objektivně by i tahle byla nezasloužená.

Hapalova šťastná ruka při střídání

Nebo možná nebyla? Baník hře jednoznačně dominoval, byl nebezpečný, dvakrát trefil břevno. Nebýt chycené penalty, nemuselo to opět stačit. I v Kodani byl Baník s to vypracovat si velmi dobré šance. Ale stejně jako v Dánsku Prekop a Šín, i dnešní „čerstvá“ útočná dvojice Kubala s Klímou v nich nedokázala být tak efektivní, aby bylo o zápase rozhodnuto dávno před jeho skončením. Před odvetou se severským gigantem výrazné varování. Příležitostí bylo vážně dost. Po příchodu dvou prvně zmíněných se do hry Baníku opět vrátila myšlenka i potřebný důraz. Šín se uvedl dvěma dobrými kolmicemi, jednou z nich vybídl právě Prekopa. Ten však tutovkou pohrdl. Jejich počínání na hřišti podpořil trenér Hapal v 76. minutě ještě rychlostním Tankem a společně ještě hradecké defenzivě zle zatápěli. Do konce základní hrací doby byli ještě u dvou dalších šancí, vyloženě volajících po gólu. Hradecké zlomila až šťastná Uchennova teč z úplného závěru zápasu.

Ono to půjde a ne, že ne

Kdo si vzpomene na čtvrté kolo (náhoda?) loňské sezony, sledoval dnes dle scénáře na chlup stejný zápas. I loni Baník urval tři body v úplném závěru. Letošní výhra je přece v něčem jiná. Pamětníci domácích zápasů by dokázali vyjmenovat každý domácí zápas, ve kterém byl Baník lepší než soupeř. Kolik z nich nakonec vyhrál, by ale spočítali na prstech jedné ruky. Domácí ztráty se slabšími ale dobře organizovanými soupeři nakonec zapříčinily to, že se Ostrava do posledního kola bála o čtvrté místo. Letos by to tak být nemuselo. Z Baníku je cítit větší vůle po vítězství. Předvedl to už v předchozím ligovém zápase s Jabloncem. V Kodani si zase dokázal, že může hrát i s lepšími. Co udělá jeden kvalitní výkon s těžkým soupeřem pro sebevědomí… Snad nezůstane jen u jednoho.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz