Hlavní obsah
Sport

Mišata: Úspěchem v ženském fotbale na Slovensku by byly poloprofesionální smlouvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

ilustrační fotografie

Pokud se podíváme na podmínky hráčů v naší nejvyšší lize, zjistíme, že fotbalisté na tom nejsou vůbec špatně. V ženském fotbale tomu tak ale není.

Článek

Na Slovensku je stále jen amatérský. Hráčky musí mít vedle fotbalu i civilní zaměstnání. Obecně je však ženský fotbal na vzestupu a můžeme doufat, že se bude rozvíjet i na Slovensku. Na toto téma jsme hovořili s Lukášem Mišatou. Ten nám také představil projekt „Esencia hry“. Ten vede společně s aktivní hráčkou Ružomberoku Monikou Adamčiakovou a hráčským agentem Michalem Holeščákem z agentury HMP Sport Managment. Projekt se věnuje ženskému fotbalu a snaží se o jeho popularizaci.

Pojďme nejprve k samotnému projektu Esencia hry. Co vás inspirovalo k zahájení tohoto projektu?

Esencia hry jako projekt vznikla v roce 2019, kdy jsme se oba s mým bývalým partnerem věnovali mužskému fotbalu. Tehdy to vzniklo víceméně z nudy. Po naplnění svých ambicí s mužským fotbalem jsem přemýšlel, co dál, a nakonec jsem si dal novou výzvu v rámci ženského fotbalu.

Přibližte nám tento projekt trochu více. Kdo jsou členové a jaké zastávají funkce?

Já (smích) - Lukáš Mišata, jakožto zakladatel projektu. Snažím se starat o marketingovou stránku projektu, komunikaci s hráčkami a týmy. Monika Adamčiaková, která přišla s nápadem propagovat ženský fotbal vedle mužského - aktivní hráčka (MFK Ružomberok) a Michal Holeščák (HMP Sport Managment), který vidí do zákulisí fotbalu tak, jak já ne a do projektu se zapojil i finančně. Společně tvoříme opravdu silný tým.

Začít projekt je jedna věc, ale vydržet u něj je možná ještě náročnější. Co vás motivuje k tomu, abyste pokračovali?

Řeklo mi to už hodně lidí, ale pro mě platí, že když mě něco baví, věnuji tomu 200 % svého času. Jak jsem říkal, Esencia hry vznikla v roce 2019 a momentálně jsme na začátku roku 2024. To je nějaká doba každodenní práce. Motivací je pro mě zlepšovat se v tom, co dělám, a momentálně i zpětná vazba od hráček, které jsou z celého projektu nadšené.

V čem se podle vás liší ženský fotbal od mužského?

Rozdíl je hlavně v síle, atletičnosti a rychlosti provedení herních činností.

Jaké podmínky mají na Slovensku ženy, které by se chtěly věnovat fotbalu?

Bohužel ne příliš dobré. Doufám, že se to díky našemu projektu změní. V současné době se snažíme zapojit hráčky i do UFP (Unie fotbalových profesionálů), se kterou jsme domluvili sezení na toto téma.

Řekl byste, že je ženský fotbal v současné době na vzestupu?

Určitě ano. Stačí se podívat na poslední mistrovství světa, kde byla průměrná návštěvnost 29 000 lidí.

Když porovnáte ženský fotbal na Slovensku a v zahraničí, řekl byste, že se na Slovensku tomuto odvětví daří lépe, nebo hůře než ve zbytku Evropy?

Musím říct, že v současné době se Slovensku nedaří tak dobře jako v zahraničí, a to ve všech ohledech. Můžeme se bavit o základních věcech, jako jsou vlastní šatny nebo tréninkové pomůcky. Vidím špatnou podporu ze strany Slovenského fotbalového svazu, ale i ze strany klubů, které mají ženský fotbal „jen aby byl“.

Je všeobecně známo, že fotbalistky na Slovensku mají civilní zaměstnání, protože ženský fotbal na Slovensku je stále amatérskou záležitostí. Je podle vás reálné, aby se ženy živily pouze fotbalem?

To je běh na dlouhou trať. Určitě je to jeden z našich dlouhodobých cílů, ale jsme realisté. Úspěchem by byly alespoň poloprofesionální smlouvy a jít stylem, jakým to dělají například v sousedním Česku nebo Polsku.

Nezůstaneme jen u hráček. Jak jsou na tom rozhodčí?

Přiznám se, že je nesleduji tak podrobně, ale některé z nich, jako například Marii Súkeníkovou, Martinu Ukropovou nebo Alexandru Vargovou, registruji.

Pro někoho, kdo ženský fotbal na Slovensku vůbec nezná. Které týmy nebo hráčky stojí za to sledovat?

V současné době stojí za pozornost týmy jako Myjava nebo Ružomberok, ale výjimečné hráčky jsou i v týmech, kterým se momentálně výsledkově příliš nedaří. V naší lize je spousta mladých talentovaných hráček, ale raději nebudu jmenovat žádnou z nich, aby se některá neurazila, že jsem ji nezmínil (smích). Ale doporučuji lidem, aby chodili na zápasy, a tam ty hráčky najdou.

Jaká je cena fotbalisty na přestupovém trhu na Slovensku?

Cena je nulová, protože neexistují žádné tabulky přestupních poplatků, jako je tomu v mužském fotbale. Hráči tedy přestupují mezi kluby v rámci Slovenska zdarma.

Jsou trenéři v ženském fotbale vzděláváni jinak?

Myslím, že ne. Nevidím rozdíl v taktické přípravě mezi muži a ženami. Trenér chce být stejně vzdělaný, ať už pracuje s muži nebo ženami. Jediný rozdíl v práci trenérů vidím v tom, že musí umět pracovat se ženou. Určitě není snadné udržet ty ženské povahy na uzdě.

Kde v Evropě je ženský fotbal nejrozvinutější?

Určitě Španělsko, Německo, Anglie, kde návštěvnost zápasů mluví za vše a hráčky jsou na profesionální úrovni. V současné době je také FC Barcelona aktuálním vítězem ženské Ligy mistrů.

Proč není více fotbalistek?

Zajímavá otázka. V minulosti to nefungovalo tak, že by se fotbalu věnovala malá holka, to bylo spíše výjimečné. Ale teď vidíme, že se kategorie posouvají i níž a níž a kluby si ty hráčky vychovávají už od útlého věku. V budoucnu se to právě díky tomu může změnit. A řekněme si na rovinu, že pokud se nedostanou ze Slovenska do zahraničí, mnoho z nich v určitém věku skončí, protože musí začít pracovat a fotbal na Slovensku jim momentálně nezajistí obživu.

Róbert Hložka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz