Hlavní obsah
Sport

Lvíčata si zahrají baráž o Mistrovství Evropy na Slovensku. Mohou jim chybět někteří důležití hráči?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nikol Kuncová - Žongl magazín

Zatímco áčko České reprezentace ještě musí kvůli baráži nějaké body v Lize národů vyhrát, Lvíčata už mají díky jasné výhře nad Litvou baráž o Mistrovství Evropy 2025 jistou. Už v listopadu tak budou bojovat o světový šampionát v příštím roce.

Článek

Po prvním poločase to přitom tak nadějně nepůsobilo. I přes osmnáct střel nedokázala reprezentace Česka do 21 let vstřelit žádnou branku. Vypadalo to na zmar a smutek. Druhá půle ovšem probíhala zcela jinak. I přes podstatně menší počet celkových pokusů (6) dokázali vsítit branku Daněk, Jurásek a Sejk. Díky tomu se ve vyprodané Malšovické Areně mohli naši fotbalisté radovat z výhry a postupu do baráže.

Čeká nás baráž o Mistrovství Evropy

Po zářijovém debaklu od Dánska to přitom může být pro někoho překvapení. Na současném reprezentačním startu ovšem dokázala Lvíčata nejdříve porazit Wales a nyní tedy i Litvu. Díky tomu jsou na celkovém druhém místě tabulky a mají jistotu již zmíněné baráže. První Dánsko postupuje přímo na šampionát v příštím roce.

V baráži to ovšem nebudou mít mladíci z Česka vůbec jednoduché. Narazit mohou třeba na Francii, Norsko nebo Belgii, což rozhodně nejsou lehký soupeři. Losovat se bude už ve čtvrtek, zápasy se odehrají 11. a 19. listopadu.

Nepříliš dobré termíny baráže

Nejedná se přitom o úplně ideální termíny. První zápas je totiž v pondělí, přičemž jen den předtím se hrají ligové soutěže. Může být díky tomu ohrožena třeba přítomnost Matěje Juráska, který má v neděli zápas? Sice není vyloženě členem základní sestavy, přesto může být Slavii k dispozici. A samozřejmě to platí i o dalších jménech.

Zároveň se opět bude tento reprezentační sraz krýt se srazem dospělého áčka, které navíc rovněž potřebuje získat body. V Lize národů totiž může hrát o baráž na mistrovství světa a potřebuje k tomu získat čtyři body.

Bude chytat Kinský nebo Horníček? Důležitost Juráska je patrná

Někteří fotbalisté mohou být povoláni tam i tam. Jedná se třeba o Antonína Kinského, který byl tentokrát v nominaci áčka. Bohužel ovšem nedostal příležitost. Nebylo by tedy lepší nechat ho jet s U21 nebo by měl chytat opět Horníček? A to ani nemluvím o Matějovi Juráskovi, který je pro jednadvacítku hodně důležitý.

Slávistický hráč sice ve svém domovském klubu z Edenu úplně nepotvrzuje svůj obrovský talent a kvality, v dresu mladšího národního týmu ovšem docela válí. V pátečním zápase s Walesem si po jeho střele vstřelil vlastní branku Baker, proti Litvě už mu byl připsán gól regulérní. I v baráži by tak rozhodně měl být na hřišti.

Daněk v U21 válí, ve Spartě moc nehraje. Stejně jako další

Vedle něj se ovšem dařilo i dalším fotbalistům. Daněk si připsal gól i asistenci. Ve Spartě ovšem díky obrovské konkurenci nemá asi takové vytížení, jaké by si představoval. Podobně je na tom i obránce Štěpán Chaloupek nebo Filip Prebsl, kteří nejsou členy základní sestavy Slavie. Oproti tomu Patrik Vydra nebo Matěj Šín patří ke klenotům svých celků (Mladá Boleslav a Baník Ostrava). Stejně jako se daří Václavu Sejkovi, který si rovněž připsal branku i asistenci.

Již příští reprezentační přestávka tak bude hodně důležitá pro obě věkové kategorie. Mistrovství světa i Mistrovství Evropy jsou totiž velkým lákadlem pro zkušené i mladé hráče. K šampionátům ovšem ještě zbývá hodně velký krok.

Autor textu: Lukáš Loužecký

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz