Hlavní obsah
Sport

Lvíčata v přípravě nezaváhala. Severní Irsko smetla rozdílem třídy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

ilustrační fotografie

Po třech odehraných utkáních v rámci kvalifikace o mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let, které se bude konat příští rok na Slovensku, má naše reprezentace pouhé dva body.

Článek

Je více než zřejmé, že další zaváhání si nemůže dovolit, jinak se lvíčata k našim východním sousedům na závěrečný turnaj nepodívají.

V úterý 26. března čeká český tým v Hradci Králové střetnutí s Islandem, s jednoznačným zadáním, získat tři body do tabulky. S tímto soupeřem jednadvacítka loni kvalifikační blok načínala, a byla z toho prohra 1:2. Poté dvě plichty s Walesem a Dánskem. Trenér Jan Suchopárek tak není v úplně jednoduché pozici. Ve zbylých utkáních si musí připisovat samé výhry, což je sám o sobě úkol těžký. Navíc většina členů mladé reprezentace ve svých klubech nehraje moc stabilně. Hlavní tahouni se dostávají na hřiště spíše na minuty než do základních jedenáctek. O důležitosti utkání s Islandem svědčí i to, že Martin Vitík, který by téměř jistě byl v nominaci dospělé reprezentace, byl povolán právě k U21.

Před zmiňovaným utkáním jara poměřila ve čtvrtek naše reprezentace síly se Severním Irskem. Původně dohodnuté přípravné utkání s Francií bylo ze strany soupeře odřeknuto. Realizační tým hráčů galského kohouta upřednostnil přípravu pro nadcházející olympijské hry, kde budou hostitelským týmem. Pak se ale ozvalo Severní Irsko, které mělo velký zájem odehrát přípravu právě s naší reprezentací. Stylem fotbalu a mentalitou jsou podobní Islanďanům, ale jistě nejsou tak silným týmem jako kvalifikační soupeř.

Dvakrát Sejk, dvakrát Karabec

Na úvod je třeba uvést, že toto přípravné utkání se prostě partě trenéra Suchopárka povedlo. A hned musíme dodat, že první půle byla lepší než druhá. Aktivita byla hned od úvodu na naší straně, a už v druhé minutě se mohlo měnit skóre. Neproměněné šance z úvodu zápasu nakonec nemusí mrzet, protože tandem Václav Sejk, Adam Karabec, donedávna společně hrající za pražskou Spartu, dvěma krásnými akcemi v 17. minutě a o zhruba čtvrthodinu později utkání v podstatě rozhodli. Karabec z pozice nahrávajícího hráče, Sejk jako střelec.

U Václava Sejka se na chviličku zastavíme. Je zářným příkladem toho, že herní praxe je u mladých fotbalistů velmi důležitým faktorem jejich vývoje. Možná i důležitějším, než na jaké fotbalové adrese hrají. V A-týmu Sparty nepatřil mezi stabilní členy základní jedenáctky. Mnoho fanoušků kroutilo hlavami, když v zimní pauze odešel na hostování do druhé nizozemské ligy, konkrétně do Rody Kerkrade. Tam ale patří mezi klíčové hráče, za osm posledních utkání vstřelil čtyři góly – a ve čtvrtek zavěsil hned dvakrát. Je na něm vidět, že narozdíl od podzimu, kdy se herně trápil, nyní srší sebedůvěrou, fotbal si užívá, a trenér jednadvacítky na něj hodně spoléhá.

Druhá půle, nový tým

Realizační tým s hráči v rámci přípravy na utkání pracoval s tím, že do druhého poločasu vyběhne výrazně obměněné mužstvo. O poločasové pauze tak připravil hned osm střídání. Sedm do pole, a změna nastala i v brance. Tu v první půli hájil Antonín Kinský, v druhé pak Lukáš Horníček působící v portugalském týmu Braga.

I druhý poločas se lvíčatům povedl, bylo vidět několik pohledných akcí a přechodů do útoku. Ale bylo též vidět, že první půlku odehráli o něco zkušenější hráči. To byl možná jeden z důvodů, že Lukáš Horníček měl mnohem více práce. Na počátku poločasu musel reflexivně vytáhnout jedovatý projektil mířící do branky. A do konce zápasu pak řešil několik dalších ošemetných situací, čisté konto však uhájil.

I v druhém dějství se diváci na stadionu dočkali gólu, opět do severoirské sítě. V 78. minutě Michal Ševčík rozehrál přímák na zadní tyč, kde si nabíhala hned dvojice našich hráčů Kričfaluši s Halinským. Právě Denis Halinský nedal hostujícímu brankáři šanci, když mu poslal míč do protipohybu. Mohl tak oslavit gól na svém domovském stadionu.

Výsledek 3:0 je jednoznačný, s jeho průběhem byl spokojen trenér Jan Suchopárek, který jej zhodnotil po zápase v přenosu ČT sport Plus: „Zápas mi ukázal, že máme chuť. Chybí nám sice občas lepší finální řešení, ale jsme spokojení, protože jsme do zápasu zapojili všechny hráče, nikdo se nezranil a všichni pracovali dobře. Dali jsme tři branky, což je náš v uvozovkách rekord, za to jsem moc rád. Tři góly jsou pozitivní, ale na Island musíme pár věcí zlepšit.“

Souhra týmu na jedničku, ale důležitý bude úterní výsledek

Severoirským fotbalistům chybělo několik důležitých hráčů. Na herní kvalitě se to jistě projevilo. Ale účel toto utkání splnilo, trenér si mohl vyzkoušet v každém poločase v podstatě nový tým. Nacvičit s hráči přechody do útoku, do obranného bloku, a další taktické i fázové náležitosti, které se sice na tréninku dokola zkoušejí a opakují, ale vždy je prověří až soupeř.

Nakonec jediným hráčem do pole, který do utkání nezasáhl, byl právě Martin Vitík, o jehož důležitosti jsem psal výše. Důvodem dle vyjádření trenéra bylo, že Vitík odehrál v poslední době několik opravdu těžkých utkání se Spartou, vše ve vysokém tempu. Jeho kvality jsou známé, nedávné ocenění pro Talent roku 2023 je toho důkazem. A určitě bude důležité, aby šikovný obránce Sparty byl připraven do ostrého zápasu s Islandem.

S tím můžeme souhlasit, protože v úterý už půjde o všechno.

Ondřej Hák

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Mistrovství Evropy ve fotbale U21
Adam Karabec

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz