Hlavní obsah
Sport

MS 2034 ve fotbale v Saúdské Arábii? Peníze až na prvním místě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ©UNIS Vienna/Nikoleta Haffar

Mistrovství světa bude opět na Asijském kontinentu. MS 2034 ve fotbale se uskuteční v Saúdské Arábii. Jestli je tento krok správný, ukáže čas. Ale chystá se nám velké Déjà vu.

Článek

Na poslední chvíli se o pořádání světového šampionátu vzdala Austrálie, která usoudila, že nemá šanci a je lepší ustoupit. Jediným kandidátem je tedy pouze Saúdská Arábie a nikdo už zřejmě nebude bránit jejich hostitelství v roce 2034. Peníze se totiž hýbou a ztrácejí nejen v české politice, ale také ve světě. Organizace FIFA je toho žhavým důkazem.

MS 2034 a celá FIFA ztrácí důvěryhodnost, o fotbal nejde

Saúdové už si mnou ruce a těší se na další Asijský sen, kterým bude mistrovství světa v kopané v roce 2034. Protože poslední říjnový den Australané oznámili, že se o pořádání světového šampionátu za jedenáct let ucházet nebudou. Není tudíž žádný protikandidát, který by proti Arabům šel. Smutný pohled, ale logický.

FIFA v čele s prezidentem Gianni Infantinem, ztrácí naprostou půdu pod nohama. Veškerá důvěryhodnost od celkové světové veřejnosti pobíhá ve velké a bohapusté mlze. Pro tuto skupinu a bandu papalášů, plnou zbohatlíků, co sedí na FIFA je opravdu smutný pohled. Těmto lidem je to ale naprosto jedno, a ze svých naditých koryt nepustí ani smítko. Naopak se koryta a bankovní konta stále nafukují a nafukují. Nejde už v žádném případě o fotbal, ale jen o peníze, nerostné bohatství a také politické mocenství. Organizace FIFA stále nemá dost a tohle už je doslova jízda na červenou! Ryba totiž vždycky smrdí od hlavy, pane Infantino!

Katar nebo Saúdská Arábie, všichni jedna rodina

Asi si všichni pamatujeme nedávné mistrovství světa ve fotbale v Kataru. Ohromné a nově postavené stadiony, při kterých zahynulo spousty dělníků a doteď se neví, kolik jich vlastně bylo. Spousty jiných tajemství, které se nikdy nedozvíme a možná je ani nikdo z nás raději vědět nechce.

Tamní kultura je naprosto odlišná, než je v Evropě. Existují tam dva druhy obyvatelstva. Buď jste chudý a nebo šíleně bohatý a mocný. Nic mezi tím. Neexistuje tam rovnoprávnost a porušování lidských práv je tam na denním pořádku. Peníze jsou v těchto arabských zemích na prvním místě a organizace FIFA v těchto státech má naprostý luxus a defacto jim slouží jako továrna na peníze a bratříčkování v politickém spektru. Proč by se tam tedy nekonalo mistrovství světa ve fotbale a opakovaně, že?! Nějakých pár set miliard dolarů za nové a luxusní stadiony, s moderní infrastrukturou, které nemají ještě ani návrhy a kde vlastně budou stát?! No problém! Ututlané počty mrtvých při výstavbách?! No problém! Existují přece takové papírky, kterým se říká bankovky.

Fotbal versus peníze

Na jedné straně nastupuje na trávník fotbal a jeho protivníkem jsou peníze. Vyrovnaný souboj? Ale kdepak! O zápase je dávno rozhodnuto, než samotný rozhodčí Pierluigi Collina foukne do své píšťalky. Ale toto je tady již dlouhé roky a netýká se to jen budoucího MS 2034.

V sestavě za tým fotbalu nastupují samotní fanoušci a nikoliv fotbalisté. Fotbalisté už se dávno vydali na trvalý přestup k protivníkovi a do týmu peněz, kde už se dlouhé roky ohřívá i FIFA. Organizace FIFA, které by zejména mělo jít hlavně o fotbal a fanoušky. Ale bohužel je to zcela obráceně! Money, money, money.

Fanoušci nemají sebemenší šanci uspět a tento nerovný souboj prohrávají na plné čáře. Fanoušci jsou a budou pouze rukojmí a dělají to, co jim je nařízeno shora. Diváci musejí držet pusu a krok, a ještě si za tu srandu zaplatit nemalé peníze.

Zatímco protistrana a tým peněz se má jako prasata v žitě. Kdyby totiž šlo v prvé řadě o fotbal, myslíte, že stovky skvělých fotbalistů v nejlepších letech by přestupovalo do Emirátů a hrálo tam zdejší ligu? Začalo to Cristianem Ronaldem, který bere v týmu Al Nassr, neskutečných pět miliard korun za rok! Kdo by tam za takovou almužnu z nás nešel, že?! Pak následovalo hromadné přestupování mnoha dalších hvězd. Můžeme jmenovat například Neymara, Benzemu, Kanteho, Koulibalyho, Firmina, Mahreze nebo Rubena Nevese. Po mistrovství světa 2034 v Saúdské Arábii, které je sice až za 11 let, přijde další vlna fotbalových přestupů z Evropské scény do té Asijské, a to je hrozně špatně.

Dokument a jeho fakta

Samotná FIFA je prohnilá od hlavy až k patě. Je úplně jedno, zda je prezidentem FIFA João Havelange, Sepp Blatter, nebo Gianni Infantino. Pokud jste ještě neviděli seriál o organizaci FIFA, který běžel minulý rok na Netflixu, doporučuji se vřele podívat na dokument s názvem - FIFA: Pod povrchem. Jistě si potom to snímku uděláte obrázek sami. Jak se dělá byznys s velkým nádechem korupce ve světovém fotbale a samotném nitru organizace!

Opravdu chceme MS 2034 a to všechno podporovat?

Závěrem si musíme přiznat, že doba, kdy se fotbal hrál pro většinu fanoušků je pryč. Svět ovládají peníze, moc a korupce. MS 2034 v Saúdské Arábii se odehraje za jedenáct let, a to je ještě dlouhá doba. Ale nápravu a očištění nečekejme.

Pepi Bican, Josef Masopust, Pelé, Bobby Charlton, Diego Maradona a spousty dalších. Tito legendární fotbalisté, tehdy hráli fotbal pro obrovskou lásku k fotbalu, nadšení, víru, a hlavně pro pobavení fanoušků! Naprostí fotbalový gentlemani a profesionálové. V té době neochutnaly slávu v prvé řadě pro peníze, ale pro své fotbalové umění, které je dělalo šťastnými, protože divák odcházel spokojený.

Můžete se mnou souhlasit, ale samozřejmě nemusíte. Udělejte si svůj názor sami. Věřte ale, že s takovým přístupem k fotbalu, jakým má současná organizace FIFA, se fotbal valí do propasti. Veškeří fanoušci a v dohledné době i fotbalisté, budeme jen dělníci kopané, této zkorumpovatelné mafie! Zastavit tento mor musí jiní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Gianni Infantino

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz