Hlavní obsah
Sport

Lvíčata obstála ve zkoušce. Rozhodla střídání o poločase

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ve čtvrtek se Uherské Hradiště stalo svědkem přípravného zápasu mezi reprezentacemi Česka a Slovenska do 21 let. Po vlažném prvním poločase a obecné převaze Slovenska se Lvíčata sebrala a ve druhé polovině zápas opanovala.

Článek

Před diváky se ukázal taky Filip Vecheta právě ze Slovácka. Před svým domovským publikem sice gól nedal, ale blýskl se několika šancemi a stadion to náležitě ocenil. Výsledek 2:0 ve prospěch Česka byl skvělým předkrmem před večerním zápasem A-týmu proti Albánii.

Konečně zápas v rozumnou hodinu. Slováci by zasloužili lepší fanoušky

Výkop zápasu byl stanoven na 18. hodinu. Konečně někoho rozumného napadlo, že hrát fotbal ve tři odpoledne za největšího vedra není nic příjemného ani pro fotbalisty ani pro diváky. Jistě to taky znáte - jdete v sobotu nebo v neděli na fotbal, ještě jste nevytrávili oběd a venku to praží, jak někde na palmové riviéře. Proč to takto naši ligoví představitelé vymysleli, to netuším, ale nic příjemného to rozhodně není. O to víc bylo fajn, když se tento zápas odehrával až ve večerních hodinách. Zimou jsme určitě neumírali, ale aspoň už nebylo takové horko. A jistě to ocenilo i více než 4 000 dalších diváků na tribunách.

Kotel Česka zaujal stanoviště na místě obvyklém pro kotel 1. FC Slovácko při klubových zápasech. A mezi diváky jste mohli vidět i paní Růženku Paškovou, modrovlasou ikonu fanoušků klubu z Uherského Hradiště. Jádro kotle pak tvořili především skalní fanoušci a vlajkonoši 1. FC Slovácko v čele se speakerem, který se své role ujal i nyní. A po pár prvních vlažnějších minutách zněl kotel z plna hrdla a vytvořil skvělou atmosféru včetně podařeného chorea. Naproti tomu sektor hostí zněl prázdnotou. Popravdě jsem si vůbec nevšiml, jestli byli slovenští fanoušci někde jinde. A pokud ano, bohužel je nebylo vůbec slyšet.

První poločas v režii Slovenska. Češi moc nezahrozili.

První poločas začal ze strany obou klubů docela vlažně. Postupně se však zápas dostával do obrátek, bohužel však ne z pohledu českého týmu. Krom krásné šance Česka hned v úvodu zápasu se musí jednoznačně nechat, že mladíci ze Slovenska byli lepším týmem. Bohužel nebo spíše možná bohudík se stadion v prvním poločase gólu nedočkal. A mezi fanoušky to docela bzučelo. Obecně převládal názor: „Jestli to tak půjde dál, je otázka, kdy dostaneme.“

Těžko říct, čím to bylo, že se Češi nedokázali prosadit. Tým kouče Suchopárka nebyl postavený špatně. Kluci běhali, snažili se, ale celkově hra byla taková nemastná-neslaná. Zato Slováci hráli ukázkově a byť v pozici outsiderů, dokázali na Lvíčata tlačit. Musím smeknout hlavně před jejich schopností napadat už na naší polovině. Nebylo ničím zvláštním, že zatlačovali rozehrávku Čechů až za hranici jejich vlastního vápna. Navíc několikrát zahrozili i z rychlých brejků.

Vecheta a Baránek - stopa Slovácka v reprezentaci.

Jak jsem již zmínil v úvodu, nastoupil do zápasu i Filip Vecheta z klubu 1. FC Slovácko. Tento mladý útočník v aktuální sezóně Fortuna Ligy nastupuje pravidelně v základní sestavě a zápas od zápasu podává lepší výkony. Ještě na začátku sezóny se šuškalo, že o vytáhlého hroťáka projevila zájem Sparta Praha. Slovácko by však dnes mělo velký problém, kdyby tento mladík neoblékal dres v Uherském Hradišti. Ve svých 20 letech má to nejlepší ještě před sebou, ale už nyní je platným členem nejen klubu, ale i naší reprezentace. A pokud jeho herní růst bude pokračovat stejným tempem, uvidíme jej za pár let i v reprezentačním áčku.

Druhým zástupcem z uherskohradišťského týmu není hráč, ale asistent trenéra Jan Baránek. Stejnou roli zastává i nově v realizačním týmu Lvíčat. Své kvality dokázal už na začátku aktuálního ročníku naší nejvyšší ligy, kdy ze zdravotních důvodů nemohl na lavičce Slovácka sedět Martin Svědík. Byl to právě Jan Baránek, který jeho roli zastoupil naprosto důstojně. V roli asistenta trenéra Suchopárka má pak roli jakési spojky mezi hráči a realizačním týmem. Ve svých 30 letech je věkově hráčům velmi blízko a coby trenér se již prosadil ve své domovské Ostravě. Od nynější sezóny sedá na lavičce Slovácka, které dal přednost před béčkem Baníku a rolí asistenta trenéra Jihlavy. Někdejší hráč Plzně, se kterou získal dva ligové tituly, musel svou slibnou kariéru ukončit před asi 5 lety kvůli vážným zdravotním problémům s kolenem. Málokterý člověk může ve 30 říct, že má takové trenérské zkušenosti, jako právě Jan Baránek. Slovácko ve svém týmu tedy nemá jen hráče, ale i členy realizačního týmu s hodně zajímavou budoucností.

Velké střídání o poločase. Lvíčata začala lovit.

Ve druhém poločase se hra úplně změnila. Suchopárek se zřejmě nedržel rukopisu svého kolegy z reprezentačního áčka a v poločase vystřídal více než polovinu týmu. Bylo to na hřišti vidět. Kluci daleko víc běhali, napadali a snažili se držet míč. Karta se úplně obrátila a mladíci ze Slovenska se dostali do defenzivy. Bylo jen otázkou času, než tam gól padne. Už dvě minuty po začátku druhého poločasu vstřelil gól David Tkáč, hráč Zlína. O sedmnáct minut později pak druhou branku přidal Kabongo a upravil tak konečný výsledek na 2:0. Zbytek zápasu už se odehrál v bezpečné hře Lvíčat na míči. Bohužel jsme ale byli svědky několika zbytečných faulů ze strany Slováků, které asi úplně nekorespondovali s tím, že se jedná o přípravné utkání.

Celkově však Lvíčata v Uherském Hradišti zanechala dobrý dojem a byť bude chtít sestava několik změn, odlétá tým na Island s dobrou formou. Právě s výběrem Islandu do 21 let svede tým Jana Suchopárka příští týden svůj první ostrý zápas ve skupině o kvalifikaci na Mistrovství Evropy do 21 let. Držme Lvíčatům palce a pokud předvedou alespoň takový výkon, jako v druhém poločase v přípravě, můžeme doufat v plný počet bodů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz