Hlavní obsah
Sport

MOL Cup má za sebou 3. kolo. Trápení Sparty, Jablonce a vyhoření Pardubic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Domácí pohár dospěl do svého třetího kola. Po předchozím vyřazení prvoligové Karviné se v tomto kole obecně neočekávalo nějaké velké překvapení.

Článek

Poté, co bylo nutno opakovat los z důvodu systémové chyby, byla většina týmů v očekávání snadno předvídatelných výsledků. A ukázalo se, že docela marně. Neustále říkám, že i proti týmu z nižší soutěže musíte hrát naplno. Oni hrají vabank, nemají co ztratit a půjdou do všeho naplno. A v tomto kole se to ukázalo hned třikrát - zatím.

První den bez překvapení, ale nebylo to zadarmo

Už v úterý 26. září přivítalo Kladno na své půdě Liberec a Mladá Boleslav přivítala Prostějov. A ani jeden z těchto zápasů se nevyvíjel od počátku ve prospěch prvoligových týmů. Liberec se herně trápil a góly ve vypjatém zápase vstřelil až v poslední desetiminutovce základní hrací doby. Konečný výsledek 2:0 byl tak vydřený a až do samotného závěru zápasu nebylo jisté, kam se pomyslné misky vah převáží.

Prostějov pak v Bolce dokonce vedl. Po půlhodině hry se však nechal vyloučit prostějovský Zapletal, střelec prvního gólu, a do té doby přesvědčivá hra Prostějova šla do kopru. Ještě v prvním poločase došlo k otočení skóre díky gólům Yusufa, přičemž ten druhý padl z penalty v nastavení. Druhý poločas hrál Prostějov i v oslabení dobře a dokonce přežil i další penaltu. V závěrečné dvacetiminutovce však prostějovští inkasovali další dva góly a na výsledku nic nezměnil ani kosmetický gól v závěru utkání. Z poháru tak vypadli po prohře 4:2.

Středa ve znamení pádu favoritů a doslova vydřených postupů

Hlavním hracím dnem 3. kola MOL Cupu však byla středa 27. září. Den před státním svátkem, mnoho lidí mělo po fotbale volno. a tak se čekalo ledacos. A ledacos se také událo. V malém druholigovém derby si vyjelo Brno do Opavy a už v první polovině bylo jasné, kdo tahá za delší provaz. Opava už v prvním poločase vedla 3:1 a byla v laufu. Druhý poločas se hra odvíjela nahoru a dolů, chvilkami v nudném čutání na středu pole. V závěru pak Brno ještě snížilo na 3:2, ale opavští drama nedovolili a postupují dále.

Mnohem zajímavější, minimálně výsledkově, byl střet domácích Domažlic s prvoligovým Jabloncem. Ten se v lize trápí, ještě ani jednou nezvítězil a okupuje 14. příčku s pouhými 5 body. Už od 34. minuty Domažlice vedly a sahaly po senzaci. A přesto, že v od poloviny druhého poločasu hrály v oslabení, až do závěrečné desetiminutovky statečně prvoligovému Jablonci odolávaly. Šlo se tedy do prodloužení. A kdo by čekal, že Domažlice, jejichž hráči přišli na zápas prakticky z práce odpadnou, byl na omylu. Zápas dospěl až do penaltového rozstřelu, kde se teprve projevila větší zkušenost hostů. Jablonec postupuje, ale Domažlice výsledek určitě mrzet nemusí.

Hodně podobný průběh pak měl zápas ve Velvarech, kam dorazily Pardubice. Ty jsou na tom v tabulce ještě hůře než Jablonec a ve Velvarech se událo první velké překvapení tohoto kola. Pardubice hru nezvládly, nedokázaly přejet Velvary ani v nastavení, kde se měla projevit kondiční převaha a nakonec prohrály v penaltovém rozstřelu. Ve Velvarech musela panovat v předsváteční večer velká euforie. A vůbec, tamním fanouškům fotbalu a možná i hráčům nezávidím dnešní ráno. A ráno pardubických? Ti musí zažívat déja vu, neboť i v minulém roce je vyřadily právě Velvary, a to ještě o kolo dříve.

Ani Zápy, kam dorazil prvoligový Baník, nedaly svou kůži snadno. Až do konce zápasu statečně vzdorovaly a už už to vypadalo na prodloužení. Až v SEDMÉ minutě nastavení se pak trefil baníkovský Frydrych, a zajistil tak svému týmu postup. Ať už štěstí, nebo ne, nebyl ani Baník daleko od podobného osudu jako Jablonec, nebo hůře, Pardubice.

Naproti tomu pražská Slavia potvrdila roli favorita a svého menšího „jmenovce“, Hanáckou Slavii v Kroměříži jasně přehrála. Moravané se však absolutně nemají za co stydět. Nestal se žádný debakl ani ostuda a město ožilo hezkým fotbalem. Na stadionu jej sledovalo takřka 4 200 diváků, což je absolutní rekord v návštěvnosti. Pražané si tedy odváží sice výhru 2:0 a postup dále, Kroměříž zase skvělé fotbalové zážitky i atmosféru.

A koho máme dále? Jo, Spartu. Ta si v Líšni svůj postup vyloženě vytrpěla. Do zápasu nastoupila úplně jiná jedenáctka, než o víkendu v derby se Slavií. Poprvé v kariéře se za Spartu trefil Ševčík a to byl taky jediný gól, který fanoušci v Líšni viděli. Ale nemusel být, domácí tlačili, vzdorovali a měli vyrovnání na dosah. Jak by řekl klasik, chybělo jen trochu toho štěstíčka.

Další překvapení, i když ne tak velké, jako třeba v Pardubicích, se odehrálo na domácí půdě Vyškova. Tam zavítaly prvoligové Teplice. Jediný gól zápasu padl do branky Teplic v 37. minutě, kdy jej vsítil domácí Vintr. Vyškov si své vedení ohlídal a pomohla mu k tomu jistě i červená karta Krsmanoviče na počátku druhého poločasu. Dva tisíce fanoušků Vyškova slavilo na legendárním stadionu v Drnovicích výhru svého týmu a postup dále.

A na závěr jsem si nechal pro mě překvapení největší a o to kyselejší. Slovácko doma uvítalo Duklu Praha a po gólově nejbohatším zápase tohoto kola, aspoň prozatím, podlehlo dukelským 3:4. Nutno podotknout, že Dukla hrála prostě lépe. Podrobnější informace najdete v mém článku věnujícímu se přímo tomuto zápasu.

Za týden znovu. Pojďme se trochu zasnít

Těmito zápasy však třetí kolo MOL Cupu neskončilo. Za asi dva týdny nás čeká ještě dalších pět zápasů. Pojďme na ně společně mrknout a trošku popustit uzdu fantazii, jak by asi mohly dopadnout.

Začněme u Dynama České Budějovice. To v úterý 10. 10. na své půdě přivítá druholigový celek MFK Chrudim. Byť by se mohlo zdát, že Budějovice jsou jasným favoritem, nenechme se zmást. V lize se jim moc nedaří a od posledního místa je dělí dva body. Chrudim na tom sice ve druhé lize taky není nijak slavně, ale pět zápasů v řadě neprohrála a dokázala vyhrát ve vedoucím Vyškově. Čekám podobný průběh jako v Domažlicích - vyrovnaný fotbal, Chrudim se bude chtít ukázat, půjde do zápasu naplno a rozhodne se až v nastavení, nebo na penalty.

Další zápas se odehraje v Uničově, kam zavítá prvoligový Zlín. Ten okupuje poslední místo v tabulce a herně se mu nedaří. Samotní fanoušci Zlína pak spílají na to, že jejich tým jako celek na první ligu nemá. I přesto, že jsem fanoušek Slovácka a Zlín je tedy náš velký rival, očekávám spíše jeho výhru. Tady se prostě už musí projevit rozdíl třídy.

Klokani z Bohemky se rozjedou na třetí kolo do Kolína. Tady to nebudu dlouho okecávat - jestli Bohemka nevyhraje, tak už netuším, co by se ještě mohlo stát. Stejně tak přivítá Viktorka Žižkov rozjetou Olomouc, která svou formu bude chtít jasně potvrdit. A poslední zápas v Mariánských Lázních, kam zavítá Plzeň? Plzeňští si určitě nebudou chtít zopakovat tu srandu s Hlučínem z minulé sezóny a favorit je zde jasný.

Tým z nižší soutěže vždy doma

Na závěr bych si dovolil jednu myšlenku - proč se vždy losuje domácí tým? Jasně, bavíme se tu o nějakých pravidlech férovosti, ale na rovinu, nebylo by pro fotbal, ale hlavně pro fanoušky vždy lepší, aby velký tým jel na půdu toho papírově slabšího? Pojďme si to ukázat na příkladu z tohoto kola: Když Boleslav doma hostila Prostějov, přišlo se na zápas podívat úžasných 516 diváků - to snad nezaplatilo ani spotřebu vody a elektřiny k tomu zápasu potřebné. O nějaké atmosféře se asi bavit nemusíme. Na druhou stranu: v Kroměříži díky návštěvě Slavie měli fotbalový svátek a bezmála 4 200 návštěvního zlomilo absolutní rekord návštěvnosti stadionu.

Kolik asi bude fanoušků Kolína vyjeto na Bohemce? A jak se naplní stadion v Mariánských Lázních při návštěvě Plzně? No, nechme se překvapit, ale klidně teď si vsadím, které číslo bude větší a kdo bude mít z fotbalu větší radost. A o tom by fotbal ve výsledku měl být - pro diváky, fanoušky a radost ze hry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz